Bir zamanlar tarımda kendisine yeten Türkiye enerji sektöründen daha fazla Tarımda dışa bağımlı... Samanı bile ithal eden , Kendi tohumunu bile üretemeyen Türkiye son 5 yılda 1.1 milyar dolarlık tohum ithal etti... Ziraat Mühendisleri, miktarın daha fazla olduğunu söyledi.
Bir zamanlar tarımda kendisine yeten Türkiye, artık tohumu bile ithal ediyor. Son 5 yılda 1.1 milyar dolarlık tohum ithal edildi. Ziraat Mühendisleri Odası, yerli tohumun sadece buğdayda kaldığına, onun da yüzde 50’sinin yerli olduğuna dikkat çekti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye son 5 yılda ne kadar tohum ithal edildiğini sordu. Ürünlere göre dağılımı hakkında da bilgi isteyen Gürer, karşılığında ne kadar ödeme yapıldığı sorusunu yöneltti. Yanıta göre 1 Ocak 2013 - 28 Şubat 2018 döneminde toplam 1 milyar 137 milyon 869 bin 259 dolar değerinde, 568 milyon 773 bin 303 kilo tohum ithal edildi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Bundan daha fazla tohum ithal ediliyor. Rakam daha fazla” dedi. Türkiye’nin pamuk, patates, sebze tohumunu dışarıdan aldığına işaret eden Güngör, “Bir tek buğday tohumu bizden. Onun da ancak yüzde 50’sini biz üretiyoruz. Onun dışındaki bütün ürünlerin tohumlarını dışarıdan alıyoruz. Pamukta yüzde 80, patateste yüzde 90, sebzede en az yüzde 70 civarında, buğdayda yüzde 45 civarında tohumları biz dışarıdan satın alıyoruz” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık da, Türkiye’nin patlıcan tohumunu dışarıdan 33 kat, biberi 19 kat, domatesi 4.5 kat daha pahalıya aldığına dikkat çekti. Atalık, “Çok fazla para ödeniyor. Düşük fiyatla ihraç ediyoruz” dedi.