Tasmana direkli çözüm

Tasmana direkli çözüm
Zonguldak'ta eski maden ocağındaki boşluğun kapatılmaması nedeniyle oluşan 'tasman'da evleri kayan 52 yıllık evli Gülseven(71) - Saffet Bilir(78) çifti, ilginç bir çareye başvurdu. Sürekli evleri yerin altına doğru kayan ve duvarları çatlayan Bilir ailesi, tasmana karşı 'direkli' önlem aldı. Evin kiriş kısmına koydukları ahşap direkle kaymayı önlemeye çalışan Bilir, yıllardır tasman derdine çare bulunmadığını belirtti.

Birlik Mahallesi'nde ikamet eden 4 çocuk sahibi Saffet – Gülseven çifti, 1970 yılında yaptıkları 2 katlı evlerinin sürekli kayması ve duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle kabus yaşıyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) 1980 senesinde elektrik ustası olarak emekliliğe ayrılan Saffet Bilir, evlerinin daha fazla kayarak yıkılmasını önlemek için direkli çözüm bulmuş. Evin altına kendi imkânları ile direk monte eden Bilir, "Bu ev 2 katlı olup bir de çatı katı var. Şu anda ocak kapatılsa da Çaydamar maden ocağında kömür üretimi başladığı günden bu yana bu ev yatıyor. Her gün 1-2 milimetre gidiyor. Zaten sıva yaptığımız zaman, 3 günde sıva açılıyor. Biz bunu yetkililere o tarihlerde bildirdik. Ankara'ya Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Erdal İnönü hükümetlerine evimizin durumunu anlattık. Hepsi de adam yolladılar buraya ve baktılar, çizdiler. İnağzı Mahallesi'nde bize ev yapılacağını söylediler. Tamam dedik. Bekle bekle ev yok. Onlar iktidardan düştü hala bizim ev yapılacak." ifadesini kullandı.

"EVİMİZİ DİREKLERLE KORUYORUZ"

Evlerini direklerle koruduklarını anlatan Bilir, "Evimizi direklerle koruyoruz. Daha başka nasıl koruyalım? Paran varsa yıkıp yenisini yaparsın. Bizim o durumumuz yok. Bin 500 emekli maaşı alan kişi ne yapabilir? Hiçbir şey yapamaz. 80 yaşıma giriyorum. Ben bu eve şimdi başlasam 80 yaşıma girerim." dedi.

Bilir, gazetecilerin, "Bu şekilde önlem almanız tehlikeli değil mi" sorusu üzerine, şunları söyledi: "Tehlikeli tabi. Nasıl cephede asker ölür de şehit gider. Denizde de şehit gider. Ben de yeni kanun çıkarıyorum, evde göçükte kalan da şehit gider. Ev yattığı zaman bu tarafa direkle destek veriyoruz. Az çok ne yapılması gerektiğini biliyorum. Bu tarafın göçtüğü belli. Mutfak kısmından bir metre toprak çıktı. Ben bu tarafa direği vurdum, bu sefer evin öbür tarafı çatlamaya başladı. (Şu anda üretime kapatılsa da) Zamanında TTK'nın Çaydamar müessese ocağında yeraltından kömür alıp da boşluğu doldurmamasından kaynaklandı. Kömür çıkartılan yerdeki boşluğun beton dökülerek veya molozla doldurulması gerekirdi. Ocak yavaşça üzerine oturur ve üstündeki evlere bir şey olmaz. Bizde o yok maalesef. Yetkililer geldiler evlere baktılar. Yalnız benim eve değil, bu mahalledeki birçok evde yaşandı. Bize ev yapsınlar yine maaşımızdan kessinler. Devlete de millete de zararı olmasın. Devlete ya da müteahhide öderiz."

"TASMAN BÖLGESİNE NİYE EV YAPTIRDILAR?"

Her gün yerin altına girerek şehit olma tehlikesiyle karşı karşıya yaşadıklarını anlatan Bilir, "İnsan korkuyor. Eşime evin sağlam tarafındaki odasında durmasını söyledim. Hakikaten bunu böyle düşündüm. Ama kaçabilirsek, şansımız varsa… Kaçamazsak şehit düşeriz. Bu direkleri 2 hafta önce tanesini 25 liraya aldım ve destek yaptım. Bakın direk vurunca ötüyor. Bu direğe yük binmese böyle ses çıkarmaz. Bu bölge tasman bölgesi. Burası şayet tasman bölgesi ise sen bana bunu niye yaptırıyorsun kardeşim? Yaptırma, bana ayrı bir yer göster." şeklinde tepki gösterdi.

Gülseven Bilir ise evin iç kısmındaki çatlak duvarları göstererek, korkuyla yaşadıklarını kaydetti. Cam ve çerçevelerin kırılarak sürekli yenilediklerini, çatlayan duvarlara sıva yaptıklarını anlattı. CİHAN
13 Ekim 2015 12:41
DİĞER HABERLER