Küresel ısınmanın etkisiyle kış ayları son yıllarda daha ılık geçmeye başlayınca, başta trikocular olmak üzere tekstil işverenleri hava durumunu daha yakından izler hale geldi.
Pek çok tekstilci, kalın giysileri vitrine çıkarmak için meteoroloji bültenlerini günlük takip ederken, internet sitelerinde de yayınlıyor. Meteoroloji yetkililerinden gelen ilk haberler de sektörü rahatlatacak cinsten. Bu sene kış aylarının 'normal' seyrinde takip edeceğini ifade eden yetkililer, "Mevsimde, normal hava şartlarının hakim olacağını düşünüyoruz. Başta tekstil olmak üzere, ulaştırma ve inşaat sektörlerinin temsilcilerine de bu tahminlerimizi ulaştırdık. Bununla birlikte özellikle tekstil sektörüne kendilerine bir B planı hazırlamalarını da önerdik." açıklamasında bulundu.
2006'dan sonra 2007'de de geçirdiği sıcak yazın ardından ılıman bir kış yaşayan Türkiye'de buna bağlı olarak pek çok sektör ürün ayarlamasına gitti. Elektronikçiler yaz ayları için klimaları ön plana çıkarırken, tekstilciler kışa yönelik giysileri inceltti. Tekstil atölyeleri makina parkını, kışlık ürünleri daha ince ve mevsimlik tarzda işlemeye imkân tanıyan araçlarla değiştirmeye başladı. Sektördeki bu değişime dikkat çeken Triko Sanayicileri Derneği (Trisad) Başkanı Mustafa Bakuv, özellikle sermaye yapısı güçlü firmaların ince mal üretecekleri makinelere geçiş yaptığına işaret etti. Fiyatı 100 bin Euro'yu geçen bu makineleri alamayan küçük işletmelerin ise varlığını daha uzun süre devam ettiremeyeceğini belirtti. Geçtiğimiz iki yılda kış aylarının ılıman seyretmesiyle tüketicinin ince giysilere rağbet etmeye başladığını aktaran Bakuv, firmalarında bu talebe cevap vermek için bu tarzdaki üretimlerini artırdığını kaydetti.
Küresel ısınma nedeniyle iç piyasanın bu kış çok da verimli olmasını beklemeyen dernek başkanı Bakuv, "Değişen iklim koşulları, özellikle kış mevsimi giysileri üreten firmaları yeni yatırım yapmaya yönlendirdi. İnce mal üretilen makinelerin fiyatı 100 bin Euro civarında. 30-40 kişi çalıştıran bir firmanın bu türde 10 makineye ihtiyacı var. Ama söz konusu firmanın 1 milyon Euroluk yatırım yapacak gücü yok." ifadelerini kullandı. Hükümetin açıkladığı 'Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı'nın orta ve uzun vadede çözüm getirdiğini ifade eden Bakuv, sektörün acil eylem planına ihtiyacı olduğunu kaydetti. İç piyasadaki daralma yüzünden trikocular gibi ihracata yönelen sektörlere kur farkı verilmesini de talep etti.
Tekstilcilerin halihazırdaki bir diğer sıkıntıları ise Rusya ile gümrüklerde yaşanan problem oluşturuyor. Trisad Başkanı Mustafa Bakuv, iki ülke arasında halen çözülemeyen gümrük krizi yüzünden mallarının Rus sınırında beklediğini vurguladı. "Türk üreticiler olarak Rusya'da sezonu rakiplerimize kaptırdık." diyen Bakuv, sektörün çok zor bir dönemden geçtiğini ve üreticilerin çalışma heyecanlarını kaybettiğini dile getirdi.
Isısı ayarlanabilen mont
Yaşanan sıkıntılara ve malî zorluklara rağmen mevcut duruma kısa sürede uyum sağlayan firmalar da var. Sermaye yapısını kısa zamanda geliştirerek çocuk giyim markaları arasına adını yazdıran Wenice, değişen iklim koşullarına geliştirdiği yeni giysi türleri ile hazırlanıyor. Şirket yetkilileri, bu sezon mağazalarında üretimine yeni başladıkları ısısı ayarlanabilen mont ve pantolonun büyük rağbet göreceğine inanıyor. Wenice Kids'in ortaklarından Fuat Zafer, akıllı tasarım sistemiyle değişen iklim koşullarında rakiplerinden bir adım öne geçtiklerini belirterek, "Küresel ısınma laboratuvarı kurduk. Isısı ayarlanabilen mont ve pantolon üretimi üzerinde de çalışıyoruz." bilgisini verdi. 10 yıl önce yaz ve kış aylarının çok derin çizgilerle birbirinden ayrıldığını ifade eden Zafer, "Bugün artık koleksiyonlar bahar formatında üretiliyor. Bütün hava tahminleri göz önüne alınarak gerçekleştirilen tasarımlar hayata geçiriliyor." diye konuştu.
Küresel ısınmanın sektörlere etikisi ile ilgili Ankara Ticaret Odası'nın geçtiğimiz yıl yaptığı çalışma ilginç veriler içeriyor. Oda'nın 63 meslek komitesisi raporlarından yola çıkarak hazırladığı 'Küresel Isınma'nın Sektörlere Etkisi' konulu çalışmada yer alan bazı bilgiler şöyle: "Küresel ısınma nedeniyle kış mevsiminde sıcak giden havalar, ilk olarak tekstil ve hazırgiyim sektörünü etkiledi. Kışlık giysilerde satışlar dibe vurdu. Palto, kaban, kazak satışları yüzde 70 geriledi. Vatandaş yünlü kumaş yerine, elyaf ve pamuklu kumaştan üretilen giysileri tercih etti. Sadece Ankara'daki hazırgiyim üreticileri ve satıcıları, malların elde kalması nedeniyle yaklaşık 25 milyon dolar zarar etti. Mağazalar satışlarını artırabilmek için yüzde 70'e varan indirimlere yöneldi. Kışlık ayakkabı satışları yüzde 70 seviyesinde geriledi. ıÜüKışlık kumaş ve bez satışları da düştü. Manifaturacıların satışları yüzde 25 daha azaldı. Tuhafiyecilerin iş hacminde de yüzde 35'lik azalma görüldü. (CİHAN)