Taraf'tan AKP hakkında ses getirecek iddia

Taraf'tan AKP hakkında ses getirecek iddia
28 Şubat’ta “irtica” gerekçesiyle işten atılan memurları göreve geri alan AKP, bu dönemde muhalif oldukları için işlerini kaybedenlere aynı hakkı tanımadı.

Tarihe “postmodern darbe” olarak geçen 28 Şubat sürecinin en büyük mağduru olduğunu öne süren AKP Hükümeti, aldığı bir karar ile darbe mağdurlarını bir kez daha mağdur etti. 28 Şubat sürecinde “başörtüsü” ve “irticai faaliyetlerde bulunmak” gerekçesiyle işten atılan öğretmenlere görevlerine dönme hakkı getiren AKP Hükümeti, muhalif öğretmenlere ise aynı hakkı vermedi. Bunu da değişik gerekçeler ile yaptı. Bu durum, ilginç bir tablonun ortaya çıkmasına neden oldu. Örneğin, Hizbullah üyesi olmaktan işten atılan bir öğretmen “geri dönme” hakkı elde ederken, mazeretsiz görevine gelmediği için memuriyet hakkını kaybeden öğretmen işine geri dönme hakkı kazanamadı.

PEK ÇOK MEMUR İŞTEN ATILMIŞTI

28 Şubat Postmodern darbesi sürecinde başta öğretmenler olmak üzere bir çok kamu görevlisi değişik sebeplerle işten atıldı. Batı Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporlar doğrultusunda, “irticacı” olarak nitelendirilen kamu görevlileri, değişik gerekçelerle memurluktan uzaklaştırıldı. Bu kişilerin uzaklaştırılma gerekçeleri arasında ise, “kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davranmak”, “mazeretsiz görev gelmemek”, “Atatürk’e hakaret etmek”, “yasa dışı örgütlere üye olmak” gibi suçlamalar vardı. Yani işten atılmalar, 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan suçlar çerçevesinde gerçekleştirildi. AKP Hükümeti ise bu dönemde işten atılan kamu görevlilerinin işe dönmesini sağlayan bir yasal düzenleme yaptı. Çıkarılan yasa çerçevesinde, bu dönemde işten atılan memurların durumlarını değerlendirmek için bir komisyon oluşturulması ve bu komisyonun başvuruları değerlendirerek, iade taleplerine onay vermesi kararlaştırıldı.

MUHALİF MAĞDURA HAK YOK

Komisyon, 28 Şubat mağdurlarına yönelik kararları vermeden önce, mağdurların kimlikleri ile ilgili araştırma yaptırdı. Bu araştırma sonucunda bir çok memurun muhalif olduğu belirlendi. Muhaliflik sınıflandırmasında ise, mezhep, cemaatlere yakınlık, AKP’ye destek verip vermediği gibi durumlar baz alındı. Muhalif oldukları konusunda haklarında bilgi bulunan öğretmen ve kamu görevlilerinin başvuruları ise kabul edilmedi. Bu durum ilginç bir tablo oluşmasına yol açtı. Hizbullah üyesi olduğu gerekçesiyle işten atılan öğretmenlere geri dönmelerine imkan tanınırken, mazeretsiz işe gelmediği gerekçesiyle işten atılan öğretmenin başvurusu kabul edilmedi. Bu çerçevede geri dönüş için başvuruda bulunan 137 öğretmenden sadece 38’ine geri dönüş hakkı verilirken, 82 öğretmenin geri dönmesi uygun bulunmadı. 17 öğretmenin başvurusu ise “eksik evrak” nedeniyle beklemeye alındı.

HÜSEYİN ÖZAY - TARAF

17 Nisan 2015 08:13
DİĞER HABERLER