Ticaret Borsası Başkanı, kuru incir yiyerek basın açıklaması yaptı

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın'ın "Kuru incir yemeyeceğim" açıklamasına tepki gösteren Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, kuru incir yiyerek tepkisini dile getirdi. Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın'ın incir üzerinden siyaset yaptığını iddia eden Bosnalı, "Aydın'da yetiştirilen tarım ürünlerinde bu hareketler zarar veriyor. Aydın'da yetişen ürünlerde zarar olabilir desin, başımın üzerinde otursun. Sadece incir üzerinden konuşmasın. Bu bizim milli kaynağımız. Dünyada en kaliteli bizim ürünümüz. Dünyada bu kadar kaliteli incir yok. Ama bu incir üzerinden siyaset yapılmasın. O incir yemezse biz yiyecek insan buluruz." dedi.

Kuru incirdeki jeotermal sondaj kuyuları ve enerji santrallerinden salınan buharların etkili olduğunu iddia eden Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın'ın hidrojen sülfür açıklamasına tepki geldi. Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın incirinin temiz olduğunu ve verilen rakamların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Aydın'da sadece incirin ön plana çıkarılmasının kuru incire çok büyük zarar vereceğini ifade eden Bosnalı, incirin sağlıklı olduğunu göstermek için kuru incir yediği basın toplantısında şöyle konuştu: "Hırvatistan'dan mal geri geldi diyor, o organik mal (incir) organik malda kükürt dioksit sıfır olacak. Kilogramda 10 ppm kadar serbest ama organik belgesi olan ürünlerde. Organik olmayan ürünlerde kükürt dioksit AB kriterlerine uyan Hırvatistan'da 1000 ppm. Üründe gelmiş 187 ppm. Normal üründe geçiyor ama organik faturası kesiyor fiyatı yüksek. 14 Aralıkta 350 ppm çıkmış, 12 Aralık'ta da 362 ppm çıkmış. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri yönetmeliğine göre, 180 kat fazladır demiş. Beyefendi doktor mu, ziraat mühendisi mi tam bilemiyorum. Bunu bilmesi için biraz kitap karıştıracak. Türkiye miktarları Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri yönetmeliğine göre bu rakam 2000 ppm, üründe çıkan 360 ppm. Türkiye'nin kabul ettiği oran 2000 ppm. Zaten bir tane iki tane numuneyle analizle bir ürünün adını lekeleyemezsin. Dersin ki ben incir için araştırma yapacağım, bir yıl boyunca 2 yıl boyunca şüphelenilen ve şüphelenilmeyen bölgelerden numune alınır, o numuneleri de bedavaya tahlil yaparız."

Metin Aydın'ın 'incir yemeyeceğim' çıkışına "Biz incir yiyecek insan buluruz" diyerek cevap veren ATB Başkanı Bosnalı, şöyle devam etti: "Bir zararlı olayla karşı karşıya olmuş olabiliriz. Ama bir ürünü bu kadar deşifre edecek, bu kadar kötüleyecek şekilde açıklama yapılırsa burada 30 bin ailenin ekmeğiyle oynarsınız. Açıklamalar siyasi düşüncelerle değil, mantıksal ve bilimsel olmalı. İki tane laboratuvar numunesiyle incirin bilmem nesi desen, yemeyin yemeyeceksiniz, yemenizi tavsiye etmiyorum dersen, bu yalandır bu. Zarar tespiti olabilir ama bir ürünün adıyla bu kadar yüklenmek o beyefendiye yakışmıyor. Dese ki o zaman domates de yemeyin biber de yemeyin. Aydın'da üretilen hiç bir şeyi yemeyin desin gelsin başımın üstünde otursun. Ama incir yemeyeceğim derse biz incir yiyecek insan buluruz, kendisi yemesin. Kendisi yemezse uzun yaşayamaz. İncir yersen sağlıktır. İncir üzerinden yorum yapılamaz. İncir kutsal bir meyvedir. İncir üzerinden bir yere gelmez. Domatesten gitsin. Ama şu var, Aydınlı ise Aydın'ı seviyorsa evet biz de Aydın'ı seviyoruz. Aydın'a zararlı bir şeyler olabilir. Ama açıklama şöyle olmalı, Aydın'da yetiştirilen tarım ürünlerinde bu hareketler zarar veriyor. Aydın'da yetişen ürünlerde zarar olabilir desin başımın üzerinde otursun. Sadece incir üzerinden konuşmasın. Bu bizim milli kaynağımız. Dünyada en kaliteli bizim ürünümüz. Dünyada bu kadar kaliteli incir yok. Ama incir üzerinden siyaset yapılmasın."

İhraç edilen kuru inciri alan ülkelerin bu ürünleri tahlil ettiklerini ve temiz olduğu için aldıklarını ifade eden ATB Başkanı Adnan Bosnalı, "İnternetten araştırdığınızda bütün bunlar ekrana geliyor. Bunlar Fransa'dan da görünüyor, İtalya'dan da görünüyor. Fransa'da en büyük pazarımız. Bunlar ürünümüze ve pazarımıza zarar verir. Ben incir yemem, ben incir yemem. Aydın Ticaret Borsası incir yiyecek insanı bulur. Kendisi yemese de olur. Bilmiyorum ama yılda bir kilo incir ya yiyordur, ya da yemiyordur. Onu da yemeyiversin. Bizim için sorun değil. Bugün incir ihraç ettiğimiz ülkelerden Fransa, İtalya, DNA'sına kadar bakıyor ürünün ondan sonra alıyor. İlla da burada sağlık sertifikası alınmış olsa da onlar da ürünün her şeyini inceliyorlar." dedi

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, yaptığı açıklamada, jeotermal sondaj kuyuları ve enerji santrallerinden salınan buharda 1000-2000 ppm hidrojen sülfür oranı bulunduğunu açıklamış ve incir yemeyeceğini söylemişti. Sülfür dioksitin havada suyla birleşince sülfürik asit oluşturarak insanların, bitki, sebze ve meyvelerin üstüne asit yağmurları olarak yağdığını belirten Aydın, bunun insan ve canlı sağlığını tehdit ettiğini söylemişti. CİHAN
29 Ocak 2016 20:45
DİĞER HABERLER