TBMM Başkanı Kahraman: Ne kadar tez harekete geçersek; o kadar faydalı olur

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması için Meclis'te grubu bulunan 4 partinin genel başkanına bugün bir mektup göndereceğini söyledi. Her partiden 3 üye isteyeceğini dile getiren Kahraman, "Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'nı ben yapacağım. Komisyon, çalışma esaslarını kendisi belirleyecek. Belli bir zaman içinde yanıt vereceklerdir. Ne kadar tez harekete geçersek; o kadar faydalı olur. Bu 10 gün olabilir, 15 gün olabilir. Benim görüşüm, Meclis'in, milletin hakimiyetini temsil eden yeni bir Anayasa yapacağına inanırım." dedi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili Meclis Tören Salonunda basın toplantısı düzenledi. Bugünkü anayasanın toplumun ve devletin ihtiyaçlarına cevap veremediği, yetersizliğinin ortak bir kanaat haline geldiğini dile getiren Kahraman, yeni bir anayasa yapılması hususunda genel bir mutabakat ve uzlaşma olduğuna dikkat çekti.

İnsana öncelik tanıyan, hukuk devleti ilkelerini özümsemiş bir yapıya kavuşmasını sağlayacak yeni bir anayasa inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Kahraman, siyasi partilerin beyannamelerinde yeni anayasa vaadi olduğunu hatırlattı. 24. dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu Kurulduğunu dile getiren Kahraman, komisyonun 77 toplantı yaptığını ifade etti.

Komisyonun uzun süre çalışarak önemli mesafeler aldığını anlatan Kahraman, 160 sivil toplum kuruluşu, 165 üniversite başta olmak üzere barolar, dernekler, vakıflar, ulusal ve yerel televizyon ile radyolardan görüşler alındığını kaydetti. Uzlaşma Komisyonunda görev yapanlara, çalışmalara katkı sağlayanlara teşekkür eden Kahraman, bu çalışmalardan yeni dönemde azami ölçüde yararlanılacağını, kalınan noktadan yola çıkılarak zaman kaybının önleneceğine dikkat çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun muhalefet partileri ile yaptığı görüşmede olumlu sonuçlar aldığını dile getiren Kahraman, "Mecliste grubu bulunan 4 parti genel başkanlarına birer mektup göndereceğim. Genel Başkanlardan yeni bir uzlaşma komisyonu kurmamız, her partiden üç kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmek için yardım ve desteklerini beklemekteyim. Yeni bir anayasanın ortaya çıkmasını diliyorum." diye konuştu.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını da cevaplayan Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki anayasa değişikliğinin milletin önüne gelebileceğine ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine "Yine eskiden olduğu gibi bir uzlaşma komisyonu kurulduğunda, çalışma esaslarını düzenleyen bir metin ortaya koyacaklar. Toplantı şekli, metnin şekli Meclise sunulacak. Metin ve dilek ve temennileri onlar aktaracak. Geleceğe ilişkin bir karar." şeklinde konuştu.

Kurulacak uzlaşma komisyonunun başkanlığını kimin yapacağının sorulması üzerine ise Kahraman, "Ben yapacağım. Kısa zamanda bitmesini istiyorum. Çalışma takvimini komisyon belirleyecek. Geçen seferki çalışmalarda yol katedilmiş olduğunu gördüm. 60 maddede mutabakat sağlanmış. 172 madde ele alınmış, 60 madde dışarıda, 112 maddeye görüş beyan edilmiş. Bütününü ele almışlar ve güzel bir netice ortaya çıkmış. Akim kalmış bir çalışma görmüyor, faydalı bir çalışma görüyorum. Hangi yolda gidilecek, bu hususun takdirini komisyona bırakıyorum." karşılığını verdi.

Komisyonun süresi ve karar alma yöntemi konusundaki bir soruya Kahraman, "Komisyon kendi çalışma esaslarını tespit ederken karar verecektir. Bütün partilerin ittifak edeceği konular, ayrı bölüm olacak. Uzlaşma komisyonu nihai bir komisyon değil, yine Anayasa Komisyonunda ve Mecliste görüşülecek." dedi.

HDP'nin üye verip vermemesiyle ilgili bir soruya Kahraman, "4 partinin grubu var. Bu 4 partinin genel başkanlarına mektubu yazacağım. Katılacaklarını zannediyor ve temenni ediyorum." ifadelerini kullandı. Muhalefet partilerinin parlamenter sistem vurgusu yapmasıyla ilgili Kahraman, "Bence yeni bir anayasa çıkar. Bir kere bu anayasanın uygun olmadığını, gelişmeye mani olduğu, hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu ifade ediliyor. 17 kere değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş. Yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça. Bütün partiler beyannamelerinde bu ihtiyacı ortaya koymuşlar. Bir konsensüs sağlanacağına yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Bir soru üzerine Kahraman, liderlere mektupları bugün göndereceğini söyledi. Bundan sonra iç tüzük çalışması yapacaklarını belirten Kahraman, onun içinde davette bulunacağını açıkladı. İki metinli bir anayasa hazırlığıyla ilgili bir soruya ise Kahraman, "Geleceğe matuf düşünce ifade ediyoruz. Komisyonun toplantısını bekleyelim. Görüşler alınmış, akademisyenlerle görüşülmüş fevkalade güzel bir malzeme var. Komisyon, zaman, şekil, ne şekilde hareket edeceği alt komisyon kurup kurmayacağına karar verecek. Hür iradelerine karışmak istemem." şeklinde konuştu.

Bir başka soru üzerine Kahraman, "Benim kendi görüşüm olarak bir görüşüm var da istikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Önüne maniler çıkmayan, hakları ve hürriyetleri tanımış, uyum içinde bir Türkiye istiyoruz. Üç tane ana sistem var. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve bugün içinde olduğumuz parlamenter sistem. Hepsinde esas kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığı demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemin olması ve bugünkü sistemin gözden geçirilerek toplumun da kabul edeceği bir yapı ortaya konulması benim temennimdir. Bugünkü sistemle sıkıntılar çeken bir Türkiye'deyiz. Bu sistem şu ya da bu isim altında elden geçirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Meclisin yeni bir Anayasa yapma yetkisi olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Kahraman, "Benim görüşüm, Meclis'in milletin hakimiyetini temsil eden yeni bir Anayasa yapacağına inanırım. Düzenlemeyi beraber neticelendireceğimize inanıyorum." dedi.

Komisyonda eşit üyenin engelleyici olduğuna ilişkin bir soruya da Kahraman, "Peşin bir hüküm verdiniz. Bu bir anayasa komisyonu değil, partilerin vekil sayılarına göre üye var. Karşılıklı bir uyuşma var. Ben iç tüzük için 1'er üye isteyeceğim, buradan 3 kişi isteyeceğim." şeklinde konuştu.

Liderlere gönderilen mektuplara verilecek cevabın süresinin sorulması üzerine Kahraman, "Belli bir zaman içinde yanıt vereceklerdir. Ne kadar tez harekete geçersek; o kadar faydalı olur. Bu 10 gün olabilir, 15 gün olabilir." karşılığını verdi. Komisyon kurulmadan önce 4 parti lideri ile bir toplantı yapma düşüncesi olup olmadığının sorulması üzerine ise Kahraman, "Davet ederiz, onu zamanla göreceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk tipi başkanlık açıklamasının sorulması üzerine Kahraman, "Kendine sorun. Ben şeklini bilmiyorum. Her yerde farklı farklı var. Üniter yapıya hangisi uygunudur, hangi ülke doğrudur. Bunlar hep çalışmayla anlaşılacaktır." diye konuştu. Meclis Başkanı Kahraman, basın mensuplarına da teşekkür ederek "Desteğinizi bekliyorum." ifadelerini kullandı. CİHAN
08 Ocak 2016 11:29
DİĞER HABERLER