Taksim Dayanışması'ndan Danıştay'ın kararına sert tepki

Taksim Dayanışması'ndan Danıştay'ın kararına sert tepki
Taksim Dayanışması, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin, 'Topçu Kışlası'nın da içinde olduğu Taksim Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin geçen yıl onadığı iptal kararını oy çokluğuyla kaldırmasına tepki gösterdi. Avukat Can Atalay, "Adım adım AKP iktidarı ve bu tek adam devleti bu kararı düzeltme kararını almak için adım adım uğraşmıştır. Danıştay'ın bu 3 üyesi ağır bir vebal altındadırlar. Hakimlik mesleğinin arkasına gizlenemezler. Birilerinin basit ve siyasi yada iktisadi hesaplarına hukuk, basit bir konserve açacağı haline getirilerek alet edilemez." dedi.

Taksim Gezi Parkı Derneği, Taksim Yayalaştırma Projesi ile ilgili iptal kararının kaldırılması nedeniyle Karaköy'deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde bir basın açıklaması yaptı. Kararı sert bir şekilde eleştiren dernek üyesi Mimar Mücella Yapıcı, "Bütün uyarılarımıza karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sınırlı sayıda istisnai durumlar için uygulanabilecek karar düzeltme talebiyle Danıştay'a başvurmuştur. Danıştay 6. Dairesi, 31 Mart 2015 tarihinde bu karar düzeltme talebini kabul ederek yeni bir bilirkişi raporu isteyip dava sürecini yeniden başlatmaya yönelik hukuksal ve bilimsel dayanaktan yoksun, siyasi ve rant ekonomisinin çıkarlarına dönük 'zorlama ve ısmarlama' bir karar oluşturmuştur. Bu karar tarafımıza 14 Temmuz 2015'te tebliğ edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Alınan kararla uzman olmayan hukukçular tarafından daha önce alınan raporun işlevsizleştirmemek istenildiğini vurgulayan Yapıcı, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin karar düzeltme taleplerine dayanak oluşturan 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 54'üncü maddesi 18.06.2014 tarihinde, yani dilekçe tarihinden 1 hafta sonra yürürlükten kaldırılmıştır. Kaldı ki, şu an yürürlükte olmayan bu maddeye göre karar düzeltilmesi sadece ve sadece aşağıdaki 4 şartta mümkündür; kararın esasına etkisi olan iddia ve itirazların kararda karşılanmamış olması, bir kararda birbirine aykırı hükümler bulunması, kararın usul ve kanuna aykırı bulunması, hükmün esasını etkileyen belgelerde hile ve sahtekârlığın ortaya çıkmış olması. Bunun yanında, idarenin söz konusu karar düzeltme talebinde atıfta bulunduğu bilirkişi raporunda hangi şehircilik ilkelerine, planlama teknik ve esaslarına, koruma ilkeleri ve kurul kararlarına aykırılıklar bulunduğu belirtilmemiştir. Bu şekilde, alanında uzman kişilerce düzenlenmiş bir bilirkişi raporu, uzman olmayan hukukçular tarafından işlevsiz kılınmaya çalışılmaktadır." açıklamasını yaptı.

Alınan kararın mecliste tartışılması gerektiğini belirten Yapıcı şunları dile getirdi: "Bu kararın oluşturulma biçim ve amacı Karadeniz yaylalarını kalkınma söylemi altında maden şirketlerinin yağmasına açan ve kitlesel turizme kurban etmeyi amaçlayan yeşil yol projesinden, 3. Köprü ve 3. havalimanından, Haydarpaşa Projesinden, Tarlabaşı projesi, Galataport, Haliçport, Okmeydanı ve Emek Sineması'nın dönüşümünden, kısaca; yaylalarımıza, ormanlarımıza, derelerimize, sokaklarımıza, meydanlarımıza yönelik sayısızca saldırıdan bağımsız değerlendirilemez. Bütün mesleki, bilimsel ve etik kuralları yok sayarak verilen emirler doğrultusunda yok hükmündeki bu kararı oluşturanlar çok iyi bilmelidir ki; Taksim Meydanı ve Gezi Parkı artık sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin hatta tüm dünyanın koruması altındadır. Sanırım artık bunu mecliste arkadaşlar sorması lazım. Adım adım gidiyoruz o bambaşka yere ümidimiz bitmedi. Ama biraz acele etsek fena olmayacak."

Avukat Can Atalay ise, "Adım adım AKP iktidarı ve bu tek adam devleti bu kararı düzeltme kararını almak için adım adım uğraşmıştır. Danıştay'ın bu 3 üyesi ağır bir vebal altındadırlar. Hakimlik mesleğinin arkasına gizlenemezler. Bu vebal onları takip edecektir. İsimlerini aklımıza mıh gibi kazıdık. Birilerinin basit ve siyasi yada iktisadi hesaplarına hukuk basit bir konserve açacağı haline getirilerek alet edilemez. Bu sürecin aleyhimizde sonuçlanması ihtimali yoktur. Merak eden arkadaşlar 1 ay sebat ederler. Bunun aleyhimize sonuçlandığı Türkiye başka bir ülke, onunla ilgili yapılacağı bambaşka bir sorudur." ifadelerini kullandı

2013 yılında Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılması için başlayan çalışmalar büyük tepki çekmiş ve haftalarca süren direniş sonunda çalışmalar durdurulmuştu. Geçtiğimiz yıl Danıştay 6'ncı Dairesi ise Topçu Kışlası projesinin iptalini onamıştı. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin karar düzeltme talebiyle Danıştay'a başvurması sonucu Danıştay 6'ıncı Dairesi başvuruyu kabul ederek, 31 Mart 2015 tarihinde yeni bir bilirkişi raporu istedi ve dava sürecinin yeniden başlatılmasının önünü açtı. Danıştay 6'ıncı Dairesi'nin bu kararına
CİHAN
16 Temmuz 2015 13:11
DİĞER HABERLER