Türk Tabipler Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası tarafından 'Sağlıkta uçurum: Eşitsiz dünyanın zor sınavı' konulu konferans düzenledi. Konferanta konuşan Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, günümüz dünyasının en büyük sağlık probleminin savaş ve savaştan kaynaklı göç sorunları olduğunu söyledi. İlhan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Suriye'deki, Irak'taki yaşanmakta olan savaşlar nedeniyle yaşadığı çok önemli sorunlar var. Türkiye her yönüyle bir savaş ve göç mağduru ülke haline gelmiş durumda." dedi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dünya Tabipler Birliği Başkanı Prof. Michael Marmot ise Avrupa'da bile kentler arasında sağlık alanında uçurumlar olduğunu ifade etti.
'Sağlıkta uçurum: Eşitsiz dünyanın zor sınavı' konulu konferans İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerçekleşti. Konferansa katılan Dünya Tabipler Birliği Başkanı Prof. Marmot, dünyada ve Avrupa'da bile sağlıkta eşitsizliklerin olduğunu kaydetti. Prof. Marmot, "Avrupa içerisinde bile örneğin İzlanda ve Rusya arasında 18 yıl farklılıklar var. İnsanlar İzlanda'da yalıyorsa 18 yıl daha fazla yaşaya biliyor. Hatta kentler içinde bile sağlık alanında uçurumlar görebiliyoruz. Londra'nın iki farklı mahallesinde bile beklenen yaşam sürüleri 18 yıl fark edebiliyor. Eşitsiz dünyanın zor sınavından kastettiğim; sağlıkta eşitsizliklerin sosyal yaşamdan kaynaklanmasıyla ilişkilidir." ifadesini kullandı.
Sağlıktaki eşitsizliği hekimler olarak ortadan kaldırma istediklerini dile getiren Prof. Marmot, bu eşitsizliği kaldırmanın yollarını şöyle açıkladı: "Doğumdan itibaren, çocukluktan, eğitimden, ileri yaşlarda yaşam koşullarından ve sağlık hizmetlerinin erişimine kadar insan yaşamını etkileyen pek çok kriter var. Bunları bilimsel verileriyle ortaya koymaya çalışıyoruz. Bölgesel düzeyde, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılması gereken ciddi işler var. Hekimler olarak devletlere de yapmaları gerekenleri anlatmaya çalışıyoruz."
Günümüz dünyasının en büyük sağlık probleminin savaş ve savaştan kaynaklı göç sorunları olduğunu vurgulayan TTB Başkanı Dr. Bayazıt İlhan da "Gün geçmiyor ki onlarca kişi eğe denizinde boğulmasın. Gün geçmiyor ki binlerce insan sınır kapılarına dayanıp daha güvenli bir yaşam için daha güvenli bir yaşam için daha insani bir yaşam için başka ülkelere sığınmaya çalışmasın. Kuşkusuz bunun sağlık alanına yansımaları var. Göçmenlerin sağlığıyla ilgili önemli tartışmalar var." şeklinde konuştu.
SURİYE'DEKİ MÜLTECİLERİN SAĞLIK PROBLEMİ
Suriyeli, Afganistanlı, Iraklı göçmenlerden dolayı Türkiye'de çok büyük insanlık dramı yaşandığını ifade eden İlhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Göçmenlerin AFAD tarafından kurulan kamplarda yaşadıklarını biliyorum. Ancak bundan kat kat daha fazlasının en az 2 buçuk milyon diyebiliriz. Çünkü daha fazlasının sayılarının olduğunu biliyoruz ama rakamları bilemiyoruz. Bu kadar kişinin de Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış olduğunu biliyoruz. Son derecede kötü koşullarda yaşama mücadelesi verdiklerini, işsizlik, barınma, temel yaşam ihtiyaçlarına erişememe gibi problemlerle karşı karşıya olduklarını görüyoruz. Sağlık hizmetlerine erişememek özellikle de koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersiz erişmek gibi çok önemli sorunları var. Bu sorun ister istemek toplum sağlığı için de tehlikeye dönüşebiliyor. Suriyeli çocukların kayıtlarını tutamıyoruz. Suriyeli gebe kadınların takipleri yapılamıyor. Bu çocuklar aşılanamıyor. Koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Doğru biçimde barınamıyorlar ve beslenemiyorlar. Beslenme geriliği, büyüme geriliği gibi göçmenlerin sağlığı ile ilgili pek çok sorun yaşıyoruz. İnsanlar sağlıklarına kavuşamazlarsa, doğru biçimde istihdam edilemezlerse, doğru biçimde barınamazlarsa, doğru biçimde temiz suya kavuşamazlarsa, güvenceli bir biçimde kendilerine yeterli imkânlar sunulmazsa bu bütün toplum için bir tehlikedir."
'TÜRKİYE HER YÖNÜYLE SAVAŞ VE GÖÇ MAĞDURU ÜLKE HALİNE GELDİ'
Türkiye'nin göç mağduru bir ülke haline geldiğini anlatan İlhan, "Türkiye Cumhuriyetinin Suriye'deki, Irak'taki yaşanmakta olan savaşlar nedeniyle yaşadığı çok önemli sorunlar var. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan ve gittikçe tırmanan şiddet ortamı, sokağa çıkma yasağı nedeniyle o bölgeden yaşanan savaş ortamı sebebiyle yaşanan iç göç ortamı da ortaya çıkmış durumda. Türkiye her yönüyle bir savaş ve göç mağduru ülke haline gelmiş durumda. Bu durumlar da sağlıktaki uçurumu gözler önüne seriyor." şeklinde konuştu.
Cihan CİHAN