DUBAİ (CİHAN)- Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun resmi verilerine göre, gerekli önlemler alınmadığı takdirde Suudi Arabistan'ın nüfusunun yarısının 2030 yılına kadar diyabet (şeker) hastası olacak.
Diyabet ve Endokrin Bezleri Derneği Doğu Bölgesi Genel Sekreteri Dr. Kamil Selam, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri arasında diyabet vakalarında Suudi Arabistan'ın ilk sırada geldiğini ve nüfusun yaklaşık yüzde 24'üne bu hastalık teşhisi konulduğunu söyledi. Selam, diyabet hastasının tedavisinin devlete maliyetinin yıllık bin 333 dolara yaklaştığını ve ülkenin 236 milyar doları bulan 2014 bütçesinden Sağlık Bakanlığı'nın payının 29 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi. Yetkili, bütçeden gelen payın yüzde 34'ünün de diyabet hastaları için harcandığını kaydetti.
İngilizce yayınlanan Arab News'in haberine göre ise söz konusu ülke tüm dünyada şeker hastalığında yedinci sırada geliyor. Ülkedeki 10-14 yaşları arasındaki her 100 çocuğun 31'ine tip 1 diyabet teşhisi konuluyor.
Uluslararası Diyabet Federasyonu'na göre Suudi Arabistan obezitede dünyada beşinci, Körfez'de üçüncü sırada bulunuyor. Nüfusun yüzde 36'sı obez kabul edilen ülkedeki obez çocuk sayısı 3 milyona yaklaşırken bu çocukların yarısının diyabet hastası olduğu ifade ediliyor. 2012'de yapılan bir araştırmada fiziki aktivite eksikliğinden dolayı 7.5 milyon Suudi vatandaşının obez olduğu, erkeklerin yüzde 33, bayanların ise yüzde 50'sinin hiç egzersiz yapmadığı belirtilmişti.
CİHAN