Toğrul:Cizre'den Gaziantep'e 20 cenaze geldi, daha teşhis edilen yok

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 5 binanın bodrum katına yönelik gerçekleştirilen terör operasyonları kapsamında ölenlerle ilgili kimlik teşhisi süreci devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep'e 20 cenazenin geldiğini ve bunlardan 16'sının tanınır durumda olmadığını söyledi. Toğrul, diğer 4 cenazeye ilişkin ise herhangi bir teşhisin yapılamadığını belirtti.

Konuyla ilgili partisinin il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Toğrul, "Cizre'de vahşet bodrumu olarak adlandırılan, aslında kurtarılması mümkün olan bir çok insanımızı yitirdiğimiz bir süreç yaşadık. Şuanda toplamda 165 insanımız o bodrum vahşetlerinden sonra hastanelere ulaştırıldı. Şanlıurfa'ya 28, Habur'a 71 , Şırnak'a 13, Gaziantep'e 20, Mardin'e 17, Cizre'ye 16 olmak üzere toplam 165 cenaze getirildi." dedi.

13 Şubat tarihinde saat 09.30-10.00 civarı Gaziantep'e 20 cenaze getirildiği bilgisinin kendilerine ulaştığını kaydeden Toğrul, "Biz avukat, doktor arkadaşlarımız ve duyan ailelerle Adli Tıp'a gittiğimizde maalesef akşamdan getirildiğini öğrendik. Hiçbir kimseye haber verilmeden, yasal olmayacak bir şekilde saat 08.00 itibariyle otopsiyi bitirdiklerini, otopsiyi 4 savcı olarak yaptıklarını ve cenazelerin o an itibariyle Adli Tıp'ta olmadığını ifade ettiler. Daha sonra öğrendik ki, 20 cenaze otopsi işlemi bittikten sonra Yeşilkent Mezarlığı morguna kaldırılmış. Bu süreç kabul edilebilir bir şey değil. Minosota Sözleşmesi'ne açık bir şekilde aykırı. Yani ailelerin bilgisi olmadan ve uluslar arası düzenlemelere göre olması gereken bağımsız kuruluşların, adli tıp uzmanlarının, doktorların, hukukçuların olmadığını bir ortamda, tamamen kendilerinin 4 savcı marifetiyle yaptığı bir otopsi gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

"BURADAKİ SAVCILIKLAR ÖZGÜR İRADELERİYLE ÇALIŞMIYOR"

Cenazelerin getirilmesinin ardından ailelerin de Gaziantep'e geldiğini anlatan Toğrul, "Biz savcılıklarla devreye girdik. Savcılıklar tarafından, gelen 20 cenazeden 16 tanesinin maalesef ileri derece yakılmış olduğu, tanınabilir, teşhis edilebilir durumda olmadıkları ifade edildi. Ancak 4 tanesinin tanınabilir durumda olduğunu söylediler. Bunun üzerine biz savcılıklara hem teşhiste kolaylık sağlayacağı, hem de uygun bir otopsi işleminin yapılıp yapılmadığı konusunda fikir vereceği düşüncesiyle mümkünse tüm cenazelere ait fotoğrafların bize verilmesini istedik. Başlangıçta savcılık bu düşüncemizi kabul etti. Fakat çok net söylüyorum. Buradaki savcılıklar kendi özgür iradeleriyle çalışmıyorlar. 45 dakika sonra yapılan görüşmeler sonucu savcı geldi ve çok çok özür dileyerek 'Maalesef fotoğrafları vermiyoruz' dedi. Biz bunun üzerine ısrar ettik ve 4 cenazemize ait madem tanınabilir durumda olanların fotoğraflarını tarafımıza verilmesini istedik. 'Hayır veremeyiz' dediler. Bizim ısrarımız ve daha önce verilen söz üzerine bunu savcılıkta ailelerin görmesine müsaade edeceklerini söylediler." diye konuştu.

"KAN VE DOKU ÖRNEKLERİ İSTANBUL ADLİ TIP KURUMU'NDA"

O günden bu yana toplam 28 ailenin Gaziantep'e geldiğini aktaran Toğrul, "4 fotoğraf üzerinde bir teşhis gerçekleştirmeye çalıştılar. Şuana kadar herhangi bir cenazemiz aileler tarafından teşhis edilemedi. Gelen ailelerden, eğer başka bir yerde vermemişlerse, kan örneklerini aldık. Daha önce gelen cenazelerden kan ve doku örnekleri alınmıştı. Şuana kadar 8 ailemizden kan örneği alındı. Karşılaştırma yapılmak üzere 16 Şubat tarihinde burada hem cenazelerden, hem de ailelerden alınan kan örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Sonuçların belki Pazartesi bitirilebileceği ifade edildi." açıklamasında bulundu.

CİHAN
20 Şubat 2016 13:48
DİĞER HABERLER