BURSASPOR, şampiyonluk kupasını kaldırdığı Atatürk Stadyumu'na, Mersin İdmanyurdu galibiyetiyle veda ederken yeşil beyazlı taraftarlar, veda maçtan sonra tribünlerin kultuklarını sökerek yanlarında hatıra olarak götürdüler.
ATATÜRK 1000 LİRA VERMİŞTİ
Atatürk'ün 1926 yılında yapımı için 1000 lira katkıda bulunduğu Bursa Atatürk Stadyumu, 1948 yılında açıldı. Yeşil beyazlı takım, Hamza Hamzaoğlu yönetimindeki ilk lig galibiyetini Mersin İdmanyurdu karşısında alırken ilk yarının son maçında rakibini 2-1 mağlup etti. Bu maçın diğer önemli bir yönü ise stadyumda oynanan son karşılaşma olmasıydı.
MAÇLAR ARTIK TİMSAH ARENA'DA
Bursaspor, önümüzdeki Trabzonspor karşılaşmasıyla birlikte maçlarını geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı Timsah Arena'da oynayacak.
Mersin İdmanyurdu karşılaşmasının ardından taraftarlar, stadyumun koltuklarını sökerek hatıra olarak yanlarında götürürken bol bol da hatıra fotoğrafı çektirdiler.
ATATÜRK STADYUMU'NUN TARİHİ
Atatürk Stadyumu Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinin Altıparmak semtinin batısında, Kültürpark'ın doğusunda yer alıyor. 1926 yılına kadar Bursa'daki spor müsabakaları ve futbol maçları Atıcılar'da yapılırdı. Atatürk'ün 20 Mayıs-14 Haziran 1926 tarihleri arasında Bursa'ya yaptığı gezi sırasında, Kolordu Komutanı Ali Hikmet Ayerdem Paşa ile dönemin valisi Kemal Gedeleç Bey spor tesisi için yardım istediler. Atatürk, bizzat 1000 lira katkıda bulunarak stadyum yapılmasını istedi.
Kolordu Komutanı Ali Hikmet Paşa, günümüzdeki stadyumun bulunduğu yerde "Beylik Bahçe" adıyla anılan dutluğu düzelterek Bursa'nın ilk spor tesisinin temelini attı. Bir süre sonra Vali Fatin Güvendiren Bey, 2000 lira daha sağladı ve günümüzdeki kuzey-güney yönündeki sahanın ve stadyumun yapımını başlattı. Tesis 1930 yılında açıldı. 1934 Bursa Yıllığı'nda göre stadyum 2 hektarlık alan kaplıyor ve 300 kişilik bir de betonarme tribünü bulunuyordu.
1938'de bu alanın biraz daha güneyinde doğu-batı yönünde yeni bir stadyum yapımına girişildi. Futbol sahasının doğu-batı yönü ile ekonomik olanaksızlıklar bu projenin gerçekleşmesini önledi.
1945'te Haşim İşçan'ın Bursa Valisi olmasıyla Atatürk Stadı son şeklini alacak şekilde yapılmaya başlandı. Sadece kapalı tribün ve dış duvarlardan oluşan bu yeni stat 1948'de tamamlandı. Ardından kapalı tribünün karşısına bir açık tribün yapıldı. Daha sonra Altıparmak yönündeki kale arkası tribünü de inşa edildi. En son 1970'de Merinos Fabrikası yönündeki kale arkası tribünü de inşa edilince Bursa Atatürk Stadyumu, bugünkü durumuyla ortaya çıkmış oldu. Eylül 1948'de Akınspor-Acar İdmanyurdu maçıyla açılan Atatürk Stadı'ndaki bu ilk karşılaşmayı Akınspor 2-1 kazandı.
MEYDAN YAPILMASI PLANLANIYOR
Bu arada, Atatürk Stadyumu'nun yıkılarak yerine meydan yapılmasıyla ilgili Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 20 Mayıs 2014 tarihinde onayladığı Atatürk Stadyumu ve çevresini kapsayan kentsel sit alanına ilişkin 1/5 bin ölçekli Osmangazi Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/bin ölçekli Stadyum Caddesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı'nı, Bursa Barosu, Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları Bursa Şubeleri, Bursa Atatürk Stadyumu ve Çevresini Koruma ve Yaşatma Derneği ile Ali Arabacı ve Niyazi Aşır'ın açtığı dava sonucu geçen Kasım ayında iptal edilmişti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemenin iptali sonrası alacağı yeni karar Atatürk Stadyumu'nun geleceğini belirleyecek.
DHA