Suudi'lerden 'gazeteci öldürüldü' diyen Türk yetkililere cevap

Suudi Arabistan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğü iddiasını reddetti.
Reuters'a konuşan ve isimlerini açıklamayan Türk yetkililer, 2 Ekim'den bu yana kendisinden haber alınamayan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluğunda öldürüldüğünü iddia etmişti. 

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan bir yetkili, Kaşıkçı’nın burada öldürüldüğüne ilişkin Türk yetkililere dayandırılan haberi yalanladı. Suudi devlet ajansına konuşan kişinin Reuters ajansına bu açıklamayı yapan kişilerin ortaya attığı iddia için 'Temelsiz' dediği belirtildi.

Suudi resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre “Yetkili, bu temelsiz iddiaları kesin bir dille reddetti ve soruşturma konusunda bilgi sahibi olan veya mesele hakkında yorum yapma izni bulunan yetkililer tarafından ortaya atıldığından şüphe duyduğunu söyledi” ifadeleri kullanıldı.

"15 SUUDİ VATANDAŞI 2 UÇAKLA İSTANBUL'A GELDİ"

Emniyetten dün konuya ilişkin yapılan açıklamada Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkmadığı belirtilmişti. Açıklamada 15 Suudi Arabistan vatandaşının 2 uçakla İstanbul’a gelip aynı saatlerde konsoloslukta bulundukları ve geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği ifade edildi. 

"HEYET GÖNDERDİK"

SPA’nın haberinde Suudi müfettişlerden oluşan bir güvenlik heyetinin Suudi hükümetinin talebi ve Türk yetkililerin izniyle dün İstanbul’a geldiği belirtildi. Haberdeki kaynak, Suudi Krallığı’nın ‘kardeş Türk hükümetinin bu talebi kabul etmesine müteşekkir olduğunu’ söyledi. Buna göre heyet Türkiye’deki soruşturmaya yardımcı olacak. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, dün de binayı Reuters’a açarak Kaşıkçı’nın burada olmadığını kanıtlamaya çalışmıştı.

NE OLMUŞTU?

Muhalif gazeteci Kaşıkçı, 2 Ekim günü, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na evlilik işlemleri için girdikten sonra sırra kadem bastı. Kendisinin binadan çıkmadığını, dışarıda bekleyen nişanlısı duyurdu.

Suudi hükümetinin ülke içinde muhaliflere baskı politikasını, dış politikada da Yemen’deki savaşı ve Katar’a abluka kararını eleştirmesiyle tanınan Kaşıkçı, Al Watan gazetesinin eski yayın yönetmeniydi. Kaşıkçı, Twitter paylaşımlarına son verilmesinin istenmesi üzerine ABD’ye taşınmıştı. Bir süredir Washington Post’ta yazıyordu. Washington Post gazetesi, Kaşıkçı’nın kaybolduğuna dikkat çekmek için geçen haftaki köşesini boş olarak yayımladı.
07 Ekim 2018 13:24
DİĞER HABERLER