TRT'de köşeyi dönüyorlar

TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP’li Sertel, TRT'nin film, dizi ve çizgi film projelerine verdiği skandal boyuttaki ücretleri açıkladı. Bir çizgi filme günlük 450 bin ve spor programcısına aylık 278 bin lira ödendiğini belirten Serter, dış yapımlara yılda 600 milyondan fazla para harcandığını kaydetti

TBMM KİT Komisyonu'nda 27 Nisan 2016 tarihinde personel maaşını ödeyemeyeceği konuşulan TRT'nin hesapları görüşüldü. Komisyonun CHP'li üyesi İzmir Milletvekili Atila Sertel, TRT Genel Müdürü Şenol Göka'ya TRT'nin dış yapımlarıyla ilgili sorular yöneltti.  

Göka'nın sorulara verdiği yanıtlar, TRT'nin film, dizi ve çizgi film projelerine ödediği skandal boyuttaki ücretleri ortaya koldu. TRT yönetimi tarafından KİT Üst Komisyonu'na gönderilen cevapları değerlendiren CHP'li Sertel, TRT'nin en büyük gider kalemini dış yapımlara ödenen paranın oluşturduğunu söyledi. 

Sertel, “TRT'nin milyonluk programları reyting listesinde nerede? Vatandaştan kesilen paralar yandaşların cebini dolduruyor” dedi. İktidara yakın çok sayıda kişi ve yapımcının TRT'den cebini doldurduğunu belirten Sertel, “Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor. Maysa ve Bulut isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 450 bin lira ödeniyor” dedi. Bu arada, Serter'in açıklamalarının ardından TRT'den yapılan açıklamada sehven hata yapıldığı, Maysa ve Bulut için program başına 450 değil 45 bin lira ödendiği belirtildi. 

Halkın elektrik faturasından yılda 850 milyon TL kesinti yapılarak TRT'ye aktarıldığını hatırlatan Sertel, TRT'nin ise dış yapımlara yılda 600 milyon TL ödendiğini belirtti. 

VATANDAŞIN CEBİNDEN

Harcamalarla tüm özel televizyonları geride bırakan TRT'nin reyting listelerinde gerilerde kaldığını ifade eden Sertel sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidara yakın kişi ve yapımcılar için önemli bir gelir kapısı haline geldi. 7 binden fazla çalışanı, çok sayıda stüdyosu ve devletin bütün imkanları elinde olmasına rağmen vatandaşlardan kesilen elektrik katkı payı ve bandrol gelirlerinin yüzde 85'i, TRT yönetiminin aldığı kararlarla dış yapımlara harcanıyor.”

KÖŞEYİ DÖNDÜLER

TRT yönetiminin ödediği paranın karşılığını reklam geliri ve reyting sıralaması olarak alamadığının altını çizen Sertel, “Özel kanallar yapımcılara TRT'den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor” dedi. Dış yapımlara 2014'te 560 milyon lira aktaran TRT'nin, aynı yıl 84 milyon 499 bin TL reklam geliri elde ettiğini belirten Sertel, “AKP döneminde, iktidara yakın oldukları için çok sayıda gazeteci, akademisyen, doktor ve sanatçı TRT sayesinde adeta köşeyi döndü. Üst düzey referanslarla kuruma kapağı atan belli kesimler ‘TRT'nin malı deniz' yaklaşımıyla cebini doldurmaya bakıyor” dedi.  

SPOR PROGRAMINA 278 BİN TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iftarı için Fransa'dan günübirlik İstanbul'a gelen Avrupa Şampiyonası maçları sunucusu Ersin Düzen'in kazancını da açıklayan Sertel, “TRT'nin kameralarıyla, TRT imkanlarıyla, TRT stüdyolarında çekilen Stadyum için Ersin Düzen'e haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira aktarılıyor” dedi. 

CUMHURBAŞKANI DANIŞMANINA 32 BİN 500 TL

TRT'nin hükümete yakın isimleri koruduğunu verilerle ortaya koyan CHP'li Sertel, “Başka firma yokmuş gibi Çekim Merkezi Prodüksiyon firmasına 20 farklı projede 23 program yaptırılmış” dedi. “İddia edildiği kadarıyla AKP'ye yakınlığıyla bilinen Acar Filiz diye birinin sahibi olduğu bu firmaya 1 milyondan fazla para aktarılmış” bilgisini paylaşan Sertel şöyle devam etti: 

“Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'na TRT'deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödeniyor. Bilal Erdoğan'ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren'in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ'a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor.”

DİĞER ÇİZGİ FİLMLERİN 10 KATI ÜCRET

TRT Çocuk'ta yayımlanan çizgi filmler için ödenen bölüm başı rakamlar şöyle: 

Maysa ve Bulut: 450 bin TL

Elif'in Düşleri: 42 bin 500 TL 

İbi: 55 bin 250 TL 

Köstebekgiller: 60 bin TL 

Kuzucuk: 55 bin 250 TL 

Mişo: 55 bin 250 TL 

Mutlu Oyuncak Dükkanı: 55 bin 250 TL 

Park ile Pırpır: 42 bin 500 TL 

Pırdino: 60 bin  450 TL 

Rafadan Tayfa: 55,250 TL

BÖLÜM BAŞI 1 MİLYON LİRA

Atilla Sertel, TRT'nin diğer kanallarında yayımlanan ve dış yapım ürünü olan diziler için ödenen rakamları ise şöyle açıkladı: 

Diriliş-Ertuğrul: 1 milyon 100 bin TL       

Filinta:  850 bin TL 

Milat:  750 bin TL 

Büyük Sürgün Kafkasya:  650 bin TL 

Seksenler: 550 bin TL 

Yeşil Deniz:  550 bin TL

28 Haziran 2016 08:17
DİĞER HABERLER