TBMM’de 'akreditasyon'a durdurma kararı

TBMM’de 'akreditasyon'a durdurma kararı
Today's Zaman Parlamento Büro şefi Ali Aslan Kılıç’ın Meclis’e girişini getirilen yasağa, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.
 Today's Zaman Parlamento Büro şefi Ali Aslan Kılıç’ın Meclis’e girişini getirilen yasağa, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.Oy birliği ile alınan mahkeme kararında, “İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması gerekmektedir” denildi. 

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu’nun kararında, “Sadece bir şikayet dilekçesine dayanılarak kişiye ceza verilemez. Bu bağlamda davacının isnat edilen eyleminin yapılacak bir soruşturma ile –hangi hal ve hareketleri veya sözleri’ ile gerçekleştirdiği ortaya konulup, somutlaştırıldıktan sonra bahsi geçen dava konusu işlem tesis edilmesi gerekirken soyut ifadelere dayalı bir şikayet dilekçesi ile tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık görülmemiştir.” ifadelerine yer verildi. 

Yürütmeyi durdurma talebini Mayıs ayında reddeden Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin kararının kaldıran Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurul kararında, “İşlemle, parlamento muhabiri olan davacının mesleğini yapamayacağından telafisi imkansız zararları doğacağı açıktır” vurgusu yapıldı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu’nun açık bir hukuksuzluğu durdurduğunu vurgulayan Avukat Çağlayan Erginay, “Müvekkilimin mesleki faaliyetini engelleyen TBMM Başkanlık kararının hukuksuzluğu tespit edildi. Bölge İdare Mahkemesi soyut ifadeler içeren dilekçe ile parlamento muhabirlik kartının iptalinin açık bir hukuksuzluk olduğuna karar verdi. Yürütmeyi durdurma kararını yerel mahkemenin son kararının da işaretidir.” dedi.

Böylesi hukuksuzluğun TBMM’de yaşanmış olmasının yanlışlığına dikkat çeken Kılıç'ın avukatı Erginay, “Bölge İrade Mahkemesi 1. Kurulu’nun tespit ettiği hukuksuzluk ne yazık ki yüce Meclis gibi bir kurumda yaşanıyor. Yine ne yazık ki, hukukçu bir başkan olan Cemil Çiçek’in onayı ile gerçekleşiyor. Bütün bunlar, ülkemizde hukukun ne kadar siyasallaştığının, bu siyasallaşmaya hukukçu siyasetçilerin de katkı verdiğinin açık kanıtlarıdır” diye konuştu. 

MAHKEME YANLIŞI DURDURDU

Today's Zaman Parlamento Büro şefi Ali Aslan Kılıç ise yürütmeyi durdurma kararını 'mahkeme yanlışı durdurdu' şeklinde değerlendirdi. Kılıç şöyle konuştu: "Keyfi akreditasyon uygulamasının Meclis’e ulaşması çok üzücüydü. Ankara Bölge İdare Mahkemesi bu yanlışı durdurdu. Durdururken de adeta hukuk dersi verdi. Onlarca meslektaşımın bulunduğu ortamda milletvekiline sadece soru sordum. Sadece iddialarının belgesini sordum. Bunu hakaret kabul eden AK Parti milletvekili İçten, rencide edildiğini öne sürüyor. Ne yazık ki, hukukçu başkan sayın Çiçek, adını yasakçıya çıkaracak şekilde akreditasyonun önünü açıyor. İlginç olan, soru önce hakarete sonra da TBMM’nin güvenlik ve saygınlığını ihlal suçuna dönüştürülüyor. Mahkeme ise soyut ifadeler içeren bir dilekçe ile işlem yapılmasının hukuka aykırılığını tespit etti. TBMM de muhabirlik daha keyifli olack." 

AK Parti eski Diyarbakır milletvekili Cuma İçten, Todays Zaman Parlamento Büro şefi Ali Aslan Kılıç hakkında Meclis Başkanlığı’na şikayet dilekçesi vermişti. Meclis Basınla İlişkiler Kurulu 26 Şubat’ta toplanarak akreditasyon kararı almıştı. Kurul’un AKP’li Başkanı Ömer Faruk Öz imzasıyla Kılıç’a yaptığı tebligatta, “Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten’e hakaret içeren söz ve davranışlarda bulunmanız nedeniyle Parlamento Muhabiri kartınızın iptal edilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

CİHAN
03 Temmuz 2015 17:32
DİĞER HABERLER