Terör olayları kurşun geçirmez cama talebi arttırdı

Türkiye genelinde artan terör olayları, insanları kendi güvenliğini sağlamak için çeşitli yollara sevkediyor. Bunlardan birisi de kurşun geçirmez cam. Önemli kişilerin korumasında, özellikle suikast gibi olaylarda açılan ilk ateşten korunmak için üretilip kullanılan kurşun geçirmez camları, artık devlet başkanları ve yöneticiler haricinde işadamları ve güvenliğini tehdit altında gören kişiler de kullanmaya başladı. Zırhlı arabalara takılabildiği gibi evlerin pencerelerine de güvenlik perdesi olarak takılıyor. İsteğe göre tabanca mermisine göre dayanıklı şekilde yapılabildiği gibi bir roketatara dayanıklı olarak da üretilebiliyor. Bu camları üreten firmalardan birisi de Denizli'deki Uğurlu Oto Cam. "Uğurlu Glass" ve "Lucky Glass" markalarıyla imal ettiği normal ve lamine oto emniyet camları, traktör kabin camları, çok amaçlı cam kesim tablaları, soğutma ve ısıtma, mobilya, inşaat ve aydınlatma sanayisinde kullanılan endüstriyel camlar, mimari dış cephe kaplama camları ve tencere cam kapaklarının yanısıra kurşun geçirmez cam da üretiyor.

Uğurlu Glass Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Duman, Amerikan Hummer araçlarına, orduya ve TOMA'lara kurşun geçirmez cam üreten firmalarına, artan terör olaylarının ardından ev ve karakollardan da talepler gelmeye başladığını söyledi. Duman, "Şu an üç fabrikada yaklaşık 45 bin metrekare alanda, 530 personelimizle birlikte faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Kurşuna dayanıklı camlar, daha çok savunma sanayisinde kullanılıyor. Irak'ta çıkan savaşta, Amerikan Hummer ciplerine bu camları sağladık. Türkiye'de yurtiçinde ordu ve emniyet müdürlüklerinde, TOMA denilen araçlarda bizim camlarımız kullanılıyor. Son günlerde artan terör olaylarıyla birlikte bazı evlerde, karakollarda bir yenilenme söz konusu, kurşuna dayanıklı camlar oralarda da kullanılıyor." dedi.

Ürettikleri camları 35, kurşun geçirmez olanları ise 6 ülkeye ihraç ettiklerini belirten Duman, "Ağırlıklı olarak Polonya, Almanya, İtalya, Fransa ve Amerika'ya ihraç ediyoruz. Kurşuna dayanıklı camların, en basit silahlardan roketatara kadar dayanabilen özellikleri var. Bunlar tabii kalınlıklarına göre değişiyor. Bir roketatar mermisini geçirmeyecek bir camı da üretmemiz mümkün, kalın oluyor tabii. Bir de polikarbon dediğimiz bir malzeme kullanılıyor. Kurşuna dayanıklı camlar, ilk saldırı anında içindeki kişiyi korumak için direkt kurşun gelir gelmez içine hapsediyor kurşunu. Hiçbir şekilde kişinin oturduğu arka tarafa geçmiyor. En arkadaki cam kırılmıyor bile. İlk saldırıda şoku atlatabilmek için zaman kazandırıyor." diye konuştu.

TERÖR OLAYLARI ŞAHSİ GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN ARTMASINA SEBEP OLDU

Son terör olaylarından sonra kurşuna dayanıklı camlara talebin daha çok arttığını söyleyen Şerafettin Duman, "Bir medya patronuna silahlı saldırı olmuştu. Ondan sonra üst düzey kişiler daha çok kurşuna dayanıklı camları talep etmeye başladılar. Sizin aracınızın önce iç aksamları zırhlı getiriliyor, sonra biz o camları monte ediyoruz. Bu şekilde talepler artmış durumda şu an. Sadece bu araçlarla kalmıyor, bazı güvenliğine çok önem veren kişiler, evlerinde de bu camları talep edebiliyorlar. Güneydoğu'da artan bu terör olaylarıyla birlikte hali vakti yerinde olan ailelerden bu tarz talepler geliyor, evlerinde bu tarz camları kullanmak için. Maliyet olarak kurşuna dayanıklı camlar, zor ciddi işlemler gerektirdiği için daha maliyetli bir ürün. Yaklaşık normal cama göre 30-35 kat yüksektir." şeklinde konuştu. CİHAN
07 Aralık 2015 12:46
DİĞER HABERLER