Bank Asya'ya ‘eksik evrak' gerekçesiyle el konulmasının üzerinden 1 yıl geçti. Evrakların hemen hepsi tamamlanmasına rağmen hukuksuzluğun sona ermemesine birçok kesimden tepki geldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hukuksuz bir şekilde yönetimine el koyduğu Bank Asya işgalinin üzerinden bir yıl geçti. Bankaya el konulmasına gerekçe olarak gösterilen eksik evrakların yüzde 95'i tamamlanmasına rağmen banka hissedarlarının mağduriyeti devam ediyor. Hukuksuz gasp operasyonunun sürmesi Türkiye adına büyük utanç olduğunu belirten CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, “Kâr elde eden banka artık zarar açıklıyor. El koyulan neresi varsa batırılmaya çalışılıyor maalesef. Hukuksuzluk artık son bulmalı” dedi.
Müşteriler hakkını arayacak
16 yıldır Bank Asya müşterisi olan Kenan Işık ise, BDDK'nın bankayı asıl sahiplerine iade etmesi gerektiğini söyleyerek, “240 bin adet hisse senedi almıştım. El koyulmasından sonra 110 bin lira zararım oldu. Banka kâr açıklarken şimdi zarar ediyor. Ben mahkemeye verenlerdenim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğim. Dönmeyeceğim” dedi.
Hukuksuz işgal TBMM'ye taşındı
Hukuksuz gasbın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşındığını kaydeden Taşbaş, “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin cevap veremedi. Burada bulunan bürokratlar suç işliyorlar. Onlarında suçlarının artmaması adına bu işgale son vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Akben topu taca attı
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya'da zararın, önceden verilen kredilerden kaynaklandığını kaydetti. Akben, TMSF yönetimine geçmeden önce kâr açıklayan Bank Asya'nın, fon yönetimindeyken 378 milyon lira zarar etmesinin sebebinin sorulması üzerine, “Bank Asya'daki zarar, TMSF öncesinde verilen kredilerden kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.
‘Türkiye mahkum olur'
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Bank Asya'ya yönelik kararın siyasi olduğunu hatırlatarak, “Her şey siyasi iktidarın iki dudağı arasında. Bu şekilde istedikleri yere el koyma durumu girişimcileri tehdit eder ve yatırımcı yatırımı yapmaz. Bu durum Türkiye'yi riskli bir ülke haline getirdi” şeklinde konuştu. Hukukçu Tanal, AİHM'nin Türkiye'yi özel mülkiyeti ihlalden tazminata mahkum edeceğini söyledi.
MEYDAN