TGC Başkanı Olcayto: Gazetecilik 8-10 yıldır büyük bir baskı altında

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin(TGC) Konrad Adenauer Stiftung(KAS) ile ortaklaşa düzenlediği 'Yerel Medya Projesi' çerçevesinde hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 77'ncisi Zonguldak, Bartın, Düzce ve Bolu ile çevre il ile ilçelerden çok sayıda gazetecinin katılımıyla başladı. Seminerde gazeteciliğin neredeyse 8-10 yıldır büyük bir baskı altında olduğu vurgulandı.

Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş'in üstlendiği Yerel Gazetecilik ve Meslek İçi Eğitim Semineri'nin açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Colin Dürkop, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye'de, hem sosyal açıdan, hem de göçlerin getirdiği sıkıntılar dolayısıyla zor koşullar yaşandığına dikkat çekip, "Nereye baksanız; ölümler, yaralanmalar, göç eden insanların perişan hallerini görüyorsunuz. Son günlerde sosyal medyada bir çocuğun fotoğrafı var. Fotoğrafın yayınlanmasının etik olup olmadığı soruluyor. Yayınlanmaması gerekiyor; ama o fotoğraf söylenebilecek pek çok şeyi söylüyor. O nedenle yayınlanmasını normal görmek gerekiyor. Gazetecilik neredeyse 8-10 yıldır büyük bir baskı altında. Hem sansür, hem oto sansür, onun dışında düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller gazeteciliğin yapılmasını güçleştiren faktörler. Bu faktörlere eklenecek başka şeyler de var. Bizden kaynaklanan şeyler de var." dedi.

Toplantıda, dayanışmanın önemine de vurgu yapıldı. Yerel basını güçlenmesinin demokrasinin güçlenmesini sağladığı noktasında birleşildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, yerel basının önemine değinerek, "Yerel basının bu gelişmesini sevinçle karşılıyoruz. Bu toplumun da gelişmesi demektir. Yerel basını bölmeye çalışan pek çok mecra var. O da kendi içimizden kaynaklanan büyük bir üzüntümüz. Yerel basın bölünmemeli" dedi.

'TÜRKİYE'DE MUHBİRLİK YAYGIN... BUNU DEVLET KATININ DESTEKLEMESİ İNSANI ÇOK RAHATSIZ EDİYOR'

Sansür ve oto sansürün gazeteciliğin yapılmasını güçleştiren faktörler olduğuna işaret eden, bununla birlikte gazetecilerin birlikteliğini de kaybettiğini vurgulayan Olcayto, "Kimi çıkar uğruna, kimi de siyasi particilik uğruna gerçekten birlikteliğimizi kaybettik. Karşı kamplara bölündük. Artık insanlar birbirine selam vermiyor hale gelmiş durumda. Eskiden ayrı gazetelerde çalışanlar iş çıkışı birlikte oturur, yer içerdi. Şimdi yemek içmek bir yana, birbirimizi ihbar ediyoruz. Türkiye'de muhbirlik yaygın... Bunu devlet katının desteklemesi insanı çok rahatsız ediyor. Ortaokulda, ilkokulda muhbirler hiç sevilmezdi. O arkadaşları diğerleri dışlardı. Ama şimdi bu insanlar normal insan sayılıyorlar ve bu toplumun bozulmasına yol açıyor."

'YEREL BASININ GÜÇLENMESİ 'TOPLUMUN GELİŞMESİ' DEMEKTİR'

TGC'nin KAS ile birlikte yürüttüğü Yerel Medya Seminerleri'nin 77'ncisini Zonguldak'ta yapıldığını, Yüksekova'dan Çanakkale'ye kadar uzanan hatta seminerler yaptıklarını vurgulayan Olcayto, "Bugüne kadar yaptığımız seminerlerin hepsi çok başarılı geçti. Biz eskiden bu tür seminerleri yaptığımızda gelen soruların çoğu Basın İlan Kurumu'nun ilan verip vermeyeceğiyle ilgiliydi. Seminerlerde gazete sahipleri çalışanlardan daha fazlaydı. Bu tablo değişti. Şimdi yaygın basında görmediğimiz daha ciddi sorular geliyor. Haber portallarında izlediğimiz zaman bu işi ne kadar iyi götürdüklerini görüyoruz. Yerel basının bu gelişmesini sevinçle karşılıyoruz. Bu toplumun da gelişmesi demektir. Yerel basını bölmeye çalışan pek çok mecra var. O da kendi içimizden kaynaklanan büyük bir üzüntümüz. Yerel basın bölünmemeli." ifadelerini kullandı.

Seminerin ikinci oturumunda, Hürriyet Seyahat Eki Yayın Yönetmeni Serkan Ocak 'Çevre Haberciliği', Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli 'Sosyal Medya ve Gazetecilik', Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura 'Gazetelerde Okur Temsilciliği', TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük 'Haber ve Hukuk' başlıklı konuşma yaptı. Bu oturumun moderatörlüğünü TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver üstlendi.

YARIN, MEDYA-SİYASET İLİŞKİSİ TARTIŞILACAK

Seminerin üçüncü oturumu ise yarın sabah gerçekleşecek. Bu oturumda; Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç 'Medya-Siyaset İlişkisi', Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş 'Gazetecilikte Örgütlenme', TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir 'Medya ve Yöre Kültürü', Gazeteci, Ressam ve Sanat Tarihçisi Gürol Sözen 'Kent, Sanat ve Medya' konuları hakkında bilgi verecek. Oturumun moderatörlüğünü Ereğli Önder Gazetesi Editörü ve Köşe Yazarı Eyüp Bektaş üstlenecek.

Seminer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun değerlendirme konuşması ve sertifika töreni ile sona erecek.

Dedeman Otel'de düzenlenen seminere; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Basın İlan Kurumu Zonguldak Şube Müdürü Özer Akoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz ve Göksel Göksu, Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük, Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop'un da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. CİHAN
04 Eylül 2015 18:23
DİĞER HABERLER