Trafikte oturuş şekli omurga sağlığı için önemli

Trafikte oturuş şekli omurga sağlığı için önemli
Trafikte omurga şeklinin zarar görmemesi için nasıl oturulmalı?
Türkiye’de her geçen gün artan ulaşım araçları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan trafik, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzun süre trafikte kalmanın bel ve boyun ağrılarına neden olduğuna dikkat çeken uzmanlar, trafikte oturuş şeklinin omurga sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurga sağlığı hakkında bilgiler verdi. Öztürk, gün içerisinde fazla trafikte kalan insanların bel ve boyun ağrılarına maruz kaldıklarını, bunun için araç kullanırken ya da yolcu koltuğunda otururken dahi doğru duruş pozisyonunun korunması gerektiğinin önemli olduğunu söyledi. 

OMURGA SAĞLIĞI İÇİN TRAFİKTE GEÇİRİLEN ZAMANA DİKKAT

Trafikte doğur duruş pozisyonuna dikkat edikmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Çağatay Öztürk, ‘’Toplumda her 100 kişiden 80’ni hayatının bir döneminde bel ağrısından yakınıyor. Yolculuğun her türlüsü vücut sistemlerinde oldukça etkili oluyor. Kas ve eklemlerdeki hareketsizlik tüm vücudumuzu olumsuz yönde etkiliyor. Yolculuk süresinin artması, ağrıların artacağını ve bel ile boyun sağlığımızı da olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bu durumdan sakınmak için doğru duruş pozisyonunda kalmak ve sıklıkla kan dolaşımı için uzmanlarca belirtilen hareketleri yapmak gerekiyor." dedi. 

Omurga rahatsızlıklarının modern çağın tehlikeli hastalığı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çağatay Öztürk, otururken baş ve omuzlarımızın belimize göre daha önde olmasının bel ağrısına neden olabileceğini belirterek birçok hatalı hareketin bel ve boyun disklerine zarar verebileceğini vurguladı. Uzun seyahatlerde sabit duruşun omurga üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Öztürk, saatlerce seyahat etmek, dar ya da rahatsız bir pozisyonda oturmak, omurga üzerinde baskı oluşturduğunu bu baskının sırt, bel ve boyun ağrılarını artırdığını söyledi. 

TRAFİKTE OTURUŞ ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİ

Trafiğin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini değerlendiren Doç. Dr. Çağatay Öztürk, dikkat edilmesi gerekenlerin altını şu şekilde çizdi: "Günlük yaşamda kişiler boyun duruşuna dikkat etmeli ve yanlış pozisyonlardan sakınmalı. Özellikle trafikte uzun süre kalanlar, otururken boyun ve bel konumuna dikkat etmeli. Her 30 dk’da bir hareket ederek, sabit pozisyonu değiştirip vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak, bel ve boyun ağrısı engellenebilir. Sürüş sırasında sırt ağrısını azaltmak için her saat başı bir miktar durmak ve yürümek ya da dinlenmek gerekir. Araç kullanerken, bel üzerindeki yükü hafifletmek için ise, hızı sabitlemek de rahat bir yolculuk yapmaya yardımcı olur. Arabadaki kötü koltuk desteği de bel ağrısını arttırır. Bel ve boyun ağrılarına sebebiyet vermemek için bir bel yastığı destek olarak kullanabilir."
16 Aralık 2015 14:39
DİĞER HABERLER