TOKİ'de büyük risk! Zemin kaydı, facia geliyorum diyor...

TOKİ'de büyük risk! Zemin kaydı, facia geliyorum diyor...
Toplu Konut İdaresi, Bozüyük’te hızlı tren tünelinin üstüne 724 konut yaptı. TOKİ, hiçbir etüt çalışması yapmadı. Uzmanlara göre bu, hem konutlar hem de hızlı tren için riskli.

Dünyanın hiçbir yerinde hızlı tren yolunun üstüne konut yapılmıyor. Prof. Zerrin Bayraktar, tünelin konut projesinden önce yapıldığını belirtiyor ve üstüne binecek yükün tehlikesine dikkat çekiyor.

Bilecik Bozüyük’te konutların yapıldığı yer daha önce maden ocağıydı. Belediye, konutlar için hafriyat döktü. İnşaat başlayınca zemin kayması yaşandı. Buna rağmen inşaata devam edildi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Bilecik Bozüyük ilçesinde hızlı tren tüneli üzerine 724 adet konut inşa etti. 5 Haziran 2013 tarihinde başlayan konut projesi bitme aşamasına geldi. TOKİ konutlarının, hızlı tren tüneli üzerine inşa edilmesi ve inşaatta çalışan işçilerin konutların tren geçerken sallandığını iddia etmesi vatandaşları tedirgin etti.

Bozüyük’teki konutların yapıldığı yerde daha önce maden ocağı bulunuyordu. Tünel ve TOKİ çalışmaları sebebiyle maden ocağı kapatıldı. Toplu konutların inşa edileceği alana tünel hafriyatı döküldü. Ardından bu alanda inşaat çalışmaları başlayınca zemin kayması yaşandı. 26 Ağustos 2013’te inşaatın sekteye uğraması üzerine dönemin Bozüyük Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Sertler, hafriyatın tamamen temizlendiğini, inşaata devam edileceğini söyledi. 7 Şubat 2015 tarihinde söz konusu iddialarla ilgili basın açıklaması yapan Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, konutların altından hızlı tren geçtiği için kayma ve çatlamalar yaşandığı yönündeki ifadelerin karalama amaçlı olduğunu açıkladı.

HIZLI TREN MANZARALI ‘TOKİ’ REKLAMI

13 Nisan 2015 tarihinde satışa sunulan TOKİ konutlarını görmek ve yerinde inceleme yapmak yasak. Konutların inşa edildiği alanın tüm girişlerini bekçiler kontrol ediyor. Konutlarda inceleme yapmanın yasak olduğunu söyleyen bekçi, inşaatın henüz bitmediğini, evlerin Aralık 2015’te biteceğini ifade etti. Öte yandan AKP Bilecik Milletvekili ve eski KİT Komisyonu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz’ın girişimleri ile yapılan TOKİ konutlarının reklamı yerel medyada “Hızlı tren manzaralı TOKİ” olarak duyuruldu.

2009 YILINDA 26 NO’LU TÜNEL ÇÖKTÜ

Bilecik Bozüyük arasındaki Ahmetpınar Köyü’nün altından geçen 26 No’lu tünel 2009 yılında yaşanan heyelan sonucunda çökmüştü. Çökme esnasında 33 milyon Euro’luk tünel açma makinesi yerin 40 metre altında kalmıştı. Tünelde yaşanan çöküntü sebebiyle hızlı tren eski tren hattından geçiyor.

Jeoloji Mühendisi Hüseyin Alan: Zorunlu olmadıkça konut yapılmaz 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, kısmî kaymaların yaşandığı ve hafriyat malzemelerinin döküldüğü alanın üzerine konut yapılmasının jeoloji- jeoteknik araştırmanın yeterli yapılmadığı ve sonuçlarının iyi değerlendirilmediği anlamı taşıdığını söylüyor. Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu olmadıkça tren geçiş güzergâhı üzerine konut yapılmadığını vurguluyor. Konutların hızlı trenin yarattığı dinamik etkiye dirençli bir şekilde inşa edilmediği takdirde binalarda çatlama ve kırılmaların yaşanabileceğini belirtiyor. Sayıştay raporlarında Bozüyük- Pamukova arasında imalatları devam eden tünellerde çok sayıda jeoloji-jeoteknik problemlerin yaşandığı, projelendirme ve denetim süreçlerindeki yetersizlikler nedeniyle bu tünellerin tamamlanamadığına dikkat çekiliyor.

Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar: Tünel üzerine binecek yük hesaplandı mı?

Hızlı tren hattı ile ilgili resmi kaynaklardan bilgi alamadıklarını belirten Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, edindikleri bilgilerin medyadan öğrendikleri kadarıyla sınırlı olduğunu söylüyor. “TOKİ konut yapmak için başka bir yer bulamadı mı?” diyen Bayrakdar, tünel üzerine binecek yükün artacağına dikkat çekiyor. Konutların ve yaşam merkezinin tünelden sonra yapıldığı için tünel üzerindeki dengelerinin değişeceği uyarısında bulunuyor. 

16 Nisan 2015 09:10
DİĞER HABERLER