Acı gerçeği Merkez Bankası itiraf etti

Hükümetin "enflasyonu düşüreceğiz" diyerek kurduğu tanzim satış çadırlarının işe yaramadığını Merkez Bankası itiraf etti. Aylık fiyat gelişmeleri raporunda, "Taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun yüzde 70,69’a ulaşması dikkati çekmiştir. Özetle, bu dönemde enflasyon taze meyve-sebze grubunda yükselirken, taze meyve-sebze dışı gıdada gerilemiştir.” tespitine yer verildi.

SAMANYOLUHABER- Merkez Bankası (TCMB) enflasyonun mart ayında yükselişe geçtiğini belirterek, özellikle sebze-meyve fiyatlarının yüzde 70,69 arttığının altını çizdi. 

TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, “Gıda yıllık enflasyonu taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükselmiştir. Taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun yüzde 70,69’a ulaşması dikkati çekmiştir. Özetle, bu dönemde enflasyon taze meyve-sebze grubunda yükselirken, taze meyve-sebze dışı gıdada gerilemiştir.” ifadeleri manidar bulundu. 

Sivri biber fiyatı 3 Nisan'da 27 liraya yükseldi. Esnaf "acımız taze" etiketi ile havayı yumuşatmaya çalışıyor.

TANZİM SATIŞ ÇADIRI İŞE YARAMADI

Raporda geçen bu ifade Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin “enflasyonla top yekün mücadele” sloganıyla kurduğu tanzim satış çadırlarının enflasyonu düşürmediği gibi martta sebze fiyatlarının rekor kırdığı anlamına geliyor. 

Enerji fiyatlarının mart ayında yüzde 1,94 oranında arttığı belirtilen raporda, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükselen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarının (sırasıyla yüzde 4,94 ve 3,81) enflasyonu yükselttiği kaydedildi. 

Enerji grubu yıllık enflasyonu 1,84 puanlık artışla yüzde 16,41 seviyesine yükseldi. (Grafik 8).

İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARI YÜZDE 42 ARTTI

Rapora göre gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu mart ayında 0,52 puan artarak yüzde 29,77’ye yükseldi. (Grafik 8). Bu gelişmede, taze meyve ve sebze fiyatlarına bağlı olarak yüzde 41,71’e yükselen işlenmemiş gıda enflasyonu belirleyici oldu (Grafik 9). 

Taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun yüzde 70,69’a ulaşması dikkati çekti (Grafik 10). Diğer işlenmemiş gıda grubunda ise kırmızı et fiyatları arttı. 

Özetle bu dönemde enflasyon taze meyve-sebze grubunda yükselirken, taze meyve-sebze dışı gıdada geriledi. (Grafik 10).

SANAYİNİN TAMAMINDA ENFLASYON ARTTI

Raporda ana sanayi gruplarının genelinde fiyatların arttığı belirtildi. Enerji grubundaki artışta petrol ürünleri ve elektrik fiyatları etkili oldu. 

Raporda, “Ara malı grubundaki fiyat artışında demir-çelik, tekstil ve kablolama ürünleri; sermaye mallarında ise metal yapı ürünleri, motorlu kara taşıtlarının parça ve aksesuarları ile makineler öne çıkmıştır. Bu dönemde, dayanıksız tüketim malları fiyatları, ilaç, et ve meyve-sebze ürünleri; dayanıklı tüketim malları fiyatları ise mobilya grubu öncülüğünde yükselmiştir.” denildi. 

Merkez Bankası, “Sonuç olarak, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla bir miktar artmıştır.” tespitinde bulundu.

TÜFE VE ALT KALEMLER (YÜZDE DEĞİŞİM) 



04 Nisan 2019 12:20
DİĞER HABERLER