Tohumculuk Birliği'nden Canan Karatay'a cevap:Tohumu bilen birisi değil

BURSA (CİHAN)- Türkiye Tohumculuk Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Prof. Dr. Canan Karatay'ın, 'Peygamber Efendimiz döneminde buğdaydaki kromozom sayısı 14'tü, bugün 49'a çıktı, bunu yerseniz hastalanırsınız' şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Prof. Karatay'ın tıp profesörü olduğunu ve tohumu bilen birisi olmadığını ifade eden Gençer, "Bütün insanlığın besin değeri olan buğday ile alakalı böyle bir iddia ortaya atıyorsunuz. Siz istediğiniz kadar kendinizi parçalayın, STK'lar olarak biz istediğimiz açıklamayı yapalım, Bakanlık istediği açıklamayı yapsın maalesef kafalardaki o tek cümlelik büyük soru işaretinin algısını silmek kolay olmuyor." dedi.

TÜRKTOB ile Ekonomi Gazeteciler Derneği'nin Anadolu Buluşmaları isimli toplantısı Bursa Hilton Otel'de yapıldı. Toplantının açılışında konuşan TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye'de tohumculuğun geldiği nokta hakkında bilgi verdi. Gençer, şunları söyledi: "Bugün dünyada 45 milyar dolarlık bir tohumluk ticareti var. Böyle bir Pazar var. Biz bu 45 milyar dolarlık Pazar içinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmi ile ilk 10'lar içerisinde yer alıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada 75'ten fazla ülkeye 150 milyon dolarlık tohumluk ihracatı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 200 milyon dolarlık da tohumluk ithalatımız var. 2005'li yıllara baktığınız zaman ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 30'lardayken, bugün bu oran yüzde 75'lere varmak üzere. 2002 yılında 154 bin tonluk sertifikalı tohumluk üretimimiz söz konusuyken, bugün bu rakamımız 776 bin ton seviyesine ulaştı."

PROF. CANAN KARATAY'A BUĞDAY CEVABI

Prof. Dr. Canan Karatay'ın, birkaç gün önceki, 'Peygamber Efendimiz döneminde buğdaydaki kromozom sayısı 14'tü, bugün 49'a çıktı, bunu yerseniz hastalanırsınız' şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Prof. Karatay'ın tıp profesörü olduğunu ve tohumu bilen birisi olmadığını ifade eden Gençer, şöyle konuştu: "Bir tek cümle ile yani, 'buğdayın kromozom sayısını değiştirdiler, bunu yersek hasta oluruz' dedi. Yani düşünün ki bütün insanlığın besin değeri olan buğday ile alakalı böyle bir iddia ortaya atıyorsunuz. Siz istediğiniz kadar kendinizi parçalayın, STK'lar olarak biz istediğimiz açıklamayı yapalım, Bakanlık istediği açıklamayı yapsın maalesef kafalardaki o tek cümlelik büyük soru işaretinin algısını silmek kolay olmuyor. Hocanın söyledikleri maalesef, çünkü kendi meslek dalları olmadığı için, belli kaynaklardan alıyorlar, belki derinlemesine bilgilere ulaşamıyorlar, yada ulaşsalar bile bunu kendi bilgileri çerçevesinde yorumlayamıyorlar. Dolayısıyla yanlış bilgiler tüm insanlığın, ülkemizin, gelecek nesillerin beslenmesi ile ilgili çok yanlış adımların atılmasına sebep oluyorlar."

"İSRAİL'DEN TOHUM İTHALATIMIZ 13 MİLYON DOLAR"

Hibrit ürünlerin GDO'lu ürünlerle karıştırıldığından yakınan Gençer, "Hibrit'in zararlı olduğu söyleniyor ama aslında Hibrit çok doğal bir şeydir. Tohumda dışa bağımlı olduğumuz söyleniyor. Hatta direk İsrail'e bağımlı olduğumuz söyleniyor. Ama 200 milyon dolarlık tohumluk ithalatımız var. Bunun içinde İsrail'in payı 13 milyon dolar. Yani yüzde 5,5-6,5 civarında. Yıllar içine baktığımızda da İsrail'le tohum ithalatımız yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişen oranlarda olmuştur." diye konuştu.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ise medyanın kamuoyunu doğru bilgilendirebilmesi için iletişimin çok önemli olduğunu dile getirdi. CİHAN
06 Nisan 2015 09:41
DİĞER HABERLER