Tespih sanatını dünyaya duyurmaya çalışıyor

Tespih sanatını dünyaya duyurmaya çalışıyor -Kırıkkalede yaşayan Araştırmacı Yazar Mehmet Erkoç, aralarında yüz yıllık tespihlerin bulunduğu koleksiyonunu geliştirmek ve tanıtmak için birçok ülkede sergi açıyor -Erkoç: Bazen bi
KIRIKKALE (A.A) - Emrah Yaşar - Kırıkkalede yaşayan Araştırmacı Yazar Mehmet Erkoç, aralarında yüz yıllık tespihlerin bulunduğu koleksiyonunu geliştirmek ve tanıtmak için birçok ülkede sergi açıyor.
     Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır biriktirdiği ve araştırmasını yaptığı tespihler arasında 4ünün yüz yıllık olduğunu, bunların tanıtımı için birçok Avrupa ve Asya ülkesini ziyaret ederek, sergiler açtığını, tek amacının tespih sanatının yeniden canlanması olduğunu kaydetti.
     Tespih kültürünün İslamiyet döneminden günümüze kadar geldiğini ifade eden Erkoç, şöyle konuştu:
     Tespih kimi zaman bir duanın ardından, bazen de insanın en sıkıntılı anında yanında olan tek dostu ve sırdaşıdır. Tespih, insanlar için o kadar değerlidir ki, miras paylaşımında bile 20 dönüm arazi karşılığında bir başka mirasçıya devredilebiliniyor. Avrupa ve Asyanın yanı sıra Türkiyede yetişen birçok ormansal üründen elde edilen tespihler ve tespih sanatı, günümüzde yok olma noktasına gelmiştir. Yapılan araştırmalarda Türkiyede Erzurumda üretilen oltu taşı, Eskişehirde lüle taşından üretimin yanı sıra andız, ardıç, zeytin, gül ile akasya ağaçlarından elde edilmektedir. Yurt dışından ise kral ağacı, kan ağacı, sandal ağacı, pelesenk, narçıl, kuka, palmiye, abanoz, hayvan kemiklerinden ise deniz kaplumbağasının kabuğundan, bufalo boynuzu, gergedan boynuzu, deniz aygırı dişi, mamut dişi, balina dişi, fil dişi, sığır kemiği, geyik boynuzu ve deve kemiğinden birçok materyal elde edilmektedir.
    
     -Bir asra tanıklık etmiş tespihler-
    
     Erkoç, yüzyıllardır, insanların yanından ayırmadıkları tespihin, kimi zaman hasret çeken bir elde, kimi zaman da insanın en yakın sırdaşı olduğunu belirterek, tespih kültürünün Türk toplumunda ayrı bir yerinin olduğunu ifade etti. Yüz yıllık tespih eserlerini sergilemek ve Türk kültürünün tanıtımı için birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Asya ülkelerinde sergiler açtığını anlatan Erkoç, şöyle devam etti:
     Koleksiyonlarımın içerisinde 200 yıllık bir tespihin yanı sıra bir asra tanıklık etmiş birçok tespih bulunmakta. Tespih kültürü, kelimelerle anlatılamayacak duyguları barındırır insanın içinde. Öyle ki bir tespih babaları ölen 4 kardeş arasında mal paylaşımı sırasında diğer kardeşlere 20 dönüm arazi karşılığı verilmekte. Avrupada Orta Çağda büyük veba salgınında öd ağacı yakılarak onun dumanının veba mikrobunu kıracağı inancıyla bu ağaçlar çok büyük kıyıma uğramıştır. Türkiyede ve dünyada kehribar tespihler büyük ilgi görmektedir. Maddi açıdan ise kaya kristalinden elde edilen necef tespihlerdir. Bu tespihler Türkiyede çok az kişide bulunmaktadır.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
29 Ağustos 2012 11:18
DİĞER HABERLER