Tazyikli suyla yaralanmaya neden olduğu gerekçesiyle 2 polis hakim karşısında

Gezi olayları sırasında TOMA'dan su sıkarak bir eylemcinin kemikleri kırılacak şekilde yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılan polislerin yargılanmasına başlandı. Sanık polis, kimseyi hedef alarak yakın mesafeden su sıkmadıklarını, böyle bir olayı da hatırlamadığını savundu.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya olaylar sırasında yaralanan şikayetçi Gökçe Algan ile sanık polislerden Fatih Z. katıldı. Diğer sanık polis memuru Ömer S. K.'nın ise başka ile tayin edildiği için duruşmaya gelmediği belirtildi.

Duruşmada savunmasını yapan sanık Fatih Z., TOMA'da şoför olarak görev yaptığını, su sıkma işini sanık olan diğer meslektaşının yaptığını kaydetti. Kullandıkları TOMA'nın eski model olduğunu ifade eden sanık polis, nokta hedefe görüntü kilitleme özelliğinin bulunmadığını söyledi. Genel olarak bulunduğu yöne ilişkin görüntüler kaydettiğini anlatan sanık, o dönem bir çok yede görev yaptıklarını ve amirlerinin talimatlarına göre müdahalede bulunduklarını ifade etti.

Yakın mesafeden su sıkılma olayını hatırlamadığını kaydeden Fatih Z. suçlamayı kabul etmediğini belirtti. 7 yıldır çevik kuvvette görev yaptığını ve TOMA'yı kullanan personeli eğittiğini de belirten sanık polis, bugüne kadar kimseye herhangi bir zarar verici hareketi olmadığını savundu.

Şikayetçi Gökçe Algan, 18.30'da işten çıktıktan sonra arkadaşıyla Taksim'e doğru gittiklerini anlattı. Taksim'e yaklaştıkça kalabalığın artığını ve biber gazını hissetmeye başladıklarını ifade eden Algan, bir süre sonra müdahalenin başladığını söyledi. Kalabalığın geriye doğru çekilmeye başladığını ve buldukları yere sığınmaya çalıştıklarını kaydeden Algan, kendisinin de bir apartman girişine sığındığını anlattı. Gaz nedeniyle rahatsız olunca hava almak için dışarı çıktığını ifade eden Algan, yoğun gaz nedeniyle etrafı net göremediğini, kalabalığın ise dağıldığını belirtti.

Bir anda ne olduğunu anlamadan yere kapaklandığını ileri süren Algan, kalkmaya çalıştığında tekrar yere düştüğünü ifade etti. Islandığını ve yerde yatar vaziyette kaldığını kaydeden Algan, tanımadığı birinin kendisini kaldırdığını, bir apartmana girdiklerini söyledi. Apartmanlara girenleri bina sakinlerinin içeri aldığını anlatan Algan, kendisinin de bir daireye girdiğini, daha sonra arkadaşının kendisini bulduğunu belirtti.

Boyalı su atıldığı için üzerinin pembe kırmızı renge boyandığını anlatan Algan, boynunda ayrı hissettiğini kaydetti. Omzunda kemiğin dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ettiklerini belirten Algan, arkadaşlarının hastaneye götürebilmek için uğraştıklarını söyledi. 20 dakika kadar sonra rahatsızlanan bir astım hastası için gelen ambulansa kendisinin de bindiğini ve hastaneye gidebildiğini kaydeden Algan, köprücük kemiğinden ameliyat olduğunu, kafa travması geçirdiğinin söylendiğini, sol kaburga altına platin takıldığını, 6 ay sonra bu platinin çıkarıldığını anlattı.

6 ay süreyle işinden olduğunu, maddi manevi yıprandığını söyleyen Algan, kendisini yaralayanlardan şikayetçi olduğunu belirtti. Algan, olay sırasında yanındaki arkadaşı Gülsin Harman ve kendisini apartmana alan kişinin de tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Mahkeme, Algan'ın davaya katılma talebini kabul etti. Tanıkların dinlenmesine karar veren mahkeme, emniyete yazı yazılarak olaylara müdahale konularında yönergelerin istenmesine hükmetti. Mahkeme, Cihan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı ve Doğan Haber Ajansı'na yazı yazılarak olay yerinde söz konusu olaya ilişkin ellerinde görüntü varsa istenmesini kararlaştırdı. Mahkeme, diğer sanık polis memuru Ömer S. K.'nın görevli olduğu ilde savunmasının alınması için talimat yazılmasına hükmetti.

İddianamede, 31 Mayıs 2013 günü Algan'ın Harbiye'den Taksim'e doğru giderken izinsiz yürüyüşü dağıtmak için şüpheli polislerin içinde bulunduğu TOMA'dan sıkılan suyun şikayetçinin yaralanmasına sebep olduğu belirtildi. Adli Tıp Kurumu raporuna göre omzunun üstüne düşen Algan'ın yaşam fonksiyonunu etkileyecek şekilde orta derecede kırık oluştuğunun belirtildiği anlatıldı. Düşme anına ait görüntü tespit edilemediği kaydedilen iddianamede, polislerin 'görevi kötüye kullanma' ve 'kasten yaralama' suçlarından cezalandırılmaları istendi.
CİHAN
24 Kasım 2015 12:23
DİĞER HABERLER