TİSK: Asgari ücrette artış işverene ilave maliyet getirmemeli

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) asgari ücrette yapılacak artışla ilgili yaptığı açıklamada asgari ücrette yapılacak artışın işverene ilave maliyet getirmemesi gerektiğini savundu.

Asgari ücrette yapılacak artışla ilgili TİSK merkezinden yapılan yazılı açıklamada, 'asgari ücretle ilgili yapılacak artışın son iki seçim sürecinde siyasi partilerin en fazla gündem yaratan konularından biri' olduğu belirtilerek, "Bu konudaki itirazımız, işçinin eline geçen net asgari ücretin artışına değil, yapılacak artışın işletmeler üzerine getirmesi muhtemel ilave yüklere ve bunun rekabetçiliğimize olan etkisinedir. Bu çerçevede, SGK primi, gelir vergisi, işsizlik sigortası primi gibi konularda yapılacak düzenlemeler ile hâlihazırda OECD ortalamasına göre yaklaşık 10 puan yüksek olan işgücü maliyeti üzerindeki istihdam vergilerinin azaltılması suretiyle bu artışın dengelenmesini önermekteyiz." denildi.

TİSK, asgari ücret seviyesinde yapılacak artışın maliyetinin işverenlere yansıtılmasının bir domino etkisi oluşturacağını, bu durumun rekabet gücü, kayıt dışılık, istihdam, enflasyon ve ihracata da olumsuz etki edebileceği savunarak, prim ve vergi düzenlemeleriyle iş gücü maliyeti üzerindeki istihdam vergilerinin azaltılmasını önerdi.

Asgari ücret artış yükünün işletmelere yansıtılması durumunda yaratabileceği sorunları hükümetin dikkatine sunulduğuna işaret eden açıklamada, ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

"Çalışanlarımızın daha iyi ve huzurlu yaşam koşullarına sahip olması ve bunların sosyo-ekonomik hedef ve dengeler paralelinde geliştirilmesi, TİSK'in öncelikli hedeflerinden biridir. Zira huzurlu ve verimli işyerleri tesis etmek ancak mutlu çalışanlar ile mümkün olabilir. Ülkemiz iş dünyasının sürdürülebilir büyüme hedefini gerçekleştirmesi yolunda istihdam, ihracat ve katma değerli üretim önceliklerini tesis edebilmesinin en önemli koşulu rekabetçi gücünü koruyabilmesidir. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2015-2016 Küresel Rekabet Gücü Raporu'na göre dünyada rekabet gücü açısından 2012'de 43'üncü, 2013'de 44'üncü, 2014'de 45'inci olan Türkiye ekonomisi 2015'te 6 sıra birden gerileyerek 51'inciliğe inmiştir. Ayrıca işverenlerin maliyeti salt asgari ücret nedeni ile değil, kıdem tazminatı, SGK primleri, işsizlik sigortası primleri, ikramiyeler vb. artışlara yansımaları dolayısıyla da yükselecektir. Özellikle toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerleri daha da ağır yüklerin altına itilecektir. Mevzuatımıza göre asgari ücret; işçi, işveren ve kamu kesimi temsilcilerinden oluşan Komisyon tarafından saptanmaktadır. TİSK olarak, Komisyon kararlarını her zaman saygıyla karşıladık; gerektiği durumlarda kararların ülkemizde yaratabileceği muhtemel sorunları da dile getirdik. Dolayısıyla asgari ücret artış yükünün işletmelere yansıtılması durumunda yaratabileceği sorunları hükümetimizin, işçi kesiminin ve kamuoyunun dikkatine sunmayı görev bilmekteyiz. Toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri arasındaki haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, toplu iş sözleşmeleri gereğince işçilere ödenen ikramiye ve ücret benzeri ödemelerin de kamu görevlilerinde olduğu gibi asgari ücret içerisinde sayılması da önerilerimiz arasında yer almaktadır."
CİHAN
13 Kasım 2015 16:26
DİĞER HABERLER