Sigara kullanım alışkanlığının kulaktan duyma bilgilerle değil doktor kontrolünde bırakılmasını tavsiye eden uzmanlar önemli uyarılarda bulundu
Uzmanlar, tiryakilerin 'sigarayı hayatımdan çıkardım' diyebilmeleri için bir yıl süresince ağızlarına hiç tütün mamülü almamaları gerektiğini, bir defalık içimin tiryakiliği tetiklediğini bildirdi.
Bir tiryakinin 'sigarayı bıraktım' diyebilmesi için 365 gün bağımlılığa karşı mücadele vermesinin çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, sigara tütününün içinde aşırı derecede bağımlı madde bulunduğu için doktor kontrolü olmaması halinde iradeye yenik düşülebileceğini söyledi. Doktor kontrolünde yapılmayan sigara bırakma mücadelesinde genelde başarılı olunamadığını ifade eden uzmanlar, "Hasta birkaç ay bırakıyor. Fakat yeniden başlıyor. Bu, sigarayı bırakma değil. Bir kişinin 'sigarayı hayatımdan çıkardım' diyebilmesi için en az bir yıl ağzına tütün mamülü almaması gerekir. Sigarı bırakmada, toplum önündeki insanların da rol model olması gerekiyor. Doktor hastanın, öğretmen öğrencinin ve ünlü kişilerin tütün mamülü ulu orta kullanması mücadeleyi olumsuz etkileyebilir" diye konuştu.
Sigarayı bıraktıktan sonra yeniden bir kerelik içimle mücadeleye sıfırdan başlamak zorunda kalınacağını anımsatan uzmanlar, sigaraya başlamada bırakmada da 'bir kereden bir şey olmaz, bir fırt çekelim' anlayışının çok yanlış olduğunu belirtti.
İHA