TBB, madenlerle ilgili Çalışma ve Adalet Bakanlıklarını uyardı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nı madenlerde kullanılan makine, ekipman ve teçhizatlarda sertifikasyon uygulanması konusunda uyardı. TBB, sertifikasyon uygulamasının ertelenmesi yerine ATEX sertifikası dışındaki uluslararası kabul gören sertifikalı ürünlerin kullanılması, yerli üretimin teşvik edilmesini ve kalibrasyonlarının denetimi yapacak bağımsız akredite kuruluşlarla ilgili bir sistemin kurulmasını istedi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu imzasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderilen yazıda, Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat Ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik'te 5 Ağustos'ta yapılan değişiklikle daha önce güvenlik ekipmanları yeterli bulunmadığı için kapatılan bir çok maden işletmesinin yeniden açılmaları sağlanmış olacağı ifade edildi.

TBB açıklamasında daha sona şöyle denildi:

"Kısa bir süre önce tarihinin en büyük maden facialarından birini yaşamış olan ülkemizde, maden işletmelerinin AB standartlarına uygun olarak faaliyet göstermelerinin kaçınılmazlığı kabul edilecektir.

Hal böyle iken, anılan Bakanlar Kurulu Kararı ile maden işçilerimizin güvenlik standartlarına uygunluğu tartışılır ekipmanla madene yollanmalarının önü açılacak; ayrıca daha önce güvenlik ekipmanları yeterli bulunmadığı için kapatılan bir çok maden işletmesinin yeniden açılmaları sağlanmış olacaktır.

Öte yandan; ATEX sertifikalı ürünler, az sayıda firma tarafından Avrupa Birliğinden ithal edilmektedir. Bu alanda sadece birkaç tane üretici firma faaliyet göstermektedir. Bu bakımdan bir nevi tekel durumunun mevcudiyeti de sorgulanmalıdır.

TBMM Soma Araştırma Komisyonu Raporunda da belirtildiği gibi; ATEX sertifikası Avrupa Birliğinde geçerli olup, ATEX sertifikası haricindeki uluslararası kabul gören diğer sertifikalı ürünler de bulunmakta.

Bu itibarla madenlerde kullanılan teçhizatta sertifikasyon uygulamasının ertelenmesi yerine;
- ATEX sertifikası haricindeki uluslararası kabul gören diğer sertifikalı ürünlerin de kullanılabilmesine olanak sağlanması,
- Ülkede bu ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi,
- Bu ekipmanların güvenlik sistemlerinin bozulmaması için, bakım ve kalibrasyonlarının denetimi yapacak bağımsız akredite kuruluşlarla ilgili bir sistemin kurulması,
Ülkemizde güvenli ve sürdürülebilir madenciliğin gelişmesine katkı sağlayacaktır." CİHAN
15 Ağustos 2015 13:14
DİĞER HABERLER