Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, antibiyotik kullanımının artmasına dikkat çekerek, antibiyotik kullanımına karşı bir an önce harekete geçilmesini istedi. Çakar, "Eğer acilen harekete geçilmezse basit kesikler ve çiziklerin bir kez daha öldürebileceği bir gelecekle karşı karşıya kalabiliriz." diye uyardı.
Tüketici Hakları Derneği, Uluslararası Tüketici Örgütü'nün (Consumer İnternational ) önderliğinde 'Antibiyotikler Menüden Dışarı' ve 'Antibiyotikleri Gıdamızdan Çekin' kampanyalarını Türkiye'de başlattı. THD Genel Başkanı Turhan Çakar, antibiyotiğin 1950 yılından itibaren hayvan çiftliklerinde kullanılmaya başlandığını belirterek, insanlarda kullanılan antibiyotiklerin sıklıkla hayvanlarda da kullanıldığını söyledi. Çakar, ABD'de hayvanlarındaki antibiyotik kullanımı toplam antibiyotik tüketiminin yüzde 80'ini oluşturduğunu kaydederek, "Dünyada üretilen antibiyotiklerin yaklaşık yarısı, hastalıkların tedavisinden ziyade büyümeyi hızlandırmak ve hastalıkları önlemek amacıyla tarımda kullanılmaktadır. Bu aşırı kullanım da antibiyotik dirençli bakterilerin daha fazla artmasına neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.
2030 YILINA KADAR ANTİBİYOTİK KULLANIMI 105 BİN TONA ÇIKABİLİR
Çakar, antibiyotiklerin büyümeyi hızlandırma ve hastalıklardan koruma amacıyla gereksiz yere rutin olarak kullanımının antibiyotiklerin direncine neden olduğunu hatırlattı. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar dünyanın her yerinde yayıldığını vurgulayan Çakar, "Eğer acilen harekete geçilmezse basit kesikler ve çiziklerin bir kez daha öldürebileceği bir gelecekle karşı karşıya kalabiliriz. Tarımda antibiyotik kullanımının 2030'a kadar 3'te 2 oranında artması beklenmekte. 63 bin 200 tondan 105 bin 600 tona çıkması tahmin edilmektedir." diye konuştu.
Cihan CİHAN