Tayvan Cumhurbaşkanı Ma Ying Jeou, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jingping ile bu hafta sonu Singapur'da bir araya gelecek. Görüşme, iki ülke arasında 66 yıl aradan sonra gerçekleşecek ilk buluşma olmasından dolayı büyük bir öneme sahip. Ancak Tayvan halkı ve muhalefet, buluşmaya büyük tepki gösteriyor.
Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Charles Chen tarafından dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Ma'nın bu ziyaretinin amacı, boğaz barışını güvenceye almak ve Tayvan Boğazı'nın statüsünü sürdürmektir." ifadelerine yer verildi. Chen ayrıca, iki liderin yapacağı görüşme sonrası, herhangi bir anlaşmaya imza atılmayacağını ve ortak açıklama yapılmayacağını belirtti.
Öte yandan iki liderin buluşması Tayvan'da büyük tepkilere yol açtı. Başta anamuhalefetteki Demokratik İlerleme Partisi (DPP) olmak üzere bütün muhalif partiler, olayı 'kabullenilemez bir durum' olarak değerlendirdi.
TSAI ING-WEN: GÖRÜŞME TAYVAN DEMOKRASİSİNE BÜYÜK ZARAR VERİR
DPP lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Tsai Ing-wen konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Tsai yaptığı açıklamada görüşmeden duyduğu rahatsızlığı, "Alelacele alınmış, düzeni bozabilecek bir karar. Korkarım ki bu durum, Tayvan demokrasisine zarar verir." ifadeleriyle dile getirdi. Olayın 'kabul edilemez bir durum' olduğunu belirten Tsai, "Dün akşam yapılan açıklamada, iki ülke liderlerinin görüşme kararı aldığını öğrendik. Öyle tahmin ediyorum ki birçok vatandaş da benim gibi büyük bir şaşkınlık içerisinde. Tayvan'ın haysiyet ve ulusal çıkarlarını içeren böyle bir meselenin değerlendirmeye dahi sunulmadan kararlaştırılması, kabul edilecek bir durum değildir. Bu durum karşılıklı saygı, açıklık ve şeffaflık ilkelerini hiçe sayan bir durumdur. Görüşmenin seçimlere iki ay gibi kısa bir süre kala yapılması ise ayrı bir muamma." ifadelerini kullandı.
Öte yandan diğer muhalif partiler ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu vatandaşlar, meclis önünde eylem yaptı. Vatandaşlar, 'Tayvan'ın özgürlüğünün tehlikede olduğunu' belirterek "Tayvan Satılık Değil" pankartları açtı.
Çin ile ilişkiler konusunda çok hassas olan Tayvan halkı, 2013 yılında meclise sunulan Çin ile serbest ticaret anlaşmasına da büyük tepki göstermiş, meclisi basan üniversite öğrencileri 15 gün meclise kimsenin girmesine izin vermemişti. Kuo Min Tang Partisi'nin (KMT) Çin'e çok fazla imtiyaz verdiğini düşünen halk, tepkisini yerel seçimlerde göstermişti. İktidar partisi seçimlerde elinde bulundurduğu 16 belediyeden 11 tanesini muhalefete kaptırmıştı.
Gelecek yıl ocak ayında gerçekleştirilecek olan genel seçimlerde de KMT'nin hükümeti, Tsai Ing-wen liderliğindeki anamuhalefet partisi DPP'ye devredeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Yapılan bu görüşmenin seçimlerin sonucuna etki etmeye yönelik hamleler olduğu dile getirilirken, Cumhurbaşkanlığından yapılan konuyla ilgili açıklamada, "görüşmenin önceden planlandığı ve tamamen Tayvan'ın çıkarları gözetilerek gündeme getirildiği" belirtildi. İki lider arasında yapılacak görüşmenin ayrıca, seçimlerle hiçbir bağlantısı olmadığı da vurgulandı. CİHAN