Terk edilen maden sahaları yeşillendiriliyor

Terk edilen maden sahaları yeşillendiriliyor -Kütahyada, linyit kömürü çıkarıldıktan sonra terk edilen sahalar, Orman Bölge Müdürlüğünce ağaçlandırılıyor -Kütahya Orman Bölge Müdürü Eryiğit: Nihai hedefimiz; Kütahyada bir metrekar
KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyada, linyit kömürü çıkarıldıktan sonra terk edilen sahalar, Orman Bölge Müdürlüğünce ağaçlandırılıyor.
     Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine, şimdiye kadar sorumluluklarında bulunan 4 bin 235 hektar alanda 737 adet maden arama ve işletme izni verildiğini söyledi.
     Resmi Gazetede 2010 yılında yayımlanan Orman Kanununun 16ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliğinde, izin sahibinin, madencilik faaliyetlerinde bulunduğu alanları taahhüt senedi hükümleri ve rehabilitasyon projesine göre rehabilite etmek zorunda olduğunun bildirildiğini belirten Eryiğit, bu kapsamda bu yıl başına kadar 125 hektar pasa döküm alanının, 100 bin karaçam, 50 bin sedir, 10 bin badem olmak üzere toplam 160 bin fidan dikilerek rehabilite edildiğini anlattı.
     Eryiğit, bu yıl ise Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesi çevresinde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne verilen izin doğrultusunda 137 hektar alanda rehabilitasyon çalışması başlatılıp 280 bin karaçam fidanı dikildiği bilgisini vererek, buraya 5 bin ceviz fidanı dikip 120 kilogram badem ve 15 kilogram at kestanesi tohumu ekerek çalışmayı tamamlayacaklarını ifade etti.
    
     -2003 yılından bu yana 105 hektar alan rehabilite edildi-
    
     İl genelinde 3 ayrı bölgede terk edilen maden sahalarına toplam 2 milyon 860 bin 889 fidan dikildiğini bildiren Eryiğit, şöyle konuştu:
     Terk edilen maden sahalarını yeniden eski haline getirerek ormanlaştırma çalışmaları yapıyoruz. Kısaca rehabilitasyon adını verdiğimiz çalışmalar, Kütahya ilinin tamamında devam etmektedir. Tavşanlıda 280 bin karaçam fidanı diktiğimiz alana benzer maden sahalarının tamamında yeniden eski haline getirme çalışmalarını yaparken tabiatın bozulmamasına özen gösteriyoruz.
     Kütahyada rehabilitasyon çalışmaları, 2003 yılından itibaren bu yıl yaptığımız 15 bin hektarlık çalışmayla toplam 105 bin hektara ulaştı. Nihai hedefimiz; Kütahyada bir metrekare bozuk, verimsiz saha kalmamasıdır. Zaten rehabilitasyon kelimesi, Türkçe karşılığı sonuna kadar mücadele olan Latince habilus kökünden geliyor. Bu uğurda çalışmalarımız sonuna kadar devam edecektir.
     Eryiğit, teknik elemanlar ve işçilerin, kar, yağmur demeden terk edilen maden sahalarını eski görünümüne kavuşturmaya çalıştığına işaret ederek, buraların kısa sürede yemyeşil hale geleceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
16 Aralık 2012 11:49
DİĞER HABERLER