Talaslı ünlülerin şiirleri bestelendi

Talaslı ünlülerin şiirleri bestelendi
KAYSERİ (A.A) - Talasın manevi isimleri ve sanatçılarının yıllar önce yazdığı şiir ve kasideleri bestelenerek türkü ile ilahiye dönüştürüldü.
     Hazırlanan besteler, Talasın türküleriyle birlikte Talas Kültür ve Sanat Festivalinde ilk kez dinleyiciyle buluştu.
     Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenen Talastan Nağmeler konserinde Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Klasik Türk Müziği Korosu bilinen ve bilinmeyen Talas türkü ve ilahilerini seslendirdi. Ünlü sinema ve tiyatro oyuncularının da katıldığı konserde koroyu Talaslı Türk Sanat Musikisi Şefi Tevfik Soyata yönetti.
     Talas bağı üzümdür, Talas yollarını seller bürüdü, Bir of çeksem, Yarim İstanbulu mesken mi tuttun, Ali Dağı derler dağların hası gibi Talasa özgü türkülerinin seslendirildiği gecede, Talasın önemli isimlerinden Yaman Dede, Somuncu Baba ve Sadıka Ananın yazdığı, şiir, kaside ve naatların bestelendiği ilahiler de okundu.
     Şiirleri besteleyen Talaslı musiki şefi Tevfik Soyata, Talasın yöresel türkülerini ortaya çıkaran Başkan Rifat Yıldırımın çalışmasına kayıtsız kalamayacağını belirterek, "Ben de bir Talaslı olarak elimden, gönlümden neler geliyorsa yapmaya çalıştım. Talaslı büyük insanların şiirlerinin müzikle buluşmasında bir nebze hizmetim olduysa benim için çok büyük mutluluk. Bu gece benim için birçok güzelliğe vesile oldu" dedi.
     Talas türkülerinin 1 yıl gibi kısa zamanda ortaya çıktığını belirten Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ise, "Kendi türkülerimizi, bestelerimizi ortaya çıkararak, bunların sahibi insanlara vefa borcumuzu ödüyoruz" dedi. Şehirlerin hayatının, kültürüyle sanatıyla bir bütün olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım, "Türkülerimiz bize duyguları, düşünceleri, coğrafyayı, dolayısıyla acıyı, tatlıyı anlatıyor. Mesela Talas yollarını seller bürüdü türküsünde 1934 yılındaki büyük sel felaketi ifade ediliyor. Yani şehrin hafızası bir bütündür. O açıdan bunlar farkında olmadığımız gerçekler." şeklinde konuştu.
     Talas türküleriyle kültürel yozlaşmanın önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydeden Başkan Yıldırım, "Biz yeni neslimize kültürümüzü tam olarak devretme sorumluluğumuzu üzerimizde taşıyoruz. Bu kapsamda Talasın türkülerini bulduğumuz, bildiğimiz kadarıyla derlemeye çalıştık. Marka şehir Kayseriye de böyle bir çalışma yakışırdı." ifadelerini kullandı.
     Talas türkülerini ilk kez dinleyenler ise, bazılarına eşlik ederken, bazılarında hüzünlendi. Türküleri muhteşem bulduklarını kaydeden vatandaşlar, emeği geçenlere teşekkür etti.
    
     Muhabir: Doğan Koca / Mustafa Önal
     Yayıncı: İsmail İçer
10 Mayıs 2013 16:10
DİĞER HABERLER