Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün 1998 yılında hayata geçirdiği Bursa Emniyet Müdürlüğü Teknolojik Adaptasyon Projesi (BEMTAP), suçlu takibinde ve yakalanmasında polisin elini güçlendirdi.
Proje sayesinde bilgisayarlı motorize ekipler durumu şüpheli görülen kişilerin kimlik sorgulamasını sadece 5 saniyede, kişiyi polis karakoluna götürmeden yapılabiliyor. Bursa polisi, bu yolla çeşitli suçlardan aranan 21 bin kişiyi yakaladı.
Avrupa ülkelerinin bile örnek aldığı BEMTAP bünyesindeki Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımları, polis sorumluluk alanının sayısal haritaları ile suç yeri tutanaklarına ait veri tabanlarının birleşmesiyle güvenlik güçlerine çok yönlü elektronik haritalar üretme fırsatı verdi. Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne ait tüm suç olaylarının veri girişi tamamlandı ve sürekli güncellenen proje kapsamında yeni bir suça karışan şüphelinin yakalanması daha da kolaylaştı.
Kurulan teknolojik sisteme eklenen suç haritaları ışığında, polisin suça karışan şüphelilerin bulunduğu veya bulunabileceği adresler hakkında sağlıklı bilgi edindiği proje, 2000 yılında daha da geliştirildi. Ekip otoları ve polis merkezleriyle BEMTAP merkezi arasında kurulan online bağlantı, asayiş hizmetlerine bir hız kazandırdı. Oluşturulan olay ve şahıs veri tabanı sayesinde 2000-2010'un ilk 8 aylık bölümünde çeşitli suçlardan aranan yaklaşık 21 bin kişi yakalanarak adli makamlara teslim edildi. Halen bilgisayarlı 12 polis ekibinin bulunduğu şehirde mobesenin devreye girmesiyle bu sayının artacağı bekleniyor.
Kentte 1998 yılında hayata geçirilen BEMTAP, suçlu takibinde ve yakalanmasında önemli katkı sağladı. BEMTAP'a 2004 yılından itibaren de eşkal verilerinin girilmeye başlanması, faili meçhul olayların çözümlenmesine önemli katkı sağladı. BEMTAP sorgusunda aranan kişinin eşkal bilgileri girilerek, yakalanmasına çalışılan şüpheli çok daha kolay belirleniyor. BEMTAP birbirine benzeyen kişilerin sayısını otomatik olarak düşürüyor ve kişi hakkında sağlıklı fikir veriyor.
BEMTAP kapsamında bilgi bankasına 1993 yılından 2010 yılına kadar olan olayların, şüphelilerin, mağdurların bilgisi bulunuyor. Girilen bu bilgiler sayesinde 1999-2010 yılları arasında ekiplerde bulunan Araç Sorgu Programı ile yaklaşık 21 bin kişi yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan transfer edilen Sayısal Harita (akıllı) üzerinde Kent Veri Tabanı'na ait bina, sokak, cadde, mahalle ve benzeri sorgulamalar yapılmak suretiyle olay yeri harita üzerinde görülebiliyor. Sistem sayesinde polis ekibinin adrese veya olay yerine en kısa yoldan ve mümkün olan en kısa sürede ulaşımı sağlanıyor.
POLİS EKİBİNİN SEYİR RAPORU ALINABİLİYOR
İzlenebilen ekip otosunun geriye yönelik seyir raporu alınarak hangi güzergâhları kullandığı, nerede, ne kadar durduğu da sistemle kolayca belirlenebiliyor. Harita üzerinde her türlü mesafe ve alan ölçümlerinin de yapılabildiği, gerektiğinde Yönetim Merkezi'nde bulunan harita yazıcısı kullanılarak bilgisayar ortamındaki Sayısal Harita'dan bölge çıktısı alınabiliyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, suçun insanın doğasında olan bir olgu olduğu, suçların dağılımının incelendiğinde gelişigüzel olmadığı, suçun oluşması için zamanın belli bir periyodunda suçun gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "O yüzden, suçların nerede ve niçin meydana geldiğini anlamak, suçla mücadele yöntemlerini geliştirebilir. BEMTAP kapsamında Suç Veri Tabanı'ndan çeşitli istatistik bilgileri alınsa da birçok karmaşık suç tipinden oluşan verileri analiz etmek ve anlamak çok da kolay olmamaktadır. Bu sebeple Suç Haritalarını oluşturmaya yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıca sabıkalı hırsızların ikamet ile suç yeri ilişkisini ortaya koyan tematik haritalar üretilmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemi Yazılımı ve Sayısal Harita konusunda kurs verilerek, ilgili tüm birimlerin bilgisayarlarına Sayısal Harita yüklenmiştir. Bu arada tüm suç yeri adresleri 2003 yılından itibaren koordinatlı olarak girilmeye başlanarak bu işlem sonucunda, otomatik olarak Suç Haritası oluşturulması sağlanmıştır."
Suç haritalarının suçun coğrafi yönüyle hayalde canlandırmada insanlara yardım ettiği gibi, vatandaşa daha etkili koruma hizmetini vermek için yasa uygulayıcılarına yol gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, olay yeri adreslerini gösteren basit suç haritaları bile, suçların en yoğun olduğu yerlerin tespit edilmesinde ve devriye hizmetine daha çok gerek duyulan bölgelerin saptanmasında yardımcı olduğu belirtildi. Suç haritalarının başta Kanada ve Amerika olmak üzere Avrupa'nın gelişmiş kentlerindeki emniyet birimleri tarafından suç analizinde kullanıldığı kaydedildi.