TEOG'da bunlara dikkat!

TEOG'da bunlara dikkat!
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) öncesinde sınava girecek 1 milyon 174 bin 427 adaya uyarılarda bulunan uzmanlar, sınavda en önemli taktiğin sakin kalmak ve zaman kullanımını iyi ayarlamak olduğunu belirtiyor.
TEOG ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan tarihlerinde yapılacak. Sınava sayılı saatler kala uzmanlar öğrencileri sınav öncesi uyması gereken taktikler konusunda uyardı. Özellikle zor görülen matematik ve fen bilimleri gibi derslere ön yargının kırılması gerektiğini belirten Eğitim Koçu Binnur Duman, “İlk şart sakinlik, heyecanın azaltılması ve zamanın doğru kontrol edilmesi. Zeka açar diyerek annelerin yedirdiği bal pekmezler karbon hidrat yapısıyla öğrencinin dikkatini dağıtıyor. Onun yerine hafızayı güçlendiren balık, havuç, meyve ve kuru yemiş gibi gıdalar tüketilmeli. Uykusuz kalmayın, son günlerde sadece deneme sınavı çözün. Anne babası tarafından değerli olduğunu hisseden öğrenci başarıya daha kolay odaklanır." diyor. 

Duman, sınavda en önemli taktiğin sakin kalmak ve zaman kullanımını iyi ayarlamak olduğunu belirtti. Birinci oturumda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci oturumda ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirileceğini belirten Binnur Duman, “Yeterince çalışmış öğrenciler sorulara ön yargılı yaklaşmaz ve sürelerini etkin kullanırlarsa sınavın rahatlıkla üstesinden gelebilirler. Öğrenciler, soruyu görür görmez ‘Çözemeyeceğim’, ‘Bu soruda çok zaman kaybedeceğim’ endişesine kapılabiliyor. Soruyu anlamak ve daha sonra cevaba geçmek sınavın temelini oluşturur. En büyük hatalar olumsuz soru kökü barındıran sorularda, öğrenci soruyu olumlu algılayıp hemen gördüğü ilk seçeneği doğru olarak işaretleyebiliyor. Uzun soru, zor sorudur’ anlayışı yanlıştır. Paragraf sorularında önce koyu yazılmış olan soru kökü okunması, ardından da paragrafın okuması gerekiyor. Altı çizili sözcükleri iyi anlamak için bu tip soruları görünce, altı çizili sözcükler hemen büyük bir daire içine alınarak belirginleştirilmelidir. Birden fazla işlem yapılması gereken sorularda kesinlikle kafadan hesap yapılmamalı, yazılarak, kâğıt üzerinde işlem sırası gözetilerek bu sorular çözülmelidir. Zorlanılan ya da zaman kaybı oluşturacak tarzda soruları sınav sonuna bırakmak önemlidir. Böylece sorularla duygusal bir ilişkiye girilmez ve ‘Eyvah bu soruyu yapamadım’ paniği ortadan kalkar.” diye konuştu.


ÇOCUĞA TEOG SINAVI ÖNCESİ BAL-PEKMEZ YEDİRMEYİN 

Sınava saatler kala öğrencilerin beslenme ve çalışma tempolarını değiştirmeyi öneren Binnur Duman, şu tavsiyelerde bulundu: “Anneleriniz sizlere muhtemelen zeka açar diye bal-pekmez yedirmeye başlamıştır. Bu tür karbonhidrat içeren besinler yerine özelikle hafıza güçlendirici  B vitamini kompleksi  almaya gayret edin. Havuç A vitamini açısından zengindir yanı sıra badem ve ceviz, yaban mersini hafıza için oldukça iyidir, bolca tüketin. Uyku düzeninize mutlaka dikkat edin. Gece geç saatlere kadar ayakta kalmayın, ders çalışmak için dahi olsa. Önceki yıllarda TEOG sınavında hangi sorular ne kadar çıktıysa ve hangi zorluktaysa, bu sene de aşağı yukarı aynı olacaktır.

Son güne kadar yoğun çalışarak kafanızı yormayın ama mutlaka her gün çalışın. Matematik konularınız bitmediyse, eksik konularınızı tamamlamaya çalışın. Eğer konularınız bittiyse bol bol deneme çözün. TEOG dünyanın sonu değil ! Ne ilk gireceğiniz sınav, ne de son. Her şey sınav da değil. Bu hayatta derslerden çok daha önemli şeyler var. Korkmayın, aşırı heyecana hiç mi hiç gerek yok. Sınava girdiğiniz ilk an her şeyi unutmuş gibi hissedeceksiniz. Kağıt önünüze gelince. Ama emin olun sorulara gömüldükçe çok basit bir sınavda olduğunuzun farkında olacaksınız. Sınav da başarılı olmak her öğrencinin ve ailesinin en büyük hayallerinden birisidir.

Bu dönemdeki bireylerin en önemli ihtiyacı, sevgi-saygı görmek ve ana-babası tarafından anlaşıldığını ve değerli olduğunu hissetmektir anlaşıldığını ve değerli olduğunu hisseden genç uyumlu ve motivasyonludur Dolayısıyla her konuyu çocuğumuz ile karşılıklı konuşmalı, görüşlerine değer vermeli ona empati kurmalı ve olaylara onun bakış açısıyla bakmalıyız.”  


CİHAN
26 Nisan 2016 11:06
DİĞER HABERLER