Tek karaciğerle iki kişi hayata tutundu

Yüzmek için girdiği havuzda boğulan 14 yaşındaki gencin karaciğeri ikiye bölünüp 5 yaşındaki çocuğa ve 31 yaşındaki bir kadına nakledildi. İki hasta da parça karaciğerle yeniden sağlıklarına kavuştu.

Burdur'da 14 yaşındaki lise öğrencisi Muhammet Künar, eylül ayında girdiği havuzda boğulma tehlikesi geçirdi. Ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Küner'in beyin ölümü gerçekleşti. Gencin hemşire ablası ve doktor abisi kardeşlerinin organlarını bağışladı. Muhammet Künar'ın karaciğerinin ailevi 'hiperkolesterolemi' hastalığı nedeniyle karaciğer nakli olması gereken 5 yaşındaki Resul Filiz'e uyduğu belirlendi. Ancak karaciğerin tek başına Resul'e büyük geleceğini düşünen doktorlar, organı ikiye bölüp diğer parçasını da siroz tedavisi gören 31 yaşındaki İpek Yılmaz'a nakledilmesine karar erdi. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip, ilk olarak Muhammet Künar'ın karaciğerini ikiye bölüp çıkardı. Karaciğerin 3'te 1'lik kısmı 5 yaşındaki Resul'a, 3'te 2'si ise eski milli yüzücü İpek Yılmaz'a nakledildi. Aynı anda yapılan nakiller yaklaşık 7 saat sürdü. Operasyonun ardından yoğun bakıma alınan iki hasta da birkaç gün sonra servise çıkarıldı. Karaciğerleri uyum sağlayan ve sağlıklarına kavuşan hastalar taburcu edildi.

"CERRAHİ OLARAK ZOR BİR TEKNİK"

Yapılan operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aydınlı, karaciğerin ikiye bölünüp kullanılmasına 'split karaciğer nakli' uygulaması olduğunu söyledi. Türkiye'de organ bağışı çok fazla olmadığı için bağışlanan organı çok efektif bir şekilde kullanmak zorunda kaldıklarını anlatan Aydınlı, "Cerrahi olarak zor bir teknik. Organ sadece Resul'e çıkmıştı ama ona büyük gelecekti bu nedenle iki kişiye kullanılmasına karar verdik." dedi.

"CANLIDAN YAPILMIŞ GİBİ OLDU"

Aydınlı, organın hastalarla aynı hastanede bağışlanmış olmasının önemine de dikkat çekti. Organların normalde buz içinde taşındığını belirten Aydınlı, "Taşıma süresi uzadıkça organın reddetme ve düzgün çalışmama riski artar. Burada anında nakledildiği için canlıdan karaciğer nakli yapılmış gibi oldu. Nakledilen organlar anında uyum sağladı. Hastaların sağlık durumları oldukça iyi. İkisini de taburcu ettik." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 10 ÇOCUĞA NAKİL

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygen Yılmaz da 'hiperkolesterolemi' hastalığında kolesterolün gibi çok yüksek düzeylerde devam seyrettiğini anlattı. Buna bağlı olarak 15'li yaşlarda kalp krizine bağlı ölümler yaşandığını belirten Yılmaz, "Bu şekilde karaciğer nakli yapılan çocuk sayısı Türkiye'de 10'un altında. Bu çocuklardan birisi de Resul'un bir akrabasıydı." dedi. Yılmaz, karaciğer nakli sayesinde çocukların ömrü ve yaşam kalitesinin arttığını ifade etti.

"PARALİMPİK OYUNLARINDA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİNİ TEMSİL ETMEK İSTİYORUM"

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın eski sporcusu olan ve karaciğer nakliyle sağlığına kavuşan eski milli yüzücü İpek Yılmaz, Türkiye ve Avrupa'da derecelerinin olduğunu söyledi. İlerleyen dönemde paralimpik oyunlarında Akdeniz Üniversitesi adına yarışmak istediğini anlatan Yılmaz, "Hastalığım ayaklarımda şişlik oluşmasıyla başladı. Doktora gittim, siroz teşhisi kondu. Bir ay hastanede yatarak tedavi gördüm. Daha sonra ilaç tedavisi görmeye devam ettim. İyileşebilmem için karaciğer nakli olmam gerekiyordu. Aslında organ Resul'a çıktı ama ben onun şansından yararlanmış oldum. Şuan çok iyiyim." dedi. CİHAN
05 Ekim 2015 12:50
DİĞER HABERLER