Terme'nin çeltiğinin bir kısmını sam ve hastalık vurdu

Terme'nin çeltiğinin bir kısmını sam ve hastalık vurdu
Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, Karadeniz bölgesinde uzun yıllardır çeltik üretiminde söz sahibi olan Termeli üreticilerin ürünlerine sam ve hastalığın vurduğunu açıkladı.

Samsun'un Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, yaptığı açıklamada Terme ilçesinde geçmiş yıllara göre çeltik üretiminde zaten ciddi bir düşüş yaşandığının altını çizdi. Karamollaoğlu, "Bu dönem çeltikte iyi bir rekolte beklerken üreticimizin çeltiği önce sıcak esen karasal rüzgarı olan sam, sonra mantar hastalığıyla karşılaştı. Yeni filizlenmekte olan çeltik başaklarının bazılarını tamamen çürütmüş. Bu sezon çiftçimizin çeltikte vurgun yemesinden korkuyorum." dedi.

İTHALATTA GÜMRÜK MUAFİYETİ UYGULANMASIN

Çeltik hasadı Terme'de eylül sonunda başlayacak. Çeltikte sam ve hastalıkla karşılaşan üretecinin ürünleriyle ilgili tarım danışmanlarıyla görüşmesinde zarar gören çeltik için artık yapılacak bir şey olmadığı bilgisini aldığını da aktardı. Karamollaoğlu, şunları kaydetti: "Bu yıl çeltik Terme'de 15 bin dekarda ekildi. Zaten çeltik üretiminde geçmiş yıllara göre düşüş var. Biz çeltik üretim miktarını arttırmaya çalışıyorken ne kadar çeltiğin yandığını şuan bilmiyoruz. Ülke olarak pirinç ithalatı yapılıyor. Zarar olacak ürün miktarıyla ilgili üreticinin mağdur olamaması için ithal pirince sınırlama gelmelidir. Eğer ithal pirinç kontrol edilmez ise bir kısım ürününden zarar eden çeltik üreticisi toplamda çok daha ucuza gidecek ürünün maliyetini dahi karşılayamayacaktır. Bu dönemde çektik yeni olgunlaşıyor. Çeltik çiftçimiz toplam ürününde azalma olursa dışarıdan pirinç ithal edilişi kontrollü olsun ve üretici ürününden zarar etmesin. Dışarıdan ithal edilecek pirince yüksek gümrük vergisi konulmalıdır. Çiftçi az ürünle yaptığı masrafların altında kalmasın. Ama maalesef çiftçinin hasat dönemine giriştiği zamanda, pirinç ithalinde gümrük muafiyeti uygulanıyor. Bu seferde Türkiye'ye ucuz çeltik giriyor. Türkiye'ye yetecek pirinç ülkemizde üretiliyor. Terme pirinç üretiminde bu bölgenin başında geliyor."

Terme pirincine ithal pirincinde karıştırılarak, Terme pirinci diye satıldığını da iddia eden Karamollaoğlu, "Bunlar benim gözümde haindir." dedi.

Samsun'un Terme ilçesi çeltik üretiminde ülkenin ikinci büyük ekim alanında bulunuyor. Türkiye'de 2013 yılında Marmara bölgesi 75 bin 870 hektar ekim alanında 627 bin 678 ton, Karadeniz Bölgesi 27 bin 644 hektar ekim alanında 232 bin 158 ton çeltik üretimi yapmış. Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Mehmet Karamollaoğlu, zaten geçmiş yıllara göre azalma olan ilçedeki çeltikte üretim düşünün nedenini çiftçinin daha çok kazanç getiren diğer tarım ürünlerine yönelmesine ve su sorununa bağladı. Ülke olarak pirinç ithalatının yapıldığına da vurgu yapan Karamollaoğlu, çeltik üretiminin arttırılması için çalışma yapılması gerektiğini savundu.

ÇELTİK ÜRETİMİ ÖZENDİRİLMELİ

2015 Eylül ayında çeltik ürününün biçilmeye başlayacağını ve bu yılki üretim miktarının şu an belli olmayacağını da ekleyen Ziraat Odası Başkanı Karamollaoğlu, "Bu ifadelerimiz devlette dengeli tarım politikası güdülmüyor anlamına da gelmiyor. Devlet, sen istikrarlı ol yap ben sana destek vereyim diyor. Bu bağlamda çeltik üretimi devletçe özendirilmeli ve biraz fazla desteklenmelidir." dedi.

CİHAN
10 Eylül 2015 15:32
DİĞER HABERLER