Tarihi Türkiye ziyareti öncesi ilk kez konuştu

Tarihi Türkiye ziyareti öncesi ilk kez konuştu
Hint Cumhurbaşkanı: Pakistan ile sorunları daha fazla diyalogla çözeriz

  • Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, tarihî Türkiye ziyareti öncesi konuştu.
  • Mukherjee, BM Güvenlik Konseyi’nin kimyasal silahlardan arındırma kararını desteklediklerini söyledi.
  • Cumhurbaşkanı, Pakistan ile sorunlarını diyalogla çözeceklerine inandıklarını dile getirdi.


Hindistan ve Türkiye için Orta Asya ve Afganistan’ın bir ortak payda olduğuna değinen Mukherjee, Orta Asya’nın tarihi ve kültürel bağları kadar önemli bir enerji kaynağı olduğuna ve Afganistan’ın da yine aynı şekilde bölgedeki huzur ve sükûn için çok stratejik bir yere sahip olduğuna değindi.

Özellikle 2014 yılında uluslararası güçlerin Afganistan’dan çekilme sürecinin başlaması ile önemli bir sürece girileceğinin altını çizen Pranab Mukherjee, Afganistan’da sağlanacak huzur ve sükûnun bütün bölgedeki yaşamı, ticareti, ülkeler arası ilişkileri etkileyeceğini sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Mukherjee, Türkiye’nin özellikle Orta Asya’daki kan bağı ve Afganistan halkı gözündeki özel yeri göz önüne alındığında Hindistan için önemli bir dost ülke olduğunu dile getirdi. Hindistan’ın Afganistan’ın geleceği için toplanan İstanbul toplantılarında da yer aldığının altını çizen Mukherjee, mevkidaşı ve kendisi gibi eski dışişleri bakanı olan sayın Abdullah Gül ile görüşmelerinde bu konuları da görüşebileceklerini sözlerine ekledi.

SURİYE’DE ŞİDDET BİRAN ÖNCE DURMALI

Suriye ile alakalı soruları da değerlendiren Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Hindistan’ın baştan beri taraflara şiddeti bırakmalarını ve konuşarak sorunu çözme yoluna gitmeleri önerisinde bulunduğunu dile getirdi. Gelinen noktanın insanlık için çok acı olduğunu söyleyen Hintli Cumhurbaşkanı, şiddetin bir an önce durması gerektiğini belirtti.

Ülkesinin Suriye konusunda askeri bir müdahale ile çözüme inanmadığını da açıklayan Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee, BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kimyasal silahlardan arındırma kararını da desteklediklerini sözlerine ekledi.

PAKİSTAN İLE SORUNLARI DAHA FAZLA DİYALOGLA ÇÖZERİZ

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Cihan’a verdiği özel röportajda Pakistan ve Keşmir meselesi konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hindistan’ın özellikle Keşmir meselesi üzerine yıllardır büyük sıkıntılar; hatta savaşlar yaşadığı komşusu Pakistan ile sorunlarını diyalogla çözeceklerine inandıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Mukherjee, BM Genel Kurulu için geçtiğimiz pazar günü New York’ta bulunan Hindistan ve Pakistan başbakanlarının ikili görüşmelerini de desteklediğini belirtti.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in Eylül ayı ortasında yaptığı Türkiye ziyareti öncesinde vermiş olduğu “diyalog” mesajının bütün sorunları çözmek için yeterli olduğunu belirten Mukherjee, Pakistan tarafından Hindistan’a düşman olan terör unsurlarını topraklarından temizlemesini istediklerini bir kez daha dile getirdi. Navaz Şerif, Zaman ve Today’s Zaman gazetelerine verdiği röportajda Hindistan ile aralarındaki sorunları diyalogla çözeceklerine inandıklarını dile getirmiş ve bu açıklama iki ülke basınında büyük yankı bulmuştu.

Pranab Mukherjee, iki ülke arasında 1972 yılında zamanın başbakanları İndira Gandi ve Zülfikar Ali Butto tarafından imzalanan ateşkes anlaşması olan Şimla Anlaşması’nın iki ülke arasındaki bütün sorunları çözmeye haiz olduğunu söyledi.

NAVAZ ŞERİF’İ DİYALOG GİRİŞİMİNDEN DOLAYI TAKDİR EDİYORUM

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in göreve gelir gelmez Hindistan ile ilişkileri tekrar canlandırmaya çabalamasını ve diyaloğa açık olmasını takdir ettiğini söyleyen Hindistan cumhurbaşkanı, Keşmir bölgesinde güven ortamı oluşturmanın en büyük öncelikleri olduğunu açıkladı. İki ülke arasında 2004 yılında imzanalan anlaşmanın hala geçerli olduğuna dikkat çeken Mukherjee, barış sürecinin devamı için iki tarafta da güven havasının oluşmasının önemli olduğuna değindi. Bu bağlamda atılan ilk adımları samimi bulduklarını da sözlerine ekleyen Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee, sürecin gelişmesini Pakistan tarafının terör unsurlarını topraklarından temizleme konusundaki samimiyetinin belirleyeceğinin de altını çizdi.

İki ülke başbakanlarının New York’taki görüşmeleri sonrasında bir an önce Keşmir sınırında ateşkesin sağlanması için iki ülke üst düzey komutanları sınır kontrol merkezi üzerine görüşmeler yapacak.

2008 yılında Hindistan’ın Mumbai şehrinde meydana gelen terör saldırılarında Pakistan vatandaşı teröristler 3 gün boyunca şehrin önemli otellerini ele geçirerek birçok rehineyi öldürmüştü. Şehir genelindeki saldırılarda 166 kişi ölmüş ve olaylar sonrası iki ülke arasındaki barış görüşmeleri dondurulmuştu. Hindistan, Pakistan’dan bu teröristlerle bağlantısı olan Leşkeri Tayyibe terör örgütüne gerekli operasyonların yapılarak topraklarından silmesini talep etmişti.

CİHAN

04 Ekim 2013 14:30
DİĞER HABERLER