Tarihi Moda İskelesi'nde restorasyon eylemi

Tarihi Moda İskelesi'nde restorasyon eylemi
Kadıköy Kent Dayanışması, tarihi Moda İskelesi'nin aslına uygun restore edilmediği ve kaçak olarak işletmeye açıldığı gerekçesiyle eylem yaptı. Gösteriye TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Validebağ Gönüllüleri de destek verdi.

100 yıl önce inşaa edilen ve geçtiğimiz yıl restorasyonuna başlanarak bir hafta önce işletmeye açılan tarihi Moda İskelesi'nin aslına uygun restore edilmediği ve kaçak olduğu gerekçesiyle protesto edildi. Moda İskelesi önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, 'Tarihi iskelede kent suçuna hayır' yazılı pankart ve 'kaçak kafe kapatılsın', 'Tarihi Moda iskelesi bizimdir' , 'anılarımızdaki iskeleyi istiyoruz' yazlı dövizler açıp 'kaçak kafe istemiyoruz', 'Moda bizim, Kadıköy bizim', 'kültürel miras yağmalanamaz' şeklinde sloganlar attı.

Kadıköy Kent Dayanışması adına Yasemin Şenkal tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kadıköy'ün bir simgesi daha hukuk dışı skandal uygulamalarla karşı karşıya. Dönemin ünlü mimarlarından Vedat Tek tarafından 100 yıl önce inşaa edilen Moda Vapur İskelesi, aslına uygun olmayan restorasyon sonrası kaçak olarak işletmeye açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mülkiyeti kendisinde olan iskelede geçtiğimiz yıl ruhsatsız olarak, bilgi tabelası bile koymadan restorasyon çalışmaları başlatmıştı. Anıtlar Kurulu, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) kararı olmadan, İBB tarafından restorasyon ilkelerine aykırı çalışmalar başladığında, başta semt sakinleri olmak üzere kamuoyunun tepkisini çekmiş, şikayet konusu olmuştu. Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi, ayrı ayrı yaptıkları incelemeler sonucunda binaya maddi hasar verildiğini, terasın kapalı alanla birleştirildiğini, yolcu giriş kapılarının kapatıldığını, ahşap doğramaların PVC ve yekpare cama dönüştürüldüğünü, çatıya çinko mutfak bacası eklendiğini, cepheye klimalar konduğunu saptamış ve Koruma Kurulu'na belgeleriyle başvurmuşlardı. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 19.11.2015 tarihli kararında yapılan itirazları haklı bulmuş ve Moda İskelesi'nin 6 ay içinde 2000 yılında onaylanan restorasyon projesine uygun hale getirilmesine, süre bitiminde 'KUDEB'ten teknik rapor istenmesine karar vermişti.

Ancak, Kurul kararına rağmen çalışmalara kaçak olarak devam edildi ve Ocak ayı sonunda tarihi iskele Neffes cafe-restoran olarak açıldı. İBB ve işletmeci firma, kente ve tarihi değerlere bakışlarını, hukuka saygılarını bu şekilde gösterdi. İBB'nin bu uygulamasını tarihi ve kültürel değerlere saygısızlık ve kent yağması olarak değerlendiriyoruz.. Kenti rant aracı ve meta olarak gören belediyecilik anlayışı, kent hafızamızı yok edip yaşam alanlarımızı bir bir talan etmeye çalışıyor. Kadıköy'ün ve Moda'nın önemli bir değerinin bu şekilde yağmalanmasına sessiz kalmayacağız. İBB'nin iskele binasını kiraladığı şirketle birlikte hukuk kuralları içinde hareket etmesini; işledikleri suçtan acilen dönerek Koruma Kurulu'nun kararına uymalarını istiyoruz. Yetkili resmi kurumların bu suça sessiz kalmayarak görevlerini yapmalarını; kaçak cafeyi kapatmalarını talep ediyoruz.

Tüm halkımızı kaçak Neffes restorantını boykot etmeye, yetkili kurumlara suç duyurusunda bulunmaya ve kamuoyu baskısı oluşturmaya çağırıyoruz. Kadıköy Kent Dayanışması olarak ranta karşı tarihi değeriler koruyan, yaşanabilir bir kent mücadelesi vermeye devam edeceğiz."

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Validebağ Gönüllüleri'nin de destek verdiği eylemde, yapılan açıklamanın ardından, 'Çapulcu musun' şarkısını söyleyen ve sahilde kısa süre sloganlar atarak yürüyen grup, daha sonra dağıldı. CİHAN
14 Şubat 2016 16:31
DİĞER HABERLER