Türkiye zengin termal kaynaklar ihtiva ediyor, fakat bunlardan tam anlamıyla yararlanamıyor.
Kaplıcaların bol olduğu Afyon, Uşak ve Kütahya'da barınma ile ulaşım noktasında sorunlar görüldüğü için termal turizme ilgi sınırlı. Bölgeye açılacak yeni oteller ve yakında hizmete girecek havaalanı ile sorunların kısmen aşılacağı, termal turizme rağbetin artacağı öngörülüyor.
Alila Termal Resort Satış Yönetmeni Mehmet Başaran; Afyon, Uşak ve Kütahya'nın tam ortasında yer alacak Zafer Havaalanı'nın bölgeye geliş-gidişi kolaylaştıracağını, termal alanlara ilgi duyanların iştahını açacağını dile getirdi. Başaran, hizmete girecek otellerle yatak kapasitesinin artırılacağını, barınma sorununa çare bulunacağını vurguladı.
Alila Termal Resort Satış Koordinatörü İsmail Özcan da Başaran gibi Zafer Havaalanı'nın Afyon'a olan ilgiyi artıracağını ifade etti. Şehirde mart ayında temeli atılacak iki bin yatak kapasiteli Alila'nın termal turizme talebi tırmandıracağını savundu.
Kısa adı EMİTT olan 15. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na 60 ülke katıldı. Toplam 3 bin 500 firmanın yer aldığı fuarda yeni hizmet ve kampanyalar tüketicilerin beğenisine sunuldu. Bunlardan Alila Termal Resort'un satış koordinatörü Mehmet Başaran, fuarda büyük ilgi gördüklerini aktardı.
Mehmet Başaran, yabancıların Türkiye'ye ve Afyona olan taleplerinin arttığını, artmaya da devam edeceğini belirtti.
Afyon'un dünya termal başkenti olduğunu kaydeden Başaran, "Fransa ve Almanya'da ortalama 35 ila 70 litre/ saniye termal su var. Bu ülkelerde kaynakların bulunduğu yerler büyük yatırımlarla zenginleştirilip havza haline getiriliyor. Afyon'da 700 litre saniye termal su var. Bu su 50 dereceden başlayıp 120 dereceye kadar insan vücudunun çok değişik yerlerini tedavi edebiliyor. " ifadelerini kullandı. Alila Termal Satış Yönetmeni, jeotermal kapasitenin büyük olduğunu, pek çok otelin buradan önemli gelirler elde edebileceğini anlattı.
Mehmet Başaran, yakında Afyon, Uşak ve Kütahya'nın tam ortasına Zafer Havalimanı'nın yapılacağını bildirdi. Afyon'un dış dünya ile bağlantıları artacağından, hem termal turizme ilgi duyanlar hem de yatırımcılar için iştah açıcı bir yer olacağından söz etti.
Alila Termal Satış Koordinatörü İsmail Özcan ise Türkiye'nin zengin termal kaynaklarından yeterince yararlanamadığından dert yandı.
Özcan, "Afyon ve çevresindeki termal kaynaklar ciddi mineral zenginliği var. Fakat yatak kapasitesi az. 2012'de iki bin yatak kapasiteli tesislerimizle hizmete gireceğiz. Buralara ulaşım da kolay değil. Tabii yakında hizmete girecek Zafer Havaalanı bu sorunu giderecek." dedi.
Termal kaynakların kullanımında doktor kontrölünün önemine işaret eden Özcan, "Otel odalarında termal su kullanımı 2012 de kalkacak. Doktor denetimi olmadan kullanım kalp krizlerine, ölümlere sebep olabiliyor. Bizler bu işleri kontrollü, doktor gözetiminde yapacağız. Kompleksin içinde sıhhi hizmetlerni, alternatif tıpın üzerinde duruyoruz. Doğal yollardan tedaviyi öngörüyoruz. İsim yapmış doktorlarla irtibattayız." açıklamasında bulundu.
EMİTT'te yerini alan Nehir Termal'in yönetim kurulu başkanı Bekir Arslan da fuarın kendilerine önemli getirileri olduğunun altını çizdi.
Küthya'da haziran ayında otel açtıklarından bahseden Arslan, "Büyük talepler aldık, alıyoruz. Malum ilimizin yonca suyu meşhurdur. Bu su romatizmaya karşı şifalıdır, cilt bakımı için bire birdir. Buraya gelen müşterilerimiz memnun ayrılıyor. En önemlisi de diyalogda olduğu insanlara bizi övüyor." dedi.
(CİHAN)