Tarihi Kentler Birliği Adana buluşması

Tarihi Kentler Birliği Adana buluşması -Birlik Başkanı Güzelbey: "Kentsel dönüşümün içerisine mutlaka sosyal restorasyonu koymak lazım. Yoksa binaları yıkıp, yerine 12 katlı, sadece rant amaçlı bina yapmak kentsel dönüşüm olm
ADANA (A.A) - Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Kentsel dönüşümün içerisine mutlaka sosyal restorasyonu koymak lazım. Yoksa binaları yıkıp, yerine 12 katlı, sadece rant amaçlı bina yapmak kentsel dönüşüm olmayıp, şehri çirkinleştirmekten başka bir şey değildir diye düşünüyorum" dedi.
     Güzelbey, Seyhan Otelde düzenlenen "Tarihi Kentler Birliği Adana Buluşması" etkinliğindeki konuşmasında, her tarafı tarih kokan Çukurova için "bir açık hava müzesi" demenin daha uygun olacağını söyledi.
     Artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını belirten Güzelbey, şunları kaydetti:
     "Yarışan şehirler içerisinde kültüre yatırım yapan şehirler daima bir adım öne çıkıyor. Bugün ülkemizde bazı şehirler göç veriyor, cazibe merkezi olmaktan çıkıyor. Ama bazı şehirlerin nüfusu, cazibeleri artıyor, tarihe ve kültüre sahip çıkıyorlar, dolayısıyla şehirdeki hayat canlanıyor, insanların yaşam seviyesi yükseliyor. İşte Tarihi Kentler Birliği bu ikinci gruba destek vermek için çabalıyor. Şehirdeki tarihi eserlerin restore edilmesi için uğraşıyor. Bu eserlerin sahiplenmesiyle geleceğe yatırım yapılacağını düşünüyoruz. Geçmişle geleceği birleştirmeye çalışıyoruz. Eskiden şu harabelerden kurtulsak diye bakılan şunları yıksak ta yerine açık otopark yapıp 3-5 kuruş para kazansak diye düşünülen binalar bugün şehrimizin en değerli varlıkları haline gelmektedir. Bu sayede şehir ekonomisi canlanıyor, insanların yaşam seviyesi yükseliyor."
     Güzelbey, kentsel dönüşüm konusunda herkesin farklı şeyler söylediğini bildirerek, şöyle devam etti:
     "Şehirdeki binaların yıkılıp yerine pek de ruhlu olduğunu söyleyemeyeceğimiz tek tip yüksek konutlar yapmak kentsel dönüşümün mantığına bence çok uygun değil. Kentsel dönüşüm aslında bir mantıktır. Şehirdeki topyekun değişimi bunun içine koymak lazım. Kentsel dönüşümün içerisine mutlaka sosyal restorasyonu koymak lazım. Yoksa binaları yıkıp, yerine 12 katlı, sadece rant amaçlı bina yapmak kentsel dönüşüm olmayıp, şehri çirkinleştirmekten başka bir şey değildir diye düşünüyorum."
     Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Adananın koruma politikalarında geri kaldığını söyledi.
     Adananın kendi kimliğini Çukurova bütünü içerisinde Türkiye gündemine getirmek için önemli bir adım attığını belirten Sözen, "Eğer bu toplantı bundan 8-9 yıl önce yapılsaydı bugün çıplak gözle görecekleriniz dünden çok daha başka olacaktı. Bu toplantı yemek içmek görmekten öte bir düşüncenin değiştiğini, değişeceğini gösterme toplantısıdır. Artık Tepebağda tarihin Adanadaki en derin noktasını görme şansına sahibiz" dedi.
     Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da Türkiyenin 81 vilayetinden göç alan Çukurova coğrafyasında Türkiyenin tamamıyla akraba olduklarını, bunu böyle kabul ettiklerini söyledi.
     Eskiden sadece belediye başkanları düzeyinde gerçekleşen bu toplantıların, bugün her kesime ulaştığını ifade eden Aldırmaz, "Lagünlerimiz, doğamız, tarihimiz her şeyimiz var. İnşallah, Gaziantepten Mersine kadar, Hatay dahil Konyanın, Kayserinin de denize açılan penceresi biz olduğumuza göre hepimiz el ele tutuşup, bu muhteşem tabloyu bir araya getirdiğimiz zaman aşamayacağımız her hangi bir sorun, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur" diye konuştu.
     Tarihi Kentler Birliği üyelerinin yarın kentin çeşitli yerlerinde incelemelerde bulunacağı bildirildi.
    
     Muhabir: Volkan Kaşik
     Yayıncı: Erdem Gültekin
11 Mayıs 2013 00:00
DİĞER HABERLER