Fuad Kavur: The Times'da yayınlanan ilanın parasını Atatürkçü Düşünce Derneği finanse etti.
- The Times gazetesinde yayımlanan ilana imza atan isimlerden bir konuştu.
- Fuad Kavur: Mektubu ben kaleme almadım, imzalayanları bir araya getirdim.
- 'İlan İngiltere'deki ADD tarafından toplanan parayla finanse edildi.'
Anadolu Ajansı'nın sorularını cevaplayan Türk yapımcı ve yönetmen Fuad Kavur, yayımladıkları ilanla amaçlarının, "seçimle gelmiş bir hükümete ve Başbakan'a yönelik bir hücum olmadığını" öne sürdü. Kavur, "Seçimle gelmiş bir insan, demokrasi olan bir ülkede yine seçimle gider ve bunun başka türlü olması tamamen yanlıştır. Bizim ve benim şahsen istediğim bir eleştiridir ve farkındalık yaratmaktır. Bunun ötesinde hiçbir amacımız yoktur" iddiasında bulundu.
Metni kendisinin kaleme almadığını belirten Kavur, Gezi Parkı olayları sırasında ABD'de bulunduğunu ve Amerikan televizyonlarının olaylara gösterdiği ilgiye şaşırdığını ifade etti. Kavur, New York Times gazetesinde yayımlanan ilanın ardından benzer bir ilanın İngiltere'de de yayımlanabileceğinin aklına geldiğini ve ilk olarak konuyu "Atatürk" kitabının yazarı, tarihçi Andrew Mango ile konuştuğunu söyledi. Mango'nun da olaylara çok üzüldüğünü kendisiyle paylaştığını ifade eden Kavur şunları kaydetti:
"Andrew'a, böyle bir şey düşündüğümü söyledim ve 'Böyle bir ilana imza atar mısın' dedim. O da olanlara çok üzüldüğünü ifade etti ve 'Bunu yapalım' dedi. Kaba taslak bir şeylere başladık. Sonra 30 kişi aynı yerde oturup, aynı anda yazamadık ama bu, 30 kişinin istişare ederek, konuşarak, ortak olarak çıkardığı bir metindir."
Metne imza koyan 30 kişiyle iletişim kuranın ve organize edenin kendisi olduğunu söyleyen Fuad Kavur, "Yüzde 90'ı benim şahsi tanıdığım insanlar. Herkesi bir araya getiren ben oldum ama hiç kimseye baskı yapmadım" dedi.
İngiltere'deki Atatürkçü Düşünce Derneği'nin, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla mektubun ilan olarak yayımlanması için para topladığını anlatan Kavur, "Burada yarım milyon Türk var, bu büyük bir sayı. New York'taki ilanın parası olan 65 bin dolar, 48 saatte toplanmış. Burada iki haftada, çoğu Atatürkçü Düşünce Derneği'nden geldi. Burada ilan 12 bin pound, yani 25 bin dolardı. Fiilen Times'a para veren de onlardır. Benden gitmedi" diye konuştu.
İmza atanlardan ilan için para istenip istenmediğinin sorulması üzerine ise Fuad Kavur, "Yok, hiç. Ayıp zaten. Adama bir taraftan imza ver, bir taraftan da para ver. O biraz fazla gelirdi. Onun için onlardan para istemedik" cevabını verdi.
"Dünyada kimse bir yazıyı okumadan imzalamaz"
"İlanın altında ismi bulunanların bilinçsizce metne imza koydukları, birçoğunun Türkiye'nin haritadaki yerini bile bilmediği" yönündeki eleştiriler konusunda Kavur, "bunun yanlış bir değerlendirme olduğunu" savundu. İlana imza koyanların cahil insanlar olmadığını kaydeden Kavur, "Bu dünyada kimse bir yazıya okumadan imza atmaz. Times gazetesi, imzaları görmek istedi ve adamlara teker teker telefon edildi, soruldu. 'Bunların Türkiye ile alakaları yok, bilmezler' diye bir mevhum, son derece yanlış bir mevhumdur” diye konuştu.
Times gazetesinde yayımlanan ilanda "Nüremberg mitinglerine" gönderme yapılmasıyla ilgili Kavur, "Yapılan (Milli İradeye Saygı) mitingleri, bana Nüremberg mitinglerini anımsattı. Yanlış yaptıysam, bu benim hatamdır ama benim görüşüm budur. Bence bu hakaret değil hakikattir. 'Dost acı konuşur' diye bir sözümüz vardır. Ben gördüğümü, hissettiğim gibi söyledim" ifadelerini kullandı. Konunun mahkemeye taşınma olasılığıyla ilgili ise Fuad Kavur, "Bu memlekette hakim var, mahkeme var. Eğer böyle bir şey olacaksa, biz bunun hesabını vermeye hazırız" dedi.
AA