TRT'nin bandrol gelirleri için 'teminat mektubu' zorunluluğu

ANKARA (CİHAN)- Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu'nca (TRT) verilen bandrollerin usul ve esasları hakkındaki yönetmelikte yapılan değişikliğe göre zorunlu bandrol gelirleri için teminat mektubu da zorunlu hale getirildi.

Yönetmeliğin 'bandrollerin verilmesi ve teminat mektubu' konulu 6. maddesi 'bandrol alma zorunluluğu ve bandrol verilmesi' başlığı ile birlikte şöyle değiştirildi:
"3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda belirtilen bandrole tabi cihazları imal edenler satıştan önce; ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecburdurlar. Kurumla bandrol dolayısıyla irtibatı devam eden veya bandrol almak için ilk defa müracaat eden gerçek ve hükmî şahısların talep ettikleri bandroller;
a) İthal etmiş oldukları cihazlar için bandrol bedelinin ilgili Gümrük Müdürlüklerine yatırılması üzerine veya 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda belirtilen vade tarihinde Kuruma ödenmek üzere banka teminat mektubu karşılığında,
b) İmal ettikleri cihazlar için bandrol bedelinin Kuruma doğrudan yatırılması üzerine veya 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda belirtilen vade tarihinde Kuruma ödenmek üzere banka teminat mektubu karşılığında verilir."

TEMİNAT MEKTUBU

Aynı Yönetmeliğin 7. maddesi başlığıyla Teminat Mektubu başlığıyla birlikte "İmal ettikleri veya ithal etmiş oldukları bandrole tabi cihazların bandrollerini teminat mektubu karşılığı almak isteyen gerçek ve hükmî şahıslardan; talep ettikleri bandrol bedeli kadar, kesin ve süresiz banka teminat mektubu istenir." şeklinde yeniden düzenlendi.

8. madde "Gerçek ve hükmî şahıslar 7. maddede belirlenen tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubunu Kurumun belirleyeceği şekilde bandrol almadan önce Kuruma vermek zorundadırlar. Kurum gerekli görmesi halinde ilave banka teminat mektubu isteyebilir." diye değiştirildi.

Yönetmeliğin 9. maddesinin başlığı ile birinci fıkrası da şöyle değiştirildi:
"Teminatın Kapsamı; gerçek ve hükmî şahıslar tarafından bandrol alımında verilecek banka teminat mektupları, Kurumun bandrol işlemlerinden kaynaklanan mevcut ve ileride doğabilecek vadesi gelmiş ve gelmemiş bütün alacaklarını kapsar."

Yönetmeliğin 10. maddesi "Kurumla bandrol ilişkisi olan gerçek ve hükmî şahısların, bu ilişkiden kaynaklanan yükümlülüklerinin sona ermesi veya bandrol ilişkisi devam etmekle beraber teminatlı alımdan nakit alıma geçmek istemeleri halinde, yazılı olarak talep etmeleri ve Kuruma borçlarının bulunmaması kaydıyla, banka teminat mektupları, hesap mutabakatından sonra kendilerine iade edilir." şeklinde 11. maddesi ise "Gerçek ve hükmî şahısların Kanunda belirtilen süre içinde Kuruma olan bandrol borçlarını ödememeleri halinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca borcun 7 gün içinde ödenmesi, aksi halde teminatın paraya çevrileceği veya diğer şekillerle cebren tahsile devam olunacağı borçluya bildirilir. 7 gün içinde borç ödenmediği takdirde teminat paraya çevrilerek Kurum alacağı tahsil edilir." diye değiştirildi.

'HASILÂT' İBARESİ 'MUHASEBE VE FİNANSMAN' OLDU

13. maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'Hasılât' ibaresi 'Muhasebe ve Finansman' şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğin 15. maddesinde "Gerçek ve hükmî şahısların bandrol talepleri merkezde Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığınca, taşrada ise TRT Müdürlüklerince Muhasebe ve Finansman Dairesi Başkanlığının talimatı doğrultusunda yerine getirilir." düzenlemesi yapıldı.

TRT BANDROL ÜCRETİ NEDİR?

'Torba Yasa' olarak tanımlanan 6552 sayılı Yasa'nın 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle hem bazı kanun maddelerinde değişiklikler yapılmış ve bazı kamu alacaklarında yapılandırmalara gidilmişti. Yasada gümrük dünyasını yakından ilgilendiren konu ise TRT bandrol ücretinin alınmasına ilişkin usulde yapılan değişiklik oldu.

TRT bandrol ücretinin dayanağını 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunu oluşturuyor. Bandrol ücretleri, TRT yayını alabilen radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan alınıyor Bu cihazları ithal edenler serbest dolaşıma girişinde bandrol almaya mecbur. TRT Bandrol ücretleri, ithalatçılar için bandrole tabi cihazın gümrük giriş beyannamesindeki ÖTV hariç KDV matrahı üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere hesaplanıyor. CİHAN
19 Mart 2015 10:59
DİĞER HABERLER