Kendilerini polis, asker ya da savcı olarak tanıtıp vatandaşları kandırarak paralarını alan telefon dolandırıcıları şimdi de gözünü, Türkiye’de çalışan yabancı uyruklu kadınlara, özellikle de evlerde dadılık yapanlara dikti.
İstanbul’da Laleli, Aksaray gibi semtlerde yaşayan ve Türk ailelerin yanında dadılık yapan ya da evlere temizliğe giden yabancı uyruklu kadınların adres ve telefon gibi kişisel bilgilerini bir şekilde ele geçiren telefon dolandırıcıları, ikamet izni olmadığı için kaçak çalışan yabancı kadın işçileri kolayca ağına düşürebiliyor.
ADRES VE TELEFON NUMARALARINI SATIN ALIYORLAR
Dolandırıcılar, yabancı uyruklu dadıların kişisel bilgilerini kaldıkları otellerden ya da iş bulmak için başvurdukları kaçak danışmanlık firmalarından satın alıyor. Yabancı Haklarını Koruma Derneği Başkanı Muhammed Sedat Büyükkılıç, kaçak çalıştıkları için sınırdışı edilme korkusu taşıyan bazı yabancı dadıların, dolandırıcılara kolayca inanabildiklerini anlatıyor: “Neredeyse bakkallar bile, yabancı uyruklu işçilere ‘danışmanlık hizmeti’ veriyor. Sonra bu işçilerin bilgilerini telefon dolandırıcılarına satıyorlar. Burada hem yabancı işçiler, hem de yanlarında çalıştıkları ev sahipleri risk altında. Çünkü telefon dolandırıcıları, kaçak çalışan yabancı dadıları çeşitli senaryolarla korkutup, çalıştıkları evlerdeki para ya da ziynet eşyası gibi değerli varlıklara göz koyabilirler. Dadılardan, çalıştıkları evlerdeki paraları getirip kendilerine vermelerini isteyebilirler. Evinde yabancı dadı ya da temizlikçi çalıştıran aileler, dolandırıcılara karşı dikkatli olmalı, yanlarında çalıştırdıkları kişileri bilgilendirmeli.”
MOLDOVALI SEKRETERE DE ‘OLTA ATTILAR’
Büyükkılıç, telefon dolandırıcılarının Yabancı Haklarını Koruma Derneği’nin Moldovalı sekreterini de “Kredi kartınız kopyalandı, 30 bin TL çekilmiş” yalanıyla kandırmak istediklerini, ancak sekreterin bu oyuna gelmediğini söyledi.
‘DOLANDIRICI DEĞİL DÖNERCİYİM’
İstanbul’da bir evde çocuk bakıcısı olarak çalışan ve ismini vermek istemeyen Gürcü bir kadın da, dolandırılmaktan son anda kurtuldu. Gürcü bakıcı, “Ünlü bir ismin evinde çalışıyorum” demesiyle, dolandırıcıların panik yapıp telefonu kapattığını belirtti. Habertürk muhabirinin geri aradığı numaranın ucundaki kişi, “Dolandırıcı değil, İstanbul’da dönerciyim” deyip daha fazla bilgi vermek istemeyerek telefonu kapatmayı tercih etti.