Tıp tarihine geçen bir ilk!

Tıp tarihine geçen bir ilk!
ABD'de dünyanın ilk kısmi kafatası ve kafa derisi nakli başarıyla gerçekleştirildi.

Geçirdiği ameliyat sonrası röportaj veren Jim Boysen, "Gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. 21 yaşımdaki halimden daha çok saça sahibim" dedi.


ABD'de bulunan MD Anderson Kanser Merkezi ve Houston Methodist Hastanesi'nden doktorlar, yaptıkları açıklamada, ilk kez ABD'de gerçekleştirilen 15 saat süren bir operasyonla bir donörden alınan kafatası ve kafa derisinin başka bir hastaya nakledildiğini belirtti. Doktorlar, gördüğü kanser tedavisi nedeniyle kafasında kapanmayan büyük bir yara bulunan 55 yaşındaki Jim Boysen isimli hastaya 22 Mayıs'ta kısmi kafatası ve kafa derisi nakli yapıldığını duyurdu.

Yazılım uzmanı Jim Boysen, geçirdiği operasyondan sonra verdiği röportajda, "Gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. 21 yaşımdaki halimden daha çok saça sahibim" ifadesini kullandı.

Çocukluğundan beri şeker hastası olan Boysen, 1992 yılında böbrek ve pankreas nakli operasyonu geçirdiğini ve o zamandan beri nakledilen organların vücut tarafından reddedilmesini önlemek için ilaçlar kullandığını belirtti. Boysen, yıllarca kansere yakalanma riskini artıran bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullandığını ve daha sonra düz kas bağ dokusu kanserine yakalandığını söyledi.

BÖBREK VE PANKREAS NAKLİ DE YAPILDI

Kafa derisinde oluşan kanser hücrelerine uygulanan radyoterapi nedeniyle kafasında büyük bir yara açıldığını ve yarasının aldığı ilaçlar yüzünden kapanmadığını belirten Boysen, nakledilen organlarının da fonksiyonlarını yerine getirememeye başladığını ifade etti. Doktorlar, yeni böbrek ve pankreasa ihtiyacı olan Boysen'in kafasındaki açık yaranın kapatılması için kafatası ve kafa derisi nakli yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Kısmi kafatası nakli ameliyatından sonra, başka bir operasyonla Boysen'a böbrek ve pankreas nakli yapıldığını belirten doktorlar, Boysen'in durumunun iyi olduğunu dile getirdi.

Hollandalı doktorlar geçen yıl tıp tarihinde bir ilke imza atarak, tamamı 3D yazıcıda üretilen kafatası protezini bir hastaya başarıyla nakletmişti.

AA



05 Haziran 2015 15:22
DİĞER HABERLER