Taksit sayısındaki artış ve tüketimi teşvik mobilyacının umudu oldu

Geçen seneyi sıkıntılı da olsa büyüme ile tamamlayan mobilya sektörü 2016'dan umutlu. Sektör oyuncularının bu sene ile ilgili umutlarının artmasında; kredi kartına taksit sayısının 9'dan 12'ye çıkması, orta vadeli programda tüketimi destekleyici unsurların bulunması ve bir yönüyle olumsuz etkisi olsa bile asgari ücretteki artışın tüketime yönelecek olması rol oynuyor.

Beylikdüzü TÜYAP fuar alanı 300'e yakın mobilya şirketine ev sahipliği yapıyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)'nin liderliğinde 2005 yılından itibaren organize edilen İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB)'nda bir araya gelen firmalar en yeni ürünlerini sergiliyor. 12 Ocak'ta açılan fuarı, 17 Ocak'a kadar gezmek mümkün. Fuarda sadece büyük ve ulusal markalar yok. Bursa İnegöl, hatta Samsun'dan katılan mobilya üreticileri var. Konuyla ilgili olarak Cihan'a değerlendirmelerde bulunan firmalar, 2015'in sıkıntılı geçtiğini ancak buna rağmen bir miktar büyümeyi başardıklarını söyledi.

İstikbal, Bellona gibi mobilya sektörünün önde gelen markalarını bünyesinde barındıran Boydak Holding'in yönetim kurulu üyesi Bekir Boydak, gerek iç, gerekse dış olumsuzluklara rağmen 2015 yılı içinde yüzde 13 kadar bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirtti. 2016 için de öyle olmasını dileyen Boydak, bununla birlikte bu sene Türkiye'nin makroekonomik dengelerinin bozulmaya biraz yakın olduğunu, dolayısıyla temkinli hareket edeceklerini kaydetti. Boydak, "Bu sene biraz daha muhafazakar bir bütçe yapmak zorunda kaldık. Eğer 2016'da yüzde 10 gibi bir büyüme elde edebilirsek kendimizi mutlu addedeceğiz." dedi.

Sektörün tanınmış markalarından Alfemo'nun Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu da zor bir yıl olmasına rağmen 2015'i iyi neticelerle kapattıklarını kaydetti. Hem yurt içinde hem yurtdışında yeni mağazalar açtıklarını ve mevcut mağazalarının cirolarını büyüttüklerini dile getirdi. Bu seneyi de Gaziantep, Denizli ve İzmir'de mağaza açarak karşıladıklarını ifade eden Davulcuoğlu, " Yurt içinde de, dışında da büyüme endeksli programlarımızı yaptık. Açıklanan orta vadeli programda tüketimi destekleyen unsurlar olduğunu da görüyoruz." dedi. Alfemo, yurt dışında da Kanada Toronto'da, ABD Los Angeles'te ve Mısır'da mağaza açacak.

Tepe Home Genel Müdürü Aykut Coşkan, Dünya Bankası ve IMF verilerine göre 2016'nın da yine uyku halinde olacağının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Ama biz sektör olarak dinamiğiz. Türkiye mobilya sektöründe lojistik merkezi. Ortadoğu'ya çok yakı, Avrupa Birliği'ne çok yakın, Afrika ülkelerine çok yakın. Artı hükümetin getirmiş olduğu yüzde 50'lik ek gümrük vergileri ithal mobilyada, özellikle Çin ve Uzakdoğu pazarından gelen ürünlere, bu bizim için bir avantaj. İnşaat sektörünün hareketli olması… Bütün bunları topladığımız zaman 2016'dan umutluyuz."

İnegöl'de Coddiva markası ile üretim yapan Nevbahar Mobilya'nın sahibi Hamza Yalçın Kötek, içinde bulundukların durumu, "Umuyorum 2016, 2015'ten daha iyi olur. Yani biz bir ümit ile beklenti ile bu yıla girdik. Olumsuz hadiselerin gölgesinde kalıp, ihtiyarımızın dışındaki bir kısım hadiselerin kurbanı olmak istemiyoruz." şeklinde aktardı. Fuara Samsun'dan katılan 9 firmadan birisi olan Durapay Mobilya, Mobinda markalı ürünlerini tanıtıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, döviz, seçimler, olaylar derken 2015'in 2014'ü arattığını ifade etti. Bu yıl için umutlu olduğunu aktaran Durmuşoğlu, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren hareketlilik beklediğini kaydetti.

NEDEN İKİ FUAR VAR?

Daha önce CNR'de düzenlenen mobilya fuarı bu sene TÜYAP'a taşındı. Ancak 26 Ocak'ta CNR'da da bir başka mobilya fuarı düzenlenecek. TÜYAP'ı tercih edenler daha çok Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) üyesi. Gerekçe olarak da daha ferah ve geniş bir alan ile daha iyi teknik imkanların olmasını gösteriyorlar. Aynı zamanda MOSDER yönetiminde yer alan Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak, bu konuyla ilgili olarak, "Hem daha büyük bir alanda, hem teknik imkanları daha iyi bir mekanda 250 güzide firma bir aradayız. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye ihracatının yüzde 80'ini gerçekleştiren, bir biri ile yarışan 250 firmanın bir arada olması son derece önemli. Hedefimiz fuarın bitiminde iyi ihracat bağlantıları yapmış olarak evlerimize dönmek." ifadelerini kullandı. Tepe Home'un Genel Müdürü Aykut Coşkan ise sektörün iki ayrı fuar yerine tek fuar yapması gerektiğini belirterek, "Şahsi kanaatim bunların birleşmesi gerekir, tek bir dev olarak. İnşallah zaman içinde olacak." dedi. İnegöl merkezli Nevbahar Mobilya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Yalçın Kötek ise bu durumu bir zenginlik olarak gördüğünü söyledi. Kötek, "Ben bardağın dolu tarafına bakmak taraftarıyım. Evet, ekonomik anlamda birbirine rakip olabilir ama bana göre tamamlayıcı bir rolü var." diye konuştu.
CİHAN
14 Ocak 2016 14:10
DİĞER HABERLER