TBB Başkanı Feyzioğlu: 5 yılda avukat sayısı yüzde 50 artacak; sınav istiyoruz

TBB Başkanı Feyzioğlu: 5 yılda avukat sayısı yüzde 50 artacak; sınav istiyoruz
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, göreve geldiğinde 86 bin olan avukat sayısının 92 bine çıktığını söyledi. 10 bin stajer stajer avukat, 46 bin hukuk fakültesi öğrencinin varlığına dikkat çeken Feyzioğlu, 42 binin avukat olmak için müracaat ettiğini bildirdi.

Adana Barosu'nun Seyhan Oteli'nde düzenlenen 2015-2016 staj eğitim yılı açılış töreninde stajer avukatların sorularını cevaplayan Feyzioğlu, 5 yıl içerisinde avukat sayısının yüzde 50 artacağını vurguladı. Çok sayıda avukatın katıldığı programda Feyzioğlu, şunları kaydetti: "5 yıl içerisinde ekonomimiz, konjonktürel sebepler, hukuki güvenliğin sağlanamaması ve bölgedeki siyasi istikrarsızlık gibi endişeler sebebiyle ortalama yıllık yüzde 3 artacak. Uluslararası rakamlar bu. 5 yıllık dönemde Türkiye ekonomisinin büyümesi yüzde 15. Avukat sayısındaki artış yüzde 50. Hesabı yapın. Bugünün ekonomik koşullarını sıkıntılı görüyorsak– ki sıkıntılı– 5 sene sonrası için mumları hazırlayın. Acil tedbir alınması lazım. Her şeyi bırakın; 'sınav istiyoruz' diye tek madellik, çok büyük bir girişim hazırlamamız gerekir. Karşımızda muhatap bulduğumuz anda. Alacağımız elimize pankartlarımızı 'sınav istiyoruz' diyeceğiz. Meslektaşlarımızdan yeteri kadar destek almıyoruz. Çünkü meslektaşlarımız müvekkilerinin işlerini çok iyi takip ederler, kendi işlerini ise mümkün olduğunca takip etmezler."

2009'da Anayasa Mahkemesi'nin 'Sınavsız avukatlığın olduğu bir ülkede, avukatların yargının eşit kurucu unsuru olduğu kabul edilemez, böyle bir ülkenin hukuk devleti ilkesi özünden ihlal edilmiştir' diye bir karar verdiğini açıklayan Feyzioğlu, şöyle devam etti: "Hukuk devleti ilkesinin özünden yara alması, demekki siyasilerin çok öncelik verdiği bir sorun değil ki, 2009'dan buyana sınav getirilemiyor. Bu bemin meselem değil, memleketin demokrasi sorunudur. Bunun üstüne biz geçen sene bu hususta yönetmelik çıkartık. Olağanüstü genel kurulumuzu topladık. Gönderdik Resmi Gazete'ye. Resmi Gazete'nin Müdürü, 'benim adımın önünde Başbakanlık Resmi Gazete Müdürü yazıyor. Dolayısı ile bana gönderilen yönetmeliğin içeriğini de incelerim' dedi. Biz 'inceleyemesin' dedik. İptal davası açıp, Resmi Gazete'de yayımladık. 'Bize siyaset yapıyorsun' diyenlere cevap: Siyaset yapıyor olsak, profesyonel siyasetçilerin yaptığı gibi bu sınav meselesine girmeyiz. Oğlum, kızım hukuk fakültesine gidecek, avukat çıkacak, ruhsatını asacak, sınav olmaz. En az 500 bin, 1 milyon kişiyi rahatsız eden sınav ihtimalini gündeme getiren, popilizm karşısında hedef olurdu. Ama biz hukukun üstünlüğü ve meslek siyaseti yaptığımız için zere kadar çekinmedik, korkmuyoruz. Resmi Gazete'de yayınlandı; haftasında meclik torba kanunla bir hüküm kurdu ve TBB'nin yönetmelikle sınav yerine geçecek hiç bir düzenleme yapamaz." CİHAN
14 Ekim 2015 15:56
DİĞER HABERLER