TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu -Başbakan Yardımcısı Bozdağ: -(Yurt dışındaki Türklere karşı) insan hakları konusunda dünya kadar hak ihlali yaşanıyorsa, bunu ortadan kaldırmak için STKlar işbirliği ve dayanışma içinde olmak zorunda
ESKİŞEHİR (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk toplumunun yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının birbirine husumet beslemesinin bir fayda getirmeyeceğini belirterek, İnsan hakları konusunda dünya kadar hak ihlali yaşanıyorsa, bunu ortadan kaldırmak için STKlar işbirliği ve dayanışma içinde olmak zorunda dedi.
     TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.
     AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Eskişehirin Türk Dünyası Kültür Başkenti olması, AK Parti Malatya Milletvekili Faruk Öz, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası dolayısıyla gündem dışı konuşma yaptı.
     Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, dün AK Parti Genel Merkezine düzenlenen saldırıyı kınadı.
     Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hükümetin Türk dünyasına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     AK Partinin iktidara gelmesinden sonra Türk dünyasına ilişkin tarihi nitelikte adımlar atıldığını dile getiren Bozdağ, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Yunus Emre Vakfı kurulduğunu, bu kurumların önemli çalışmalara imza attığını söyledi.
     Yunus Emre Vakfının, bulunduğu ülkelerde Türk tarihi, kültürü ve medeniyetinin anlatılması için faaliyetler yürüttüğünü anlatan Bozdağ, Medeniyetimize dair ön yargı ve kültürümüze dair yanlış değerlendirmelerin yıkılması bakımından son derece anlamlı görevdir. Büyük başarılara imza atıyorlar dedi.
     Bozdağ, yurt dışındaki Türkler ile ilgili faaliyetlerin farklı kurumlarda dağınık çalışma yapısıyla yürütüldüğünü kaydederek, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile çalışmaların tek çatı altında toplandığını söyledi.
     Bekir Bozdağ, başkanlığın, dünyanın neresinde bir vatandaş, soydaş, akraba varsa Türkiyenin tereddütsüz onun yanında olmasını amaçladığını vurguladı.
     Başkanlığın, yurt dışındaki Türklerin eğitim, Türkçe öğrenme, yaşanılan ülkenin dilini öğrenme, istihdamda ayrımcılık, inanç sıkıntıları, İslamofobia, ırkçılık ve benzeri her alanda yaşadıkları sorunlara karşı, ortak akıldan hareketle herkesin kabul edeceği çözümler üretmek, birlikte yaşama kültürüne katkı sağlamak adına önemli çalışmalar yaptığının altını çizen Bozdağ, bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) işbirliği geliştirdiklerini belirtti.
    
     -STKlar arası işbirliği-
    
     Yurt dışında yaşayan Türklerin kurduğu yüzlerce STK olduğuna işaret eden Bozdağ, bu kuruluşlar arasında koordinasyon eksikliği olduğunu ifade etti. Ortak sorunlarla ortak mücadele bilinci, birlikte hareket etme kabiliyeti geliştirmek için adımlar attıklarını anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:
     Yıllar yılı her siyasetin orada rengini taşıyan STKlar oldu, olmaya devam edecek. STKlarımız Türkiyeyi kurtarmak, Türkiyede kendi ideolojilerine uygun siyasetlerin iktidara gelmesini sağlamak için emek verirken, yaşadıkları ülkelerde kendi evlatlarımızın geleceğini tehlikeye sokmak gibi durumla karşı karşıyayız. STKların farklı yaklaşımları olabilir. Almanyada, Fransada, Avusturyada, Hollandada istihdam konusunda bize karşı uygulanan ayrımcılık varsa hep beraber bu ayrımcılığa karşı ortak mücadele etmemiz lazım. Eğitimde çocuklarımızın başarısız olması için sübjektif uygulamalar varsa beraber mücadele etmemiz lazım. Siyasal katılım konusunda sorun varsa birlikte mücadele etmek lazım. İnsan hakları konusunda dünya kadar hak ihlali yaşanıyorsa, bunu ortadan kaldırmak için Türk STKlar nerede olursa olsun işbirliği ve dayanışma içinde olmak zorunda. Birbiriyle rekabet eden, birbirinden üye çalma gayretinde olan veya birbirine husumet besleyen anlayışla yürürsek, ne bize ne temsil ettiğimiz insanlara fayda yok.
     Bozdağ, daha önce sadece Orta Asya özelinde çalışma yapan TİKAnın da iktidarlarıyla birlikte, çalışmalarını dünyanın zorda olan ülkelerine yaygınlaştırdığını söyledi. Bekir Bozdağ, TİKAnın 35 koordinasyon ofisiyle dünyanın 106dan fazla ülkesinde faaliyet gösterir hale geldiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Ali Hakan Der
     Yayıncı: Sefa Salantur
20 Mart 2013 17:39
DİĞER HABERLER