Genelkurmay Başkanlığı'nın mahkemeye gönderdiği MİT raporuna göre, Tahşiye ifadesini iddiaların aksine Fethullah Gülen Hocaefendi'den önce MİT kullanmış. Tahşiyecilere kumpas kurulduğu iddiasıyla açılan davanın iddianamesinde Tahşiye'yi ilk kez Hocaefendi'nin vaazında kullandığı, bu ifadenin dizi filmde ve köşe yazılarında geçmesiyle de polisin operasyon yaptığı iddia edilmişti.
Gülen ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile eski polislerin yargılandığı dava dosyasına önemli bir rapor girdi. Genelkurmay'ın gönderdiği bu rapor MİT'in 5 Mart 2009 tarihinde Tahşiyecilere yönelik hazırladığı yazı. 'Tahşiye Nurcu Grubu' başlığı altındaki 6 sayfalık raporu MİT, Genelkurmay'a göndermiş. Mahkemenin, Genelkurmay'dan Tahşiyecilerle ilgili ellerindeki bilgi ve belgeleri istemesi üzerine de Genelkurmay, bu raporu mahkemeye gönderdi.
Mahkeme, aynı talebi MİT'ten de istemişti. Ancak MİT birkaç satırlık kısa bir cevap gönderirken kendi hazırladığı 6 sayfalık bu raporu ise göndermedi.
RAPOR, İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMAYI ÇÜRÜTTÜ
İddianamede, Tahşiye ifadesinin ilk kez Gülen tarafından 6 Nisan 2009 tarihindeki vaazında kullandığı ileri sürüldü. Hocaefendi'nin dini gruplardan bir kısmının terörize edilebileceği uyarısında bulunduğu konuşmasında tahşiye ifadesini kullandığı, daha sonra bu ifadenin Tek Türkiye dizisinde geçtiği, bazı gazetecilerin de köşelerinde yazdığı anlatıldı. Savcı iddianamesinde, böylece polislerin Tahşiye adıyla operasyon yaptığını öne sürdü.
Ancak, dosyaya giren ve Hocaefendi'nin vaazından önce 5 Mart 2009 tarihli MİT raporunda grubun adı Tahşiye olarak belirtilmiş. 'Tahşiye Nurcu Grubu' başlığı adıyla hazırlanan raporda aynı zamanda dipnot ile Tahşiyenin ne anlama geldiği de açıklanmış.
Raporda ayrıca MİT, grubun merkezinin Muş olduğunu, 2008 Kasım ayında yaklaşık 500 kişilik mensubu bulunduğunu ve düzenli toplantılar yaptığını belirtiyor. Raporda ayrıca, Mehmet Doğan'ın talimatıyla gazeteci yazar Mustafa Kaplan'ın 2004 yılında Nur cemaati liderlerine tehdit içerikli mektuplar yazdığı da kaydedildi. MİT'in bu tespitleri Gülen'in vaazından yıllar önce de MİT'in bu gruba yönelik çalışma yaptığını göstermiş oldu.
Tahşiye ifadesinin Samanyolu'nda yayınlanan Tek Türkiye dizisinde işlendiği gerekçesiyle tutuklanan Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, MİT'in bu raporunun davanın temelini çürüttüğünü söyledi. Gülen'in vaazından bir ay önce MİT'in Tahşiye başlığıyla rapor hazırladığını kaydeden Duran, "Bu raporun hazırlanabilmesi için de öncesinden çalışmalar yapmak gerekiyor. Dolayısıyla Fethullah Gülen Hocaefendi'nin vaazından aylar hatta yıllar önce MİT, Tahşiye ifadesini kullandığı anlaşılıyor." dedi. Duran, Tahşiye ifadesinin ilk kez Gülen'in konuşmasında geçtiği, sonra bu ifadenin Tek Türkiye dizisinde kullanıldığı ve buna bağlı olarak polislerin operasyon yaptığı iddiasının böylece çöktüğünü vurguladı.
CİHAN