Tarihçi Talha Uğurluel, Adanalılara Çanakkale Zaferi'ni anlattı

Tarihçi Talha Uğurluel, Adanalılara Çanakkale Zaferi'ni anlattı
ADANA (CİHAN)- Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle 81 ilde düzenlenen 'Bir Hilal Uğruna' etkinliği Adana'da gerçekleştirildi. Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki program saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Vali Mustafa Büyük'ün eşi Emine Hayriye Büyük ile katıldığı etkinlikte konuşmacılar Çanakkale Savaşı'nda Adana'dan 912 askerin şehit olduğunu anlattı.

Etkinlikte sinevizyon gösterisi eşliğinde konuşan Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Savaşı'nın I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri olduğunu aktardı. Ugurluel, "Çanakkale Savaşı'nın ana teması İngiliz, Rusya, Fransa başta olmak üzere İtilaf Devletleri'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın kontrolünü ele geçirmek istiyorlardı. İstanbul'a giden en kısa yol Çanakkale Boğazı'ndan geçmekti. Elbette, itilaf devletlerinin olanakları Osmanlı'dan daha iyiydi. 18 Mart 2015 yılında 400 gemiyle Çanakkale'ye gelen itilaf devletleri İstanbul'u 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin rövanşını almayı hedefliyorlardı. Çanakkale Savaşı'nın ana teması herkesin gözünün üzerinde olduğu İstanbul'u ele geçirmekti. Osmanlı'nın dışında tüm İslam ülkeleri sömürü devletiydi. Anneler savaşa önce eşlerini daha sonra da 15 yaşından büyük çocuklarını göndermişlerdi. Düşman gemileri içinde ağır yaralıların bulunduğu hastane gemilerine bile ateş açarak yüzlerce askerin ölmesine neden olmuşlardı. Onlar esir aldıkları Osmanlı ve diğer ittifak devleti askerlerine kötü muamele yaptıkları adeta yakarak soykırım uygularken, bizim komutan ve askerler esir aldıkları yabancı askerlere çok iyi davranmışlardır." dedi.

"İstanbul düşerse, Osmanlı düşer" felsefesiyle hareket eden Osmanlı askerlerinin büyük mücadele örneği sergilediklerini dile getiren Uğurluel, ancak binlerce askerin şehit olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk'ün deniz savaşında olmadığını, ancak kara savaşında zekası ve bilgisiyle önemli kahramanlık gösterdiğini vurguladı. Uğurluel, "Gençlere Çanakkale Savaşı'nı çok iyi anlatmamız gerekir. Çanakkale tarihini, ruhunu, felsefesini, şuurunu, ülkeye kazandırdığı değerleri herkesin bilmesi gerekir." diye konuştu.

Televizyon Programcısı ve Şair Serdar Tuncer de yaşanmış hikayeler, asker mektupları ve şiirleriyle konukları duygulandırdı. Tuncer, Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı Devleti adına Kürt, Arap, Alevi, Sünni, Laz, Çerkez herkesin omuz omuza ülke için çarpıştığını, günümüzde buna çok ihtiyaç bulunduğunu aktardı. Tuncer, "Bizler hazır vatan bulduk. Bunları gerçekleştiren şehit kahramanları unutmamalıyız. Herkesin Çanakkale Şehitliğini ziyaret ederek atalarının mezarlarını yaptığı kahramanlıkları görmeleri gerekir." diye konuştu.

Etkinlik kapsamında Türk Halk Müziği Sanatçısı Cihan Yıldız, orkestra eşliğinde Çanakkale ruhunu çağrıştıran türküler söyledi.

Adanalı 88 yaşındaki Sami Eryurt, okuduğu şiirle büyük beğeni topladı. Etkinliğe katılan protokol üyeleri Seyhan Belediye Kültür Merkezi Fuayesi'nde Çanakkale Savaşı'na ait materyallerden oluşan müze, fotoğraf sergisini gezerek yetkililerden bilgi aldılar. CİHAN
05 Mart 2015 13:30
DİĞER HABERLER