Dünyada ilk kez düzenlenen Blok Mermer Fuarı Bursa'da açıldı. Fuarın sektöre 1 milyar dolarlık iş hacmi oluşturması bekleniyor. Fuar kapsamında onlarca ton ağırlığında ki çeşitli renk ve desende blok mermerler görücüye çıktı. Tüyap Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi tarafından Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarda birbirinden ilginç mermer ve iş makinaları bulunuyor.
Yer altı doğal zenginliklere sahip Türkiye'de 2 bin 100 ocak faaliyet gösteriyor. 1500 fabrika ve 7 bin 500 atölye ise ekonomiye katkı sağlıyor. Fuara Türkiye'deki sektör temsilcilerinin yanısıra Çin ve Hindistan başta olmak üzere Almanya, Arjantin, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Filistin, Fransa, Kazakistan, Irak, İran, İspanya, İtalya ve Katar'dan alım heyetleri katıldı. Yurt içi ve dışından önemli sektör temsilcilerini bir araya getirecek fuarın hem ülke ekonomisi ile imalat sektörüne, hem de ihracata katma değer sağlaması amaçlanıyor.
BU FUAR SEKTÖRE BİR İLK YAŞATACAK'
Fuarın açılışında konuşan TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Sektörle ilgili hedef 2,5 milyar dolarlık bir ihracattan söz ediliyor. Bizler 2,5 milyar dolarlık blok mermer ihracatına 1 milyar dolarlık daha fazla iş hacmi oluşturarak 3,5 milyar dolarlık seviyeye getirmesi için bu fuarı hazırladık. Ülkemizde blok mermer ve iş makinelerinin kapalı sergi salonlarında ilk kez sergileneceği Bursa Blok Mermer Fuarı, 6 ayrı salondan oluşan 40 bin metrekare kapalı alanda 12 ülkeden 148 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile hazırlandı. Fuar, 870 blok mermerin, 600'ün üzerinde renk ve desenin sergileneceği ilk ve tek platformdur. Fuar, 1 milyar dolarlık iş hacmine imkan verecektir." dedi.
Türkiye'nin zengin maden rezervleri, gördüğü ilgi ve özellikle artan mermer ihracatı ile dünyada dikkatleri üzerine çektiğini anlatan Ersözlü, Türk doğal taş sektörünün dinamik yapısı, alternatif lojistik imkânları ve geniş skalada sunduğu renk ve doku yapısıyla dünya da cazibesini arttırdığını söyledi.
İlhan Ersözlü, Bursa Blok Mermer Fuarı, "1,5 yıldır İtalya, Çin, Katar ve Hindistan gibi farklı coğrafyalarda çalışmalar yaptık ve fuarı tanıttık. İlk defa fuar öncesinde satış yapıldığına bu fuarda şahit oldum." şeklide konuştu.
FUARIN 3-4 YIL İÇİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA İMZA ATMASINI HEDEFLİYORUZ
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40'ına sahip olan Türkiye'nin sektörde yaklaşık bin 500 adet doğal taş ocağına, 2 bin 100 civarında fabrika ölçeğinde tesise ve 9 bine yakın atölyeye sahip olduğunu belirtti. 300 bin kişiye istihdam sağlayan sektöre 'Blok Mermer Fuarı'nı kazandırmak için aylardır çalıştıklarını anlatan Burkay, fuarın 3-4 yıl içinde Türkiye blok mermer ihracatının en az yüzde 50'sini bu fuarda gerçekleştirerek, 1 milyar dolarlık ihracata imza atmasını beklediklerini söyledi. Başkan Burkay, kente kısa sürede Mermer Organize Sanayi Bölgesi'nin kazandırmayı istediklerini sözlerine ekledi.
ÇİN BİZİM İÇİN DEVRİM OLDU"
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu ise madencilik sektörünün Türkiye'de büyük bir hızla geliştiğine dikkat çekerken, "Eskiden bu sektörde yurt dışı fuarlarına gittiğimizde stant bile açamazdık. Ürünlerimizi yerlere sererdik ve bununla övünürdük. Türkiye doğal taş sektörü büyüyerek çok önemli hamlelere imza attı. Çin sayesinde dünyaya açılan sektör, önemli bir yükseliş gösterdi." şeklide konuştu.
Fuarın açılışının ardından protokol üyeleri, firmaların stantlarını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. CİHAN