Tarlalarına kimliksiz giremiyorlar

Tarlalarına kimliksiz giremiyorlar
Suriye'nin kuzeyinde yaşanan çatışmalardan dolayı Türkiye sınırına yığılan ve tampon bölgede tutularak çadırlarda ihtiyaçları giderilen binlerce mültecinin tedirgin bekleyişi sürüyor.

Suriye'nin kuzeyinde yaşanan çatışmalardan dolayı Türkiye sınırına yığılan ve tampon bölgede tutularak çadırlarda ihtiyaçları giderilen binlerce mültecinin tedirgin bekleyişi sürüyor.

Göç dalgasının artması beklenirken, Halep'teki çatışmalar da Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometrelik mesafeye kadar yaklaştı. Sınırda güvenlik güçleri alarm durumunda beklerken, geçişleri önlemek için kurulan beton blokların üretimine ise hız verildi.

Suriye'de muhaliflerin elinde bulunan yerleşim bölgelerini uzun zaman sonra tekrar ele geçirmek üzere hazırlanan Esed rejimi, Halep'in kuzeyindeki ilerleyişini sürdürüyor. Rusya'nın hava saldırılarıyla rahatlayan rejim güçleri, Kilis'e yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan kırsalda Özgür Suriye Ordusu ile savaşıyor. Yaşanan savaştan dolayı evlerini terk eden binlerce mülteci ise Esselema Sınır Kapısı'nda oluşturulan tampon bölgede tutuluyor.

Çadırlara alınan ve ihtiyaçları Türkiye tarafından getirilen malzemelerle giderilen Suriyeliler, tedirginlik içerisinde beklerken, sınıra yığılacak mültecilerin sayısının daha da artması bekleniyor. Sağlık problemi bulunan sığınmacılar, Türk görevlilerin nezaretinde Kilis Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla taşınıyor ve tedavilerine burada devam ediliyor.

KÖYLÜLER TARLASINA KİMLİK GÖSTEREREK GİRİYOR
Sınırdaki mülteci yoğunluğunun artmasının beklenmesi ve çatışmaların Türkiye sınırına yaklaşması üzerine güvenlik tedbirleri de üst düzeye çıkarıldı. Sınırdaki birlikler teyakkuz halinde beklerken, Akıncı köyünde beton blokların örülme işlemleri ise tüm hızıyla sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı'na ait özel TIR'larla bölgeye taşınan bloklar, iş makineleri aracılığıyla sınır hattında yerleştirilmeye devam ediyor. Binlerce beton blok sınıra yakın bir noktada stoklanırken, üretimin de seri bir şekilde yapılmasına dikkat ediliyor.

Yaşanan gelişmeler sınırda yaşayan köylüleri de etkilemiş durumda. Daha önce Kilis'e defalarca havan mermisi düşmesinden dolayı tedirgin olan halk, büyük bir merakla gelişmeleri izliyor. Sınır hattındaki karakollardan ise sürekli uyarılar yapılıyor ve vatandaşın kendi tarlasına dahi izin alarak gitmesi sağlanıyor. Özellikle sınıra sıfır noktada bulunan köylerde ekiniyle uğraşmak isteyen köylüler, kimliklerini askeri personele ibraz ettikten sonra geçiş yapabiliyor.

CİHAN

10 Şubat 2016 10:59
DİĞER HABERLER