TTK Genel Müdürü İnan: Havzada 1 milyar 307 milyon kömür rezervi var

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, havzada 1 milyar 307 milyon kömür rezervi olduğunu söyledi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Alt Komisyonu Toplantısı öncesi komisyon üyelerini projeleri hakkında bilgilendirdi.

İnan, "Havzada bugüne kadar yapılan rezerv arama çalışmalarında eksi bin 200 metre derinliğe kadar tespit edilmiş ve toplam jeolojik rezerv 1 milyar 307 milyon ton olup bunun yüzde 38,5'i (yaklaşık 504 milyon ton) görünür rezerv olarak kabul edilmektedir. Bu rezervin tamamının üretilmesi durumunda yaklaşık 40,3 milyar dolar gelir elde edilecektir." dedi.

'MEKANİZE SİSTEMİ YAYGINLAŞIRSA İŞ KAZALARI AZALIR'

İnan, kurum bünyesindeki maden ocaklarında mekanize sistemi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Kurumda şartlara uygun mekanizasyon çalışmaları devam ediyor. Deneme çalışmalarından olumlu sonuç aldık. En güzel tarafı da bu 8 aylık sürede istatistiklerimize göre 50-60 arasında iş kazası olabileceği öngörülüyordu. Bu mekanize kazı yaptığımız alanda hiç kaza olmadı. Bütün havzada mekanize sistemi yaygınlaştırmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

1990 yılında 3,49 milyar ton olan dünya taşkömürü üretiminin, 2013 yılında 6,98 milyar tona yükseldiğini belirten TTK Genel Müdürü İnan, "Dünyada üretilen kömürün yüzde 70'e yakını elektrik ve ısı üretiminde kullanılmaktadır. Bu oran taşkömüründe yüzde 60'larda kalırken linyitte yüzde 90'ları geçmektedir. Kömür dünya ölçeğinde kullanımı en fazla artan birincil enerji kaynağı olma özelliğini korumaktadır. 2030 yılına kadar dünya kömür tüketiminin yüzde 74 ve uluslar arası kömür ticaretinin yüzde 44 artacağı ve kömürün dünya enerji tüketimindeki payının yüzde 28'e çıkacağı tahmin edilmektedir" diye konuştu.

İnan, Türkiye'nin en önemli taşkömürü rezervlerinin Zonguldak Maden Havzası'nda bulunduğunu kaydetti. Taşkömürü rezervi hakkında komisyon üyelerini bilgilendiren İnan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havzada bugüne kadar yapılan rezerv arama çalışmalarında eksi 1200 metre derinliğe kadar tespit edilmiş toplam jeolojik rezerv 1,307 milyar ton olup, bunun yüzde 38,5'i (yaklaşık 504 milyon ton) görünür rezerv olarak kabul edilmektedir. Bu rezervin tamamının üretilmesi durumunda yaklaşık 40,3 milyar dolar gelir elde edilecektir."

Yeraltında 8 bin 899 olmak üzere toplam 10 bin 598 kişinin kurumda çalıştığını belirten İnan, havzaya son 25 yılda yaklaşık 651 milyon dolarlık yatırım yapıldığını sözlerine ekledi. Havzada 1848'den beri üretim yapıldığını, jeolojik şartların çok ağır olması nedeniyle kazma ve kürekle kömür çıkarıldığı için maliyetlerin arttığına dikkati çekti.

TTK'nın ülkenin taşkömürü üreten tek kuruluşu olduğunu hatırlatan İnan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin yıllık koklaşabilir taşkömürü ihtiyacı 6 milyon ton olup, gelecekte bunun 7-8 milyon tonlara ulaşacağı öngörülmektedir. Ülkemizin koklaşabilir taşkömürü ihtiyacının yerli kaynaklardan sağlanmasına yönelik kurumumuzda son 10 yılda önemli faaliyetler gerçekleştirilmiş olup halen devam etmektedir. Üretimin artırılması, işçi sayısının norm kadro seviyesinde tutulması ve üretimde mekanizasyonun yaygınlaştırılması ile sağlanabilecektir. Başlangıçta dik damarlarda uygulanmasına yönelik çalışmalar planlanmış olup gelecekte düşük eğimli damarlarda uygulama yapılarak üretimin kurulu kapasite seviyelerine getirilmesi ve maliyetlerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir."Cihan CİHAN
02 Mart 2016 19:46
DİĞER HABERLER